writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

Producten van de Westerse Beschaving Deel2 (11)

door koyaanisqatsi

DEEL 2
HET MIDDEN

CHAPITER 11
DE TOESTAND AAN HET FRONT

Door terreinwinst van beide strijdende partijen -de ene in het westen, de andere in het noorden- bestond de frontlinie niet langer uit een uitgerekte horizontale, kabbelende lijn. Zo goed als in het midden verbond nu een quasi verticale lijn de noordelijke en de zuidelijk frontlijn waardoor het front, tenminste vanuit luchtperspectief, een trapvormig profiel had gekregen, met de bovenste trede in het westen en de onderste in het oosten.
Deze verscheurde frontlijn zorgde voor heel wat chaos en misverstanden, vooral langsheen de verticale linies waar strijdende troepen mekaar met de regelmaat van een klok passeerden zonder het te beseffen. Wanneer de troepen vervolgens hun vergissing inzagen, trokken zij zich meestal in paniek en veel te gehaast terug waardoor ze in groepjes uiteenvielen die onvermijdelijk de vijand tegen het lijf liepen. De schermutselingen die daarop volgden zorgden alleen voor nog meer chaos, die op haar beurt resulteerde in een alarmerende stijging van het verlies aan manschappen, hetzij door desertie hetzij door krijgsgevangenschap hetzij door, het ergst van al, verlies aan levens.
Het centrale front, zoals de verticale breuklijn werd genoemd, was dan ook binnenste de kortste keren de boeman voor alle strijdende partijen. Niemand wou er naar toe en voor beide legerleidingen was het dan ook het ideale toneel om strafcompagnieŽn naar toe te sturen. Schorremorrie, opgepakte deserteurs, dienstweigeraars en sloebers die per ongeluk voor de krijgsraad waren verschenen, kregen de twijfelachtige eer om er 's lands grondgebied te beschermen en indien mogelijk zelfs uit te breiden.
Tegelijkertijd brak er aan de horizontale fronten, die nu simpelweg het west- en het oostfront werden genoemd, een periode aan van relatieve kalmte. Natuurlijk werd er nog regelmatig over en weer geschoten maar grote offensieven bleven uit, alsof beide partijen er op rekenden een definitieve doorbraak te forceren in het centrum. Dat men in geen van beide kampen besefte dat zich onvoldoende materiaal en de verkeerde manschappen aan dat front bevonden om weinig meer dan een brede landstrook vol totale anarchie te creŽren vertelde veel over de onkunde van de bevelvoerende generaals.

 

feedback van andere lezers

 • doolhoofd
  Wederom enen succulenten vrucht uwer verbeelding mijn beste.
  koyaanisqatsi: ;-)
 • andremoortgat
  Wij volgen ...
  maar zeker niet die generaals
  koyaanisqatsi: zou ik ook ten zeerste afraden
 • ivo
  schitterend
  koyaanisqatsi: ;-)
 • greta
  Structurele chaos?
  Waar moet dat heen ...
  koyaanisqatsi: naar nog meer chaos? of orde?
Enkel ingeschreven gebruikers kunnen stemmen.

Totale score: 10

Uitstekend: 5 stem(men), 100%
Goed: 0 stem(men), 0%
Niet goed: 0 stem(men), 0%

totaal 5 stem(men)
Er zijn 5 bezoekers online, waarvan 0 leden: .