writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

4 juli of een dag voordien in 2014

door warket

Haar drinkfles "tommee tippee" staat op de buitentafel. Onbewolkt. Het vastgekitte zand in haar emmertje maak ik los. Stilaan wordt ons dagelijkse haar dagelijkse, herkent ze het gisteren van vandaag aan de opgelopen schrammen uit haar vaart. Zandmeisje gaat meteen naar buiten. Ik begrijp al haar kreetjes, haar gebarentaal. Oppassen bij de lavendel. Daar zitten bijen in. Een beetje drinken? Verkreukel de bladzijden van mijn dagboek niet.
Koperhaartje kijkt verbaasd naar de tabak op het vloeitje dat ik heen en weer draai tussen mijn verweerde vingers. Vuurstok, opi!
Twee dagen later, in koelende wind met schaduw, schrijf ik met een wijsvinger mijn naam in het stof op de velg tussen de spaken van mijn wiel. En zie, een uur later in een moeizame klim, komt een peloton koersfietsers op me af. Het gaat onweren vandaag.
Deze voormiddag zwaaide in de Bondgenotenlaan Annelies vanop haar fiets naar mij. Die armbeweging had ik in een nieuwe bestemming net op tijd gzien.
Vanuit het dak op de schouwburg bekijk ik Leuven. Ik herinner mij nog het kruis op de spits van de Sint-Pieterskerk. Op die hoogte kon ik de landweg naar mijn woonplaats zien. We hebben het kruis verankerd met achtentwintig bouten. Het vroor, de sneeuw joelde daarboven. De schepen van landschappen en cultuur stond beneden in winterjas rillend te wachten op een interview.
Maar het is 17u45, jaren later zomer nu, en ze hebben bewolking met buien voorspeld. Hier zit ik nu in bloot lijf, met stinkende oksels in nog wat warme vooravondwind te beschrijven, het zoveelste seizoen te herhalen. Elk moment is anders. De kou, de hitte, de klamme vochtigheid, de droogte. Nooit genoeg, tot de regen komt en de merel zingt.

 

feedback van andere lezers

 • ivo
  mooi hoe je dit schrijft
  warket: dank, Ivo
 • andremoortgat
  Graag gelezen
  warket: Dankjewel, andremoortgat
 • dorus
  zeer knap
  warket: bedankt, dorus
Enkel ingeschreven gebruikers kunnen stemmen.

Totale score: 6

Uitstekend: 3 stem(men), 100%
Goed: 0 stem(men), 0%
Niet goed: 0 stem(men), 0%

totaal 3 stem(men)
Er zijn 4 bezoekers online, waarvan 0 leden: .