writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

Herdenkingen…

door GoNo2
Ze mogen beginnen stoppen met al die herdenkingen van de Eerste Wereldoorlog. Die oorlog is begonnen honderd jaar geleden. In 2018 gaan we het einde van die oorlog herdenken. Oud-strijders zijn er al lang niet meer. 't Is nu al zover gekomen dat ze de kleinkinderen laten opdraven. Waarom oorlogen herdenken? Omdat het nooit meer zou gebeuren? Nog niet zo lang geleden stonden delen van ex-Joegoslavië ook in brand hé? Werden er moslims en evengoed katholieken vermoord. Vrouwen en kinderen!
Volstaat het niet om bloemenkransen neer te leggen aan de monumenten voor de gesneuvelden? Die jonge mensen die allemaal sneuvelden voor de zogenaamde vrijheid en vaderland, wat hebben die eraan? Wat hebben hun nabestaanden hier aan? Er liggen nog meer dan tweehonderd skeletten onder de puinhoop van het platgebombardeerde fort aan de kanten van Luik. De koning heeft het, na honderd jaar, uitgeroepen tot Nationale Begraafplaats. Zo lang duurt het hier om de gesneuvelden nationale eer te bewijzen…

Al die herdenkingen, beginnen meer en meer te lijken op één grote commercie. Zet uw land eens in de kijker hé? Nooit geen oorlog meer? Dat zeiden ze in 1939 ook, toen ze de Eerste Wereldoorlog herdachten, ergens aan de IJzer. De Duitsers stonden toen al in hun achtertuin. De volgende uitgebreide herdenking zal volgend jaar zijn. Het einde van de Tweede Wereldoorlog zal dan juist zeventig jaar geleden zijn. De oud-strijders van die oorlog kan men ook al op vijf vingers beginnen te tellen. Maar geen nood, we zullen de kinderen en kleinkinderen wel in de bloemetjes zetten. Per slot van rekening zijn het hun vaders en moeders die geholpen hebben die oorlog te winnen hé?

Ik vraag me af waarom al die veldslagen tegen de Romeinen niet herdacht worden. Zonder die Oud-Belgen was er toch geen sprake van ons vaderland? Ze hebben toch de basis gelegd van onze onafhankelijkheid in 1830? Waarom niet de gesneuvelden van die onafhankelijksstrijd herdenken? De Belgische Revolutie telt toch ook veel doden? Zo proper was die oorlog tegen de Hollanders nu ook weer niet hé? Veel monumenten die verwijzen naar die strijd zijn er niet. Vraag aan de jeugd eens wat er gebeurd is in 1830. De overgrote meerderheid zal zeggen dat België gewonnen heeft met 2-0 tegen de Hollanders. Een voorvader van Marc Wilmots was toen coach van de Belgen. De Rode Duivels, die toen nog de Tricolore Duivels noemden, hebben pas gewonnen na verlengingen….

Dankzij de inzet van al die jonge soldaten leven we nu in een vrij land. Zeggen al die hoogwaardigheidsbekleders. Een vrij land, dat gedicteerd wordt door banken en de multinationals. We mogen vrijuit spreken, als het maar in het kraam van de politiek- correcten past. Kleur niet buiten de lijntjes of je komt in het verdomhoekje terecht. Zegt men z'n mening over minderheden die zich niet willen aanpassen aan onze cultuur, dan krijgt men een klever van racist opgeplakt. Dus wat doen we? We zwijgen als vermoord. Hebben we hier nog wel recht op een eigen mening? Hoe kan men vrij zijn als er elke dag nieuwe regeltjes en wetten uitgevonden worden om ons in 't gareel te doen lopen? Hoe meer geld men heeft, hoe vrijer men is. Was tijdens de heerschappij van de Romeinen al zo. En 't is nu nog zo. De zogenaamde elite heeft het voor 't zeggen. Zij, die geboren zijn in een rijke wieg. Na de Tweede Wereldoorlog is er geen enkele staalbaron veroordeeld geweest voor de misdaden begaan tegen de mensheid. Zonder het staal voor de kanonnen en tanks, kon Hitler geen oorlog beginnen hé? Ford, ja die van de automobielindustrie, was een overtuigend antisemiet. Steunde Hitler openlijk. Pompte miljoenen dollars in de nazi-schatkist. Werd daarvoor beloond met het IJzeren Kruis, door Adolf hemzelf. Werkte dus mee aan de opbouw van een leger, dat heel Europa in het verderf zou storten. Is bij mijn weten nooit veroordeeld geweest als oorlogsmisdadiger. Idem voor ene Von Braun. Door zijn raketten, de zogenaamde vergeldingswapens, stierven duizenden onschuldige slachtoffers. Hoe hypocriet kan men zijn, om de ene aan de galg te hangen en de andere een luilekkerleventje te geven? Dat men die gangsters van het Derde Rijk opgeknoopt heeft tot daar aan toe, maar ze hadden de lijn moeten doortrekken. Logisch gezien zouden ze alle burgers van Duitsland opgeknoopt moeten hebben. Ze stonden allemaal achter hun Fuhrer. Maar dat ging niet. Bij gebrek aan touw en ook omdat men dan geen natie meer gehad zou hebben hé?

We gaan nog wat gesneuvelden herdenken. Bloemenkransen neerleggen aan monumenten. Hoogdravende woorden uitspreken die men 's anderendaags vergeten is.De wereld draait z'n rondjes. Met of zonder oorlogen. Wat vandaag gebeurt is morgen geschiedenis. En morgen staat er weer een dictator op, die blindelings gevolgd wordt door een bende debielen. Een dictator die met z'n tot de tanden gewapende volgelingen de macht in handen neemt. En wij? Wij keken er naar en vroegen ons af hoe het zover kunnen komen is…

Na de val van de dictator zullen we onze doden herdenken…

©GoNo

 

feedback van andere lezers

 • ivo
  een mens die zich verveelt moet toch wat Gono, het is wel zo wie zijn geschiedenis vergeet, leert nooit, alhoewel ik ook nu niet kan zeggen wat onze samenleving van WOI en WOII geleerd heeft, alleen dat dood echt wel dood is en van zodra men mensen ontmenselijkt er geen graten meer in ziet om ze te liquideren.

  knap geschreven :)
  GoNo2: Dank u!
 • dorus
  misschien ook tijd om de waarheid eens te vertellen. Bv. dat de koning ridder, Albert I reeds in 1915 pogingen ondernam om, via zijn Duitse vrouw, met der Kaiser overeen te komen om onder diens gezag koning te worden van een kleiner België. Dit tot grote woede van de andere geallieerden. Maar goed, dat is het verleden en zo somber is het heden nu ook weer niet. Weer knap geschreven, hoor!
  GoNo2: Dank u!
 • andremoortgat
  Beetje nadenken
  Beetje ervan leren
  Nooit verloren tijd
  GoNo2: Dank u!
 • koyaanisqatsi
  Nagels met koppen alweer. Alleen, niet alle Duitsers stonden achter den Dolf. De nazi's waren nog maar pas aan de macht of heel wat Duitsers zaten al in een concentratiekamp. Maar nogmaals, voor de rest: nageltjes met koppekens.


  GoNo2: Dank u!
Enkel ingeschreven gebruikers kunnen stemmen.

Totale score: 8

Uitstekend: 4 stem(men), 100%
Goed: 0 stem(men), 0%
Niet goed: 0 stem(men), 0%

totaal 4 stem(men)
Er zijn 12 bezoekers online, waarvan 0 leden: .