writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

België, Belgique, Belgiën, Belgium ligt eruit…

door GoNo2

Heb me gisterenavond nog eens laten verleiden om naar de halve finale te kijken van Eurosong. Ik was benieuwd naar de Belgische kandidaat, waarover zoveel geschreven en gesproken is. Ik kende hem niet, had er nog nooit van gehoord. En nog minder van gezien. 't Schijnt dat de VRT een Waalse zanger gestuurd had. Wat dan weer, volgens sommige lezersbrieven in de krant, zure oprispingen bij de Vlamingen teweeg bracht. Maar de man zong z'n liedje ' Mother ' in het Engels. Met zo'n titel lag dat voor de hand hé?

Groot was m'n verbazing toen ik z'n verschijning zag op tv. Hij zag eruit als Pavarotti in z'n beste dagen. Ik verwachtte dan ook een stem als een klok, die de zaal zou wegblazen. Maar nee hoor, de man was helemaal geen operazanger. Geen tweede Paul Potts dus. Bij wijlen zong hij zelfs een beetje vals, maar dat kan aan de zenuwen gelegen hebben. De verslaggevers deden lyrisch over z'n verschijning. Probeerden als het ware een België-gevoel te creëren. Da's dus aan mij niet besteed, die Rode Duivels komen me nu al de strot uit. Waarom is die zanger zo sympathiek, vroeg ik me af. Omdat hij even dik is als Maggie De Bock? Zijn dikkerds dan altijd sympathiek? Of telt hier het knuffelgehalte?

Z'n liedje paste niet in het plaatje. Eurosong is één groot circus. Sedert al die Oostbloklanden er aan meedoen, is het een op voorhand uitgemaakte zaak wie er naar de finale mag gaan. Maar ik besloot om de kelk tot op de bodem te ledigen. Ik bleef dus kijken….

Bij sommige liedjes heb ik de klank uitgezet. Omdat m'n kat begon mee te zingen. Ze zong zo vals als een kat, wat in haar geval volkomen logisch is. Er waren maar drie uitschieters voor mij. Een groepje die iets zong over een cake bakken. Als ik hen bezig zag, dacht ik onmiddellijk aan een spacecake. Een mollig meisje speelde op een viool. Althans ze deed alsof. Ze hield de viool en strijkstok vast alsof ze een wasmand in haar handen had. Maar het melodietje werkte bij mij aanstekelijk. Het bleef hangen. Moet dat niet de bedoeling zijn, dacht ik. Ook Portugal kon mij bekoren. Een ritmisch nummer, een beetje lambada-achtig. Een zomerhitje in wording. Maar Nederland overtrof al m'n verwachtingen. Zo simpel en zo goed gezongen. Ze verdienen het om naar de finale te gaan. Ik weet het, over smaak valt niet te discussiëren. Maar dat liedje was voor mij een verademing tussen al die eenheidsworst…

Wat nu België? We zijn er niet bij, hoe gaan we dit ooit kunnen verwerken? Ik denk dat we een parlementaire commissie moeten oprichten. Om te onderzoeken of er geen communautaire veldslag geleverd is achter de schermen. Een Waal die niet in de finale zit, dat ruikt naar een boycot hé? Is hier soms sprake van een cordon sanitaire? Komt het door de verkiezingen? De Belgische jury was volledig samengesteld uit Vlaamse juryleden. Heb ik ergens gelezen op 't internet. En het internet liegt niet, zoals u weet…

Die Waalse zanger, ik ben z'n naam al vergeten, had groot gelijk toen hij z'n liedje ten gehore bracht. Je zou voor minder op je moeder staan roepen in zo'n circus. Mother, zong John Lennon dat ook niet? Waarom stuurt België die niet? Wat zeg je? Is die dood? Stuur hem dan virtueel, niemand die het verschil zal zien. Engelbert Humperdinck deed toch ook mee. En die zag er uit als een zombie uit de reeks ' The Living Dead '…

Rusland heeft, in 't geheim, besloten om Oekraïne aan te vallen in Kopenhagen. Gezien er op het festival Russisch zal gesproken worden, claimen ze het recht om Denemarken te annexeren. Poetin heeft al gezegd dat hij hoogstpersoonlijk de punten zal toekennen. Hij heeft ook gezegd dat hij de Goelagarchipel terug voor het publiek zal openstellen. De accommodatie hoeft alleen maar een likje verf…

De Amerikanen eisen ook het recht op om mee te doen met Eurosong. Ze beroepen zich op hun historische banden met het oude continent. Obama zegt dat ze Johnny Cash gaan sturen. Moest die toevallig ook al dood zijn, dan sturen ze Michael Jackson. Elvis Presley kunnen ze niet sturen, want die zit ergens ondergedoken op een onbewoond eiland. Gelezen en gezien op 't internet. Dat zoals u weet, nooit liegt hé?

Al goed dat we geen schijn van kans maken om Eurosong nog ooit te winnen. Het zou een federale materie worden. En de federale kas is zo goed als leeg. Er zit alleen nog geld in om de overheid mee te betalen, bij voorkeur eerst de politiekers. Stel dat België zou winnen? Waar moeten ze dat festival dan organiseren? In 't Sportpaleis? Op de Heizel? In 't Koninklijk Paleis? De koning duldt geen concurrentie. Eén circus is al genoeg, zegt hij.

' Calm after the storm ' zingen de Nederlanders. Hier moet de storm nog beginnen. Wedden dat er een diplomatieke rel op komst is. Didier Reynders zal het hier niet bij laten. In samenspraak met Pieter De Crem, minister van Landsverdediging, zullen ze troepen sturen naar Kopenhagen om hun recht op te eisen alsnog deel te nemen aan Eurosong. Het wordt daar een gezellig onderonsje met al die buitenlandse troepen. De horeca zal er gouden zaken doen. En de kleine zeemeermin zal nog nooit zoveel volk gezien hebben. Volgens de laatste berichten wil China nu ook al meedoen. Dat belooft voor de toekomst hé?

U kunt de clips bekijken op m'n website, veel genot...

©GoNo

 

feedback van andere lezers

 • dorus
  Leuk!
  GoNo2: Dank u wel!
 • andremoortgat
  En de kleine zeemeermin...
  vond het ook maar min
  GoNo2: Dank u wel!
 • ivo
  ach, zo zie je maar, met grote verve verkozen door het Vlaamse land, hoe zwak onze keuze is in het Europees gebeuren. Wel benieuwd hoe Rusland en Oekraïne zaterdag elkaar zullen afmaken.

  knap geschreven
  GoNo2: Dank u wel!
 • greta
  Die hele poppenkast afschaffen. Het Nederlandse liedje was zacht en melodieus en de Belgische bijdrage soms vals van noot maar toch aangenaam voor de oren. De rest ... een bak met herrie!

  GoNo2: Dank u wel!
Enkel ingeschreven gebruikers kunnen stemmen.

Totale score: 8

Uitstekend: 4 stem(men), 100%
Goed: 0 stem(men), 0%
Niet goed: 0 stem(men), 0%

totaal 4 stem(men)
Er zijn 8 bezoekers online, waarvan 0 leden: .