writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

message in a bottle

door ovlijee

Daar waren ze weer, op die oneindige, meedogenloze, duistere ploert. Aan het einde van de wereld stortte al dat water zich naar beneden in een eeuwige waterval in een duister universum waar we de origine niet van kennen.

Onze drie anti-helden bevonden zich op hun vertrouwde gaffelschoener in een stormpje ergens tussen Ceylon en Sri Lanka, waar ze een partij papaver hadden ingeruild tegen een lading onbruikbare Kalasjnikovs met scheve loop die dan ook nog eens alleen bloemen konden afschieten.

Ze hingen alle drie overboord omdat ze zo zeeziek als de pest waren, en ze dat soort zeemannen waren, bij hen wende het nooit.

De Ouwe Commodore Lodewijk zag zo groen als een prei en bootste bij het braken de lokroep van de parende zeeolifant na, waardoor de schuit op een wip en een knip omringd werd door een harem misnoegde vrouwtjes die zulk een bedrog maar weinig konden smaken.

Baby Budd huilde tranen met tuiten bij het kokhalzen en verhoogde zo het zoutgehalte van de hem omringende zee. Op zulke momenten vroeg hij af waarom hij ooit zijn lucratieve luizenleventje als stroper van vissersfuiken in de voorhavens van Lissabon had achtergelaten om rond te zwerven op een zeilschip met een geschifte kapitein, die de zeven wereldzeen bevoer enkel en alleen om zijn niet te verwerken liefdesverdriet te bezweren.

De muskusrat Nameloos had het nog het ergst van al vlaggen. Met een krachteloze staart tegen zijn anus gedrukt tegen de diarree, en een lege galblaas, ijlde hij en was in het diepst van zijn koortsdromen terug in het oerbos van waaruit ze hem ooit ontvoerd hadden. Liggend op zijn rug, drijvend op het zoetste water ter wereld, met een heerlijke kweepeer rijpend op zijn ribbenkast. Overal de geur van mos en groen. Zo fris als een hoentje en vaste grond op tijd en stond.

Maar nee, alle drie waren ze uit hun element gerukt, de n al wat vrijwilliger als de ander, en bevonden ze zich daarop waar al het leven uit was voortgekomen. En alle drie smeedden ze moordplannen en broedden op wraak jegens hen die hun in deze misselijkmakende situatie hadden gebracht.

Vandaag richtten ze al hun pijlen op een zekere Sren Kierkegaard. Een dag tevoren hadden ze bij rustige zee en geen zuchtje wind een fles opgevist met een boodschap in: "Het leven moet je voorwaarts leven maar kun je pas achteraf begrijpen."

Al had zoveel wijsheid hun eerst dolenthousiast gemaakt dat ze wel eens een bezoekje wilden brengen aan deze onbekende flessenvuller, de eenzaamheid en het slaapgebrek en het overgebleven, bedwelmende parfum van de papaver had hen obsessief doen nadenken over zulke zelf-bewuste, hautaine en betweterige, moraliserende levenswijsheid, dat hun enthousiasme omsloeg in boosheid en melancholie.

En al dat gepieker had hen uit het oog doen verliezen wat echt van tel is: de tekenen aan de hemel. En die voorspelden storm, buikloop en over je nek gaan.

Dat beseften ze in het oog van de storm. Ze veegden het zure bitter van hun monden, respectievelijk muil, namen een diepe ademtuig, en trokken met zijn drien aan n zeel. Hier en nu. Hier en nu.

 

feedback van andere lezers

 • ivo
  de laatste drie woorden 'hier en nu' is zodra je het schrijft al niet meer 'nu' .. een mooi kakafonisch met vooral het anarchistisch sausje overgoten voorbeeld van hoe idioot het leven kan geleefd worden, zeker als het kompas geen doel meer geeft, alsof deze zinloosheid ooit de bedoeling zou zijn geweest .. velen geloven niet meer in een zinvolle reden, en vinden dat de mens dit zelf moet zoeken, een even chaotische gedachte als het verhaal dat deze gedachte draagt.

  Prachtig geschreven en is een voor mij een zeer zinvolle benadering van hoe zinloosheid zich kan verwoorden.
  ovlijee: Tjemig, bedankt voor je wijze, uitgebreide reactie: u bent een fijne, schitterende lezer die me beter begrijpt dan ik mezelf begrijp. Respect!
 • andremoortgat
  Leven voorwaarts leven
  Achteraf begrijpen
  Ode aan de chaos
  Toch meeslepend neergepend
  Dan die Kalashnikovs die enkel bloemen uitbraken !
  Waar kan je die kopen ?
  ovlijee: Die AK 47 is science fiction. :(
Enkel ingeschreven gebruikers kunnen stemmen.

Totale score: 4

Uitstekend: 2 stem(men), 100%
Goed: 0 stem(men), 0%
Niet goed: 0 stem(men), 0%

totaal 2 stem(men)
Er zijn bezoekers online, waarvan leden: .