writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

Verse Koffie 2.

door GoNo2
Eindelijk, de zon is terug van de partij. Regen mag dan wel noodzakelijk zijn, maar elke dag is een beetje teveel van 't goeie. M'n aardbeien weigeren om verder te groeien bij gebrek aan zon. M'n aangeplante spaghetti is verworden tot een brij dat veel gelijkenis vertoont met een aangespoelde kwal aan de kust. M'n kleinzoon geloofde mij niet toen ik hem zegde dat er op m'n balkon spaghetti groeide. Dus om alsnog m'n gelijk te behalen, heb ik spaghetti in een bloempot gestoken en op m'n balkon gezet. 't Is geen zicht die tien sprieten die daar tussen m'n bloemen staan. Maar 't is wel leuk om diene kleine z'n verbaasde gezicht te zien. Hij voelde eraan alsof hij twijfelde of het wel echte spaghetti was. Ik deed er nog een schepje bovenop door hem de gieter te geven met de wijze woorden alleen water op de stengels te gieten. Niet gemakkelijk als men de stengels niet kan onderscheiden. Maar al doende leert men. Het toppunt is dat hij er nog ingetrapt is ook. M'n dag was weer eens goed. M'n dochter vroeg me, langs haar neus weg, of ik niet een beetje te oud geworden was om mij bezig te houden met zulke onnozele zaken. Ik vroeg haar hoe oud men dan wel moet zijn om serieus te worden…

Ben gisteren naar de kringloopwinkel geweest. Geen fluitketel en ook geen koffiemolen gevonden. Laat staan een verkoper die mij kon helpen. Ik ben verbaasd dat er zo veel in een kringloopwinkel terecht komt. Je kunt gemakkelijk je hele huis aankleden met de spullen die hier te koop staan. Recyclage is een bloeiende onderneming geworden. Sommige spulletjes zijn spotgoedkoop, de verleiding bestaat om ze te kopen hoewel ik er niets kan mee doen. Ik heb al rommel genoeg staan waar ik vanaf wil. Ik ben geen hamsteraar hé?

" Goedendag, meneer, ik zoek een koffiemolen, een fluitketel en een koffiekan, in die volgorde…"zeg ik tegen een verkoper die een praatje staat te maken tegen een collega.
" Wablief? " Hij kijkt z'n collega aan. Schijnbaar is het nu in Keulen aan 't donderen…
Ik herhaal m'n vraag.
" Een fluitketel?"
" Ja, zo'n ding waar men water in doet en als het kookt begint het te fluiten…"help ik hem op weg.
" Marcel, hebben wij zoiets in de winkel?"vraagt hij aan z'n collega.
" Een fluitketel die fluit? Een trompet en een dwarsfluit hebben we wel. En ik heb ook nog m'n eigen fluit…"zegt Marcel, die blijkbaar de plezantste thuis is.
" Fluitje zal je bedoelen zeker? Op uwen ouderdom zal het ook niet veel soeps meer zijn hé?" . Als hij de plezantste mag zijn, ik ook.

" En een koffiemolen?"vraag ik.
" Een koffiemolen?"zegt Marcel.

Gaat die nu elke vraag die ik stel herhalen? Dan staan we hier morgen nog. Ik heb geen tijd te verliezen want om 17:00 komt m'n kleinzoon op bezoek.

" Een koffiemolen, zo'n ding dat je tussen je knieën klemt, je doet er koffiebonen in, je draait aan de hendel en raar maar waar in het bakje komt er gemalen koffie…"zeg ik.
" Een elektrische koffiemolen hebben we wel, als die niet verkocht is. Kan ik je daar mee helpen?..."zegt de collega van Marcel.
" Nee, ik zoek een ouderwetse koffiemolen gemaakt van hout en beslagen met koper…"

Da's de koffiemolen die ik me herinner van bij m'n grootouders. Nostalgie, noemt men dat…

" Heb je al eens gezocht op internet?"vraagt Marcel, die verveeld zit met m'n vraag.
" Ja, op tweedehands be. Maar ze vragen te veel, de reden dat ik hier aan 't zoeken ben…"
" Is het dringend?"vraagt Marcel.
" Nee, dat niet, maar ik wil terug koffie maken op de ouderwetse manier. Back to basic, als het ware…" zeg ik met overtuiging.
" Is het niet gemakkelijker een koffiezetapparaat te kopen. Ik heb er hier nog een paar staan. Eentje zelfs met een timer. 's Avonds de klok instellen en 's morgens begint de koffie te lopen. Werkt perfect en ge krijgt er zes maanden garantie op…" zegt Marcel, de onovertroffen verkoper van tweedehandsspullen.

Ik spreek tegen dovemansoren. Da's me nu wel duidelijk. In een vroeger leven moet die kerel verkoper geweest zijn bij Krefel of bij Hugo van Praag. 't Kan bijna niet anders hé?

" We hebben gisteren een pareltje van een wasmachine binnengekregen. Van een oud madammeke, die nu naar een rusthuis gegaan is. Nog geen jaar oud. Voor 300 € mag je hem meenemen. Een koopje. We kunnen hem ook leveren, maar alleen op 't gelijkvloers…"zegt Marcel, nog altijd pogende me iets te verkopen dat ik helemaal niet nodig heb.
" Ik woon op het derde, ik zie mij nog niet een wasmachine naar boven sleuren. Zie ik er uit als een gewichtheffer? "kaats ik de bal terug.
" Met twee man is dat toch te doen? Of met een ladderlift? ". Die Marcel weet van geen ophouden. Van doordrammen gesproken hé?
" 300 €? Voor een wasmachine die je gratis gekregen hebt? Is dat niet wat veel?"vraag ik hem.
" Diezelfde wasmachine kost in de winkel 399 €. Hier krijg je nog zes maanden garantie en het personeel moet ook betaald worden hé?"antwoordt Marcel nogal kortaf.

Z'n collega heeft de hele tijd al niets meer gezegd. Staat met enige verwondering naar Marcel te gapen. Ik denk dat hij in z'n opleiding zit van verkoper. De fijne kneepjes van 't vak aan 't leren. Ik hoef geen wasmachine en ook geen koffiezetapparaat met timer. Ik zeg het hem dan ook…

" Misschien moet je maar eens lekker verder rondneuzen? Er is altijd wel iets dat een mens kan gebruiken hé? "zegt Marcel.

Misschien een cursus "Verkooptechniek", denk ik dan…

Ik heb te veel tijd verloren door m'n babbeltje met Marcel. De klok tikt ongenadig verder. Maken dat ik weg ben of m'n kleinzoontje staat voor een gesloten deur. Zal z'n mama, die tevens m'n dochter is, niet leuk vinden. M'n leven hangt niet af van de zoveelste bevlieging die ik heb. Koffie zetten op grootmoeders wijze? We leven in de 21ste eeuw en niet meer in de middeleeuwen hé? Alhoewel, in de middeleeuwen hadden ze nog geen koffie. Toch niet dat ik weet. Weer iets om op te zoeken. Wanneer was er sprake van een bakje koffie? Gebrande eikels werden ook gebruikt om een drankje van te maken, heb ik me ooit laten vertellen. Misschien was dat de voorloper van koffie?

Ik denk er over om een club op te richten. " De Traditionele Koffiezetters" lijkt me een goede naam. Lidgeld wordt betaald door middel van koffiebonen. Ons hoofddeksel in de vorm van een fluitketel. Zoals André van Duin. Flip Fluitketel of zoiets? Vergaderen doen we bij iemand die nog een Leuvense stoof heeft. Met cichorei op de stoof, kwestie van de geur hé? Ik heb zo het vermoeden dat ik weinig leden zal hebben. We zijn aan 't uitsterven, denk ik. We moeten al naar Bokrijk om de sfeer van vroeger op te snuiven. In één van de Scandinavische landen kan men een vakantie doorbrengen als Viking. In een authentiek nagebouwde Vikingnederzetting. Compleet met potten en pannen uit die tijd. Leven zoals een Viking. Je moet er maar opkomen. Zouden ze ook andere dorpen binnenvallen om te moorden en brandschatten? 't Zou wel realistisch zijn hé? 't Is wel een uitdaging om zo je vakantie door te brengen. Afgesloten van de buitenwereld, leven tussen de loslopende varkens, kippen en schapen. Ik denk dat er daar veel kindjes gemaakt worden 's avonds. Je moet je tijd toch met iets vullen hé?

©GoNo

 

feedback van andere lezers

 • ivo
  schitterend - als ge de club toch zou oprichten, laat iets weten, misschien nog interessant om mijn oude dag te vullen :)
  GoNo2: Dank u wel!
 • dorus
  knap
  GoNo2: Dank u wel!
 • andremoortgat
  Zon terug en nu ...Marcel in zijn Marcelleke
  GoNo2: Dank u wel!
Enkel ingeschreven gebruikers kunnen stemmen.

Totale score: 6

Uitstekend: 3 stem(men), 100%
Goed: 0 stem(men), 0%
Niet goed: 0 stem(men), 0%

totaal 3 stem(men)
Er zijn 8 bezoekers online, waarvan 0 leden: .