writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

Producten van de Westerse Beschaving (4)

door koyaanisqatsi

HET BEGIN

CHAPITER 4
MUTATIES

'Er moet sprake zijn van een misverstand,' slikte de postbode, terwijl zijn marsorder op en neer danste in zijn trillende handen.
'In het leger is geen plaats voor misverstanden,' bromde de sergeant-majoor, 'enkel voor het uitvoeren van bevelen.'
'Maar…'
'De volgende!'
'Wegwezen, jij!' snauwde de korporaal, die als een schoothond naast de sergeant-majoor zat, de postbode toe.
Hoewel geen enkele ervaring met het reilen en zeilen in het leger begreep de postbode dat het geen zin had verder aan te dringen. Overweldigd door wanhoop en machteloosheid strompelde hij langs de lange rij wachtenden het "Kantoor van Aanmelding", zoals het verstikkende gebouw in rode baksteen vlak naast het station plechtig werd genoemd, uit om steeds opnieuw zijn marsorders te lezen, alsof hij hoopte dat de letters na verloop van tijd zodanig van plaats zouden verwisselen dat ze hem alsnog naar het derde regiment van de lansiers zouden doorverwijzen in plaats van naar het tweede regiment van de bevoorradingstroepen.
'Straks maken ze me nog opnieuw postbode,' zei hij tegen zichzelf, en de gedachte daaraan alleen al was genoeg om hem misselijk te maken.
Dat hij niet de enige was die bij zijn aankomst in de garnizoensstad meteen gemuteerd werd was maar een magere troost. Een schrijnwerker die naast hem op de trein had gezeten en met opluchting verwachtte bij de bevoorradingstroepen terecht te komen, kreeg tot zijn ontsteltenis te horen dat hij zich mocht aanmelden bij de infanterie. Een ingenieur die over hem had plaatsgenomen en in de overtuiging leefde zich nuttig te gaan maken bij de genietroepen bleek doorgestuurd naar de artillerie. En een verpleegkundige die voor hem in de rij stond, had van de sergeant-majoor te horen gekregen dat hij zou worden omgevormd tot marconist.
Er waren voorbeelden te over van rekruten die hun droom zagen uiteenspatten of omgekeerd, die dankzij hun mutatie dachten dat God een goed woordje voor hen had gedaan bij de Generale Staf. Het plein tussen het "Kantoor van Aanmelding" en het station gonsde dan ook van ontevreden gemompel en ingehouden blijdschap, versneden met de pijnlijke stilte van diegenen die, zoals de postbode, met verstomming geslagen waren.
'Wat scheelt er?' gromde César Boduognat toen hij de postbode toevallig opnieuw tegen het lijf liep, 'het lijkt wel of je je diep gekoesterde schijtbon ben kwijtgeraakt.'
De postbode keek de oorlogsheld aan met de blik van een zieke hond, wauwelde: 'Erger,' en stak zijn marsorder uit.
Boduognat graaide het document uit zijn handen, las het vluchtig en vroeg: 'Ja, en?'
'Volgens mijn oproepingsbevel zou ik ingelijfd worden bij de derde regiment van de lansiers…'
De oorlogsheld keek de postbode in de ogen, met een mengeling van minachting en medelijden, duwde het papier terug in zijn handen en zei: 'Ze zouden jou beter meteen afvoeren naar de psychiatrische afdeling van het militair hospitaal, idioot.' Waarna hij zijn plunjezak over zijn schouder zwaaide en de tussen alsmaar aangroeiende menigte strijdbare mannen verdween.

 

feedback van andere lezers

 • ivo
  die hebben in Halen hard gevochten (derde & vierde lansiers) knap hoe je het verhaal vorm geeft .. die oude Belgen toch :)
  koyaanisqatsi: Mijn vader was bij de derde lansiers in dWO II, vandaar dat ik weet heb van hun bestaan. Veel lans en paard kwam er trouwens niet bij kijken want ze waren gemotoriseerd. :-)
 • andremoortgat
  Geen mutatie bij gratie van Boduognat
  Verhaal krijgt spanning stilaan
  koyaanisqatsi: En de oorlog moet nog beginnen! ;-)
 • greta
  Hier worden verwachtingspatronen neergesabeld.
  koyaanisqatsi: Verwachtingspatronen... Ja, de eeuwige valkuilen in het leven. :-)
 • GoNo2
  Ik geniet...
  koyaanisqatsi: doe zo voort, zou ik zeggen. :-)
 • doolhoofd
  Laat alle hoop varen, gij die hier binnentreedt...
  koyaanisqatsi: een gezond uitgangspunt, als je het mij vraagt
Enkel ingeschreven gebruikers kunnen stemmen.

Totale score: 10

Uitstekend: 5 stem(men), 100%
Goed: 0 stem(men), 0%
Niet goed: 0 stem(men), 0%

totaal 5 stem(men)
Er zijn 64 bezoekers online, waarvan 0 leden: .