writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

Producten van de Westerse Beschaving Deel2 (5)

door koyaanisqatsi

DEEL 2
HET MIDDEN

CHAPITER 5
DE KONINGIN

De koningin was negentien en onnozel, wat ongetwijfeld verklaarde waarom ze op haar achttiende bereid was geweest de toen negentigjarige koning Alberik te huwen. Het huwelijk was vooralsnog, en gezien de leeftijd van de koning misschien wel voor altijd, kinderloos en een voorwerp van spot, tenminste tot de oorlog uitbrak en een explosieve opflakkering van patriottisme en censuur de constante schampscheuten in een vingerknip deden verstommen. Isabel, want zo heette de koningin, stamde uit een eerder lage adellijke familie en was enig kind van een vader die geld verdiende door zijn landerijen te laten bewerken door minder fortuinlijke leden van de mensheid en een moeder die niets deed, zich dan ook stierlijk verveelde en zich daarom maar liet behandelen voor een depressie.
Haar vader werd zowel geprijsd als bespot om zijn extreem keurige gedrag. Voor de ene was hij een voorbeeld van hoe de adel zich zou moeten gedragen, voor de andere een kleurloze stijve hark. Hoe dan ook, hij was de tegenpool van zijn vader, die behalve vier wettelijke op zijn minst evenveel buitenechtelijke kinderen op de wereld had gezet en ondanks zijn leeftijd -hij was al de zeventig gepasseerd- nog steeds de reputatie had een onverbeterlijke rokkenjager te zijn.
Over de drie andere grootouders van de koningin viel weinig te zeggen, behalve dan dat de vader van haar moeder nog samen met de koning in de klas had gezeten. Haar grootmoeders waren trouwens, net als haar moeder, kleurloze figuren zonder al te veel ruggengraat die zich tevreden had gesteld met een leven in evenveel saaiheid als welstand.
Speculaties over wie met het idee van de koninklijke blote borsten was gekomen deden duchtig maar nergens in het openbaar de ronde. De meeste mensen in de buurt van het Hof waren van mening dat het een hersenspinsel was van de kanselier, een geducht manipulator die al menige politieke carrière om zeep had geholpen door zijn gestook op het koningshuis. De man in de straat hield het er over het algemeen bij dat de koningin, simpel als ze was, geen andere mogelijkheid had gezien om haar steentje aan de oorlogsinspanning bij te dragen.
Wat de koning betrof, die was de afgelopen maanden langzaam maar zeker beginnen dementeren waardoor het maar de vraag was of hij wel besefte wat zijn echtgenote van plan was. Tijdens de bekendmaking, die de persattaché van het Hof voor zijn rekening nam en uitgezonden werd op de openbare televisie, stond de koning er bij alsof het om het vertellen van een subtiele grap ging. Voor zich uit starend, verkrampt glimlachend en zo goed als onbeweeglijk, leek het wel alsof hij het ter plaatste, van gedwongen ingehouden pret, in zijn broek deed.
Wie er in alle geval niet mee kon lachen was de geestelijkheid. Na het huwelijk tussen een meisje dat nog maar pas de status van bakvis voor jonkvrouw had ingeruild en een stokoude vent die bij wijze van spreken dagelijks moest worden opgewarmd, was dit schandelijke vertoon volgens de klerikalen wel het laatste dat het door oorlog geteisterde land nodig had. Ze hadden zich niet schromelijker kunnen vergissen.


 

feedback van andere lezers

  • ivo
    wat een wending en wat een verhaal (y)
    koyaanisqatsi: we blijven proberen ;-)
  • greta
    Wat een volzinnen rollen er weer uit je pen.
    koyaanisqatsi: :-)
Enkel ingeschreven gebruikers kunnen stemmen.

Totale score: 4

Uitstekend: 2 stem(men), 100%
Goed: 0 stem(men), 0%
Niet goed: 0 stem(men), 0%

totaal 2 stem(men)
Er zijn 5 bezoekers online, waarvan 0 leden: .