writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

Producten van de Westerse Beschaving Deel2 (4)

door koyaanisqatsi

DEEL 2
HET MIDDEN

CHAPITER 4
KONINKLIJKE LIEFDADIGHEID

Kort nadat het gerucht de ronde begon te doen werd het al officieel voor waar aangekondigd. Iedere zaterdagmiddag tussen drie en vier, en dit vanaf de eerstvolgende maand en zo lang de oorlog duurde, zou de koningin ten voordele van de oorlogsslachtoffers haar borsten tonen aan eenieder die bereid was daarvoor een nog nader te bepalen bedrag op tafel te leggen.
Details van het spektakel werden een etmaal later bekend gemaakt. De koningin zou zich tentoon stellen in de bronzen zaal, een niet al te groot vertrek op het gelijkvloers van de westelijke vleugel van het koninklijk paleis, waar ze zou plaatsnemen op een eenvoudige troon bovenop een rechthoekig verhoog, omfloerst met rood vasttapijt. Om de geïnteresseerden op een fatsoenlijke afstand te houden dacht men aan een afbakening van dikke, rode gevlochten touwen, met behulp van om de drie meter geplaatste koperen paaltjes op zo'n negentig centimeter hoogte gehouden. Twee lijfwachten bij de ingang, twee bij de uitgang en één aan iedere hoek van het verhoog moesten de veiligheid van de vorstin verzekeren. Voor de gelegenheid zouden de ramen geblindeerd en de overgordijnen dicht blijven. De kroonluchter zou niet worden aangestoken; ruimte rondom de koningin zou verlicht worden door middel van enkele staande lampen die zodanig werden geplaatst dat de lichtinval haar verschijning optimaal ten goed zou komen.
Aangezien men een ware volkstoeloop verwachtte en de openingstijd van de wekelijkse tentoonstelling beperkt was tot één uur, werd aan de poort van het paleis een groot bord opgehangen met de nodige informatie aangaande het bezoek. Tickets waren te verkrijgen in krantenwinkels, postkantoren en de belangrijkste supermarkten. Om kwart voor drie ging één van de zijpoorten open om de bezoekers de kans te geven te beginnen aanschuiven. Een tweede zijpoort werd tien minuten later opengezet om een vlotte uitstroom te garanderen. Om klokslag drie, en geen seconde vroeger of later, zouden twee van de vier deuren van de bronzen zaal opengaan. De deur uiterst rechts moest als ingang worden beschouwd, de deur uiterst linkt als uitgang. Om kwart voor vier ging de eerste zijpoort weer dicht aangezien diegenen die zich nadien nog aanmelden onmogelijk voor vier uur in de bronzen zaal zouden geraken. Vanzelfsprekend ging de andere zijpoort pas dicht als de laatste bezoeker naar buiten was.
In de bronzen zaal zelf mocht niet worden stilgestaan. Lakeien zouden iedereen die talmde discreet maar kordaat aanmanen om rustig door te schuiven. Diegenen die hun ogen extra de kost wilden geven, moesten maar bereid zijn opnieuw met geld over de brug te komen. Op eender welke manier afbeeldingen van de koningin maken was op straffe van tien jaar dwangarbeid ten strengste verboden.
De dag na de aankondiging van het initiatief kwamen de kranten met hun reacties. De roddelpers - sinds het uitbreken van de oorlog, net als alle andere media, als het op gevoelige aangelegenheden aankwam gemuilkorfd- beperkte zich tot artikels vol loftuitingen aan het adres van de koningin. De meer respectabele pers deed niet veel meer. Vragen werden niet gesteld, veronderstellingen belandden in de prullenbak.
En over één ding was iedereen het eens: het volk wachtte in spanning de eerste zaterdag van de eerstvolgende maand af.

 

feedback van andere lezers

 • ivo
  het idiote in een perverse wereld samengebracht .. knap hoor om dit te verzinnen :)
  koyaanisqatsi: of gestoord? :-)
 • doolhoofd
  Vroeger ging ik uit met een groepje stoere mannen, die toen in onze kring kortweg "de mannen" genoemd werden. Vanop het balkon in Spanje riepen ze bij momenten naar voorbijgaande meisjes, "Show dem titties!" Je zou ervan staan kijken hoeveel meisjes dat ook daadwerkelijk deden.
  koyaanisqatsi: het betreft dan ook een (zeer vaak) prachtig lichaamsdeel
 • andremoortgat
  Weer boeiend
  koyaanisqatsi: ;-)
 • greta
  Zouden er ook vrouwen komen?
  koyaanisqatsi: Wat denkt u, vrouw zijnde? :-p
Enkel ingeschreven gebruikers kunnen stemmen.

Totale score: 10

Uitstekend: 5 stem(men), 100%
Goed: 0 stem(men), 0%
Niet goed: 0 stem(men), 0%

totaal 5 stem(men)
Er zijn 4 bezoekers online, waarvan 0 leden: .