writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

Dansen met de duivel….6

door GoNo2Juist goed, denkt de pompbediende, 'k hoop dat hij stikt in z'n koffie. De dame staat recht, geeft Bernard haar glas water. Bernard neemt het dankbaar aan. Het water brengt verkoeling op z'n geteisterde tong en gehemelte…

" Mogen we bij u aan tafel zitten? Of storen we je?" vraagt de dame.

Bernard kan moeilijk weigeren na de hulp die hij gekregen heeft van de dame.

" Ja, natuurlijk, waarom niet hé?" zegt hij, puur uit beleefdheid.

De oudere heer en de dame zetten zich recht over Bernard. Ze wenken de pompbediende, die doet alsof hij hen niet ziet en nog minder hoort. Ik ben de ober niet, mompelt hij, alleen hoorbaar voor de twee heren aan de toog. De oudere heer staat recht, gaat naar de bediende, kijkt hem aan en zegt op gebiedende toon:
" Is het te veel gevraagd om ons te bedienen?"

De pompbediende wil iets zeggen, maar z'n woorden blijven in z'n keel steken. M'n God, denkt hij, die ogen, ze snijden dwars door m'n ziel. De oudere heer gaat langzaam terug naar het tafeltje. Wenkt opnieuw de pompbediende. Of hij nu wil of niet, hij wordt gedwongen om op het verzoek in te gaan. Hij is als het ware gehypnotiseerd. Heeft geen eigen wil meer. Bernard kijkt het aan en valt van de ene verbazing in de andere…

" Hoe doe je dat? Dat zou ik ook wel willen kunnen. Lijkt me wel handig hé?"zegt hij.
" 't Zit in de familie. M'n vader hypnotiseerde zelfs een slang. Maar 't is zoals je zegt geweldig handig…"
" Mag ik me even voorstellen? Ik ben Bernard Haezelaar, verkoper van kruidendranken, siropen en alle soorten thee die je maar kunt bedenken…"
" Aangenaam, ik ben Henri Andries en naast mij zit m'n vrouw Margot. De vrienden heten me Rik en tegen m'n vrouw zeggen ze Got. Zoals God de vader maar dan met een 't' vanachteren…."
" Da's een goeie. Als God er zo uitziet, dan ga ik recht naar de hemel…"lacht Bernard.

De pompbediende staat nog steeds achter hen te wachten. Als een standbeeld, zich niet bewust van wat hij daar staat te doen.

" Willen we nog iets drinken?"stelt Rik voor.
" Ja, maar voor mij iets stevig. Ik heb het nodig…"zegt Bernard.
" Geef die meneer een stevige whisky en voor ons een fles witte wijn. Gekoeld en gene brol hé?"zegt Rik op een manier die geen tegenspraak duldt.

De pompbediende, die zo juist gepromoveerd is en nu ook ober is, gaat als in een trance naar z'n toog…

" Zo, waar waren we gebleven?"zegt Rik.
" Je hebt me nog niet verteld wat je voor werk doet. Of ben je al binnen voor de regen? Heb je de visjes al op 't droge? "vraagt Bernard, die zichzelve plots geweldig leuk vindt.

Rik kijkt z'n vrouw aan. Ze schudt bijna onmerkbaar haar hoofd, alsof ze iets wil zeggen. Bernard merkt het ook, z'n mensenkennis komt hem nu goed van pas. Er is iets met die twee, maar wat?

' Ik ben industrieel. Ik koop verlieslatende fabrieken op en probeer ze opnieuw winstgevend te maken. De ene keer lukt het, de ander keer niet. Als het niet lukt, gooien we alles tegen de grond en zetten we er serviceflats voor senioren in de plaats. Altijd winstgevend. Iedereen wil oud en vertroeteld worden hé? Die serviceflats worden beveiligd door een firma die voor ons werkt. Kwestie van die ouden van dagen veilig te laten leven, zonder dat ze last hebben van het schorremorrie dat er hier de laatste tijd rondloopt. Versta je me?"zegt Rik met een verbeten trekje om z'n mond.
" Ja, ik begrijp wat je bedoelt. We zullen maar geen namen noemen hé?"
" En verkopen die producten van jou een beetje?"vraagt Margot, die zich nu ook moeit in het gesprek.
" De ene keer al wat beter dan de andere keer. Als er een griepepidemie op komst is, dan vliegen m'n drankjes de deur uit. Dan verkoop ik m'n vlierbessensiroop met duizenden flesjes tegelijk…"zegt Bernard, die z'n eigen leugens gelooft.
" Maak jij al die drankjes zelf?"vraagt Rik.
" Ja, puur ambachtelijk, naar oude recepten van m'n moeder, die ze gekregen heeft van haar moeder. Weet je dat één van m'n voorouders op de brandstapel gestorven is? Omdat ze kruidendrankjes verkocht. Er moet toen iets misgelopen zijn met een recept, want toen die kleine van de waterschout die hoestsiroop innam, vielen al z'n haren uit en stond hij plots vol met uitslag. Ze hebben haar toen op de pijnbank gelegd. Een beetje uitrekken is goed voor de reuma, moeten ze gedacht hebben. 't Was wel voldoende om haar te laten bekennen dat ze een paar keer met de duivel geslapen had. Voor het aan bidden van de duivel, bestond er maar één remedie en dat was de brandstapel. En zo is ze aan haar einde gekomen, na eerst heel het dorp vervloekt te hebben…"
" Da's geweldig interessant. Zouden er nog heksen bestaan? Of duivelaanbidders? De Inquisitie is al lang voorbij hé? Ik heb meer en meer de indruk dat God er de brui aan gegeven heeft, als ik zo eens rondom mij kijk. Geloof jij in een God?"vraagt Rik plotseling.
" Ik geloof alleen nog in m'n portemonnee. De nieuwe God heet Geld. Met geld koop je wapens. Met die wapens voer je oorlog. Anders hebben ze geen nut hé? Waarom laat God het vermoorden toe van onschuldige mensen? Van onschuldige kinderen? Omdat hij een sadist en tevens psychopaat is, niet meer en niet minder. Van de duivel kan ik het nog aannemen, da's een gevallen engel die blijven botsen is. En dan die zogenaamde Jezus, z'n zoon, die hier wat propaganda kwam verkopen bij die Romeinen. Hij is er ver mee gekomen. Gestorven aan een kruis, zogezegd om alle zonden te vergeven die het mensdom begaan heeft. 't Heeft niet veel geholpen hé?..."zegt Bernard, opgaande in z'n vurige betoog.

Rik kijkt z'n vrouw aan. Ze glimlacht. Haar ogen spreken boekdelen. De gepromoveerde pompbediende zet het gevraagde op het tafeltje. Verwijdert zich in stilte. De twee heren aan de toog hebben het gesprek gevolgd. Die verkoper gaan we straks eens aan de tand voelen, zegt de oudste van de twee. Het kan bijna niet anders of hij moet die kerel zijn die hier overal nepdrankjes verkoopt. Er zijn al minstens twintig klachten binnen gekomen van boeren en apothekers die ziek geworden zijn van z'n drankjes. 't Is zuiver toeval, maar ze moeten nu eenmaal al die klachten onderzoeken. Bevel van hogerhand. Het zoontje van de burgervader is ook ziek geworden na het innemen van die befaamde hoestsiroop. De burgervader heeft goede connecties in de politieke wereld. Vandaar dus hé? Dat die snotaap teveel aan de bessenjenever van z'n vader had gezeten, wisten ze niet.
Het brabbeltaaltje dat hij uit z'n zatte botten sloeg, liet niet veel aan de verbeelding over…Die zelfde hoestsiroop werd in een ander kleurtje verkocht als het wondermiddel tegen een kater. En het hielp. Je kotste je ziel en je maag uit….na drie dagen diarree was je terug zo fris als een hoentje.

" Laten we klinken op onze gezondheid en op het succes van onze ondernemerschap…"zegt Margot, terwijl ze haar glas uitsteekt naar Bernard.

Ze klinken…

" Heb je er al aan gedacht om je toverdrankjes op grote schaal te verspreiden? Ik bedoel, het ambachtelijke ruilen tegen het industriële? Je kunt stinkend-rijk worden zonder zelf nog je handen vuil te maken. Als je wilt, kan ik je hierbij helpen. Ik zorg voor de fabriek en jij zorgt voor de recepten. Jij wordt de grote baas en geeft me in ruil vijftig procent van de aandelen. Zodat we beiden evenwaardig zijn. Voor wat, hoort wat hé? Wat denk je? Je kunt niet verliezen, anders ga ik mee de dieperik in. Maar 't is hier niet de plaats noch het tijdstip om te onderhandelen. Ik stel voor dat we bij mij thuis afspreken. Tussen haakjes, heb je al een plaats om te slapen? Je gaat me toch niet vertellen dat je van plan was in je wagen te slapen? Nee, dat kunnen we niet toelaten hé Margot? We wonen hier niet ver vandaan, in de villa met de twee torentjes. Villa " Het Hof van Eden". Mooie naam voor een villa hé? En heel toepasselijk…"zegt Rik Andries. Z'n vrouw schiet in een lach….de zwarte raaf op de vensterbank ook.

©GoNo


 

feedback van andere lezers

 • ivo
  boeiend ...
  GoNo2: Dank u!
 • dorus
  't is weer bijzonder knap!
  GoNo2: Dank u!
 • andremoortgat
  Jij produceert als een
  volleerde Legkip
  Elk ei is raak
  GoNo2: Ik lust wel een mals kippetje hé?
Enkel ingeschreven gebruikers kunnen stemmen.

Totale score: 6

Uitstekend: 3 stem(men), 100%
Goed: 0 stem(men), 0%
Niet goed: 0 stem(men), 0%

totaal 3 stem(men)
Er zijn 14 bezoekers online, waarvan 0 leden: .