writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

ONDER SATRAPEN (44)

door koyaanisqatsi

HOOFDSTUK 44 (Waarin Bugsy de bibliotheek bezoekt)
Dezelfde avond nog besloot Bugsy zich naar de bibliotheek te begeven; louter uit nieuwsgierigheid aangezien het boek dat hij had meegebracht nog lang niet uit was.
Hij vroeg Weduwe Holle, die in de woonkamer de tijd doodde met het spelen van patience, toestemming om zich naar de kelder te begeven waarop deze hem er droog op wees dat hij hiervoor niemands zegen hoefde.
'Doe alsof u thuis bent, Bugsy,' zei ze, 'en laat het maar weten indien u één of meerdere boeken wenst te mee te nemen.'
Bugsy stelde zich niet veel voor van de bibliotheek en dus was zijn verbazing ook tamelijk groot toen hij terecht kwam in een ruime, met volgepropte boekenrekken gevulde kelder.

Hier moet ik ongetwijfeld iets tussen vinden dat me interesseert, dacht hij, maar toen hij ontdekte dat de boeken zonder de minste ordening waren weggezet wist hij niet waar te beginnen om een titel uit te zoeken.
Noodgedwongen begon hij met schuin gehouden hoofd lukrake blikken op de rekken te werpen. De eerste titel die hij las luidde: 'Alles over Reinheid', de tweede: 'Alles over Vroomheid'. Daarop volgden enkele boeken met de dezelfde titel maar in een omslag met een andere kleur.
'Succubi,' las Bugsy luidop, en hij had geen flauw idee wat dat mocht betekenen.
Toch nam hij niet de moeite één van de exemplaren open te slaan. De titel leek hem te wetenschappelijk en sprak hem net zo min aan als de eerste twee, die hem weinig meer leken dan leesvoer voor mensen die constant in hun eigen ziel lagen te wroeten. Hij kon zich inbeelden dat Ahmara haar neus in zo'n boeken stak maar zelf had hij er niet de minste behoefte aan.
Ervan uitgaand dat de boeken toch volgens één of andere logica waren geklasseerd liep Bugsy naar een volgend rek in de hoop daar boeiender onderwerpen aan te treffen. Ditmaal hurkte hij neer om opnieuw met schuin gehouden hoofd de titels af te lopen.
'Oorlog als Ontwikkelingsmodel', 'De Productiecijfers van Pokkendorp van de Volledige Vorige Eeuw', 'Vergelijkende Balansen van Diverse Economische Modellen', 'De Verzamelde Werken van Max Brodenradt, een Vergeten Politiek Denker', 'De Uitbouw van Staatsfundamenten', 'Geschrapte Notulen van de Gemeenteraad van het Afgelopen Jaar'…
Bugsy begon het ergste te vrezen. Een diepe zucht slakend kwam hij overeind om zich naar een volgend rek te begeven.
'Aerodynamica voor Leken', 'Het Toekomstige Falen van de Grootindustrie', 'Hermafrodieten in de Dierenwereld', 'De Onoverwinnelijke (Slag)Kracht van het Kapitaal', 'De Psychose van het Egocentrisme', 'Overeenkomsten tussen de Menselijke Machtsstrijd en de Heerschappij bij Primaten'…
Bugsy kon het niet voor mogelijk houden dat dit het soort literatuur was dat de weduwe en haar dochter bezighielden.
'Zou Weduwe Holle's echtgenoot zich in al deze onderwerpen hebben verdiept?' vroeg hij zich mompelend af, waarna hij een laatste poging aan een volgend rek ondernam.
'Intellect en Waanzin, een Broze Grens', 'De Verwoestingskracht van Opgekropte Woede', 'Alles over Lust', 'Alles over Smeerlapperij'…
Met de doeltreffendheid waarmee een natte spons een volgeschreven schoolbord schoonveegt, stuurde Bugsy's plots gewekte nieuwsgierigheid zijn naar apathie neigende, wegdeemsterende interesse naar de vergetelheid. Hij plukte 'Alles over Smeerlapperij' uit het rek, sloeg een willekeurige bladzijde open, las enkele regels en sloeg het boek opnieuw dicht om het vliegensvlug terug op zijn plaats te duwen. Vervolgens verliet hij de kelder, geschokt zoals hij nooit eerder in zijn leven was geweest, en zich niet bewust van het feit dat bij geen enkele van de boeken die hij onder ogen had gehad een naam van een auteur werd vermeld.

 

feedback van andere lezers

 • ivo
  Het bedenken van de titels alleen al is fantastisch - wat een uitdieping naar iets nieuws, je blijft verbazen. Knap geschreven.
  koyaanisqatsi: Als ik nu ook nog hun inhoud kon bedenken... :-)
 • greta
  Dat is een gevarieerde collectie daar in die bibliotheek. Waar schrok B. zo van .. de tekst of de plaatjes?

  Prachtige zin "Met de doeltreffendheid waarmee een natte spons een volgeschreven schoolbord schoonveegt, stuurde Bugsy's plots gewekte nieuwsgierigheid zijn naar apathie neigende, wegdeemsterende interesse naar de vergetelheid."
  koyaanisqatsi: Misschien schrok hij van beide? :-)
 • doolhoofd
  Heerlijk stukje.

  Sommige onderwerpen lijken me nog interessant, intellect en waanzin, machtsstrijd en primaten...
  koyaanisqatsi: Ervaring heeft me geleerd dat titels vaak veelbelovender zijn dan de inhoud maar dat heeft er meestal mee te maken dat men in honderd bladzijden wil zeggen wat men in feite met tien bladzijden kan. En probeer maar eens een boek van tien bladzijden te verkopen. ;-)
Enkel ingeschreven gebruikers kunnen stemmen.

Totale score: 6

Uitstekend: 3 stem(men), 100%
Goed: 0 stem(men), 0%
Niet goed: 0 stem(men), 0%

totaal 3 stem(men)
Er zijn 3 bezoekers online, waarvan 0 leden: .