writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

leuk is anders ...

door ivo

Vandaag was er een vergadering waarin ik moest zwijgen. Mijn mening stond op papier en ik moest aanhoren hoe anderen dit interpreteerden en plaatsten in een context mij wel niet vreemd, maar zo niet bedoeld
Alsof mijn woorden uitgeschreven met slechts zessentwintig lettertekens en nog een handvol leestekens. De gekozen woorden waren allemaal legitiem en konden de test van het groene en het witte boekje doorstaan. En toch slagen er sommigen er in om deze woorden in de syntax van de zin plots een andere betekenis te geven. Vreemde gewaarwording, vooral omdat het mijn woorden waren die plots niet meer van mij alleen waren.

Het deed me denken aan het bijvoegelijk naamwoord 'leuk'.
Als ik de etymologische betekenis van het woord opzoek, dan is de betekenis van het woord in de loop van de jaren danig veranderd. Leuk water, betekende lauw zout water dat diende om een zieke beter te maken of om de pap terug wat smaak te geven.
Doodleuk, leukerd en vele andere woorden wijzen nog naar deze flegmatieke en ironische betekenis, namelijk lauw, smaakloos, traag en vooral zeker niet amusant.

Als iemand nu over over leuk water spreekt, dan denkt iedereen aan iets aardig, plezierigs en of gezellig en zeker niet aan een flegmatieke en of sarcastische opmerking, waarbij het tegendeel van fijn en amusant bedoeld wordt.

Het je niet kunnen verdedigen en het ervaren dat anderen voor je moeten spreken, waarbij anderen hetgeen wat ik had geschreven een andere context geven, al dan niet gemeen bedoeld, het is een verandering. Leuk is inderdaad 'anders'.

Het resultaat van deze vergadering zal in de loop van volgende maand een antwoord krijgen, dan spreken anderen uit over wat ik bedoeld en geschreven heb, zonder het aan mij persoonlijk te vragen, ook al zat ik daar voor hun neus.
Ach, het leven is zoals het is, en wij moeten het wel nemen zoals het zich aandient, Don Quichotte heeft zijn tijd gehad, ik adem mijn verlies, dat voel ik, maar of ik me daar bij ga neerleggen, dat weet ik nog niet.

Ik roer mijn koffie zwart en zie uitdagingen en opportuniteiten, elke gedachte heeft ook zo zijn ijdelheden, daarom dat ik roer en drink, anders is mijn koffie te koud en dat is ook niet altijd even lekker.


 

feedback van andere lezers

  • andremoortgat
    Mooie beschouwing
    ivo: dank je wel André
  • greta
    Een waardevolle overdenking Ivo.
    ivo: bedankt Greta ..
Enkel ingeschreven gebruikers kunnen stemmen.

Totale score: 6

Uitstekend: 3 stem(men), 100%
Goed: 0 stem(men), 0%
Niet goed: 0 stem(men), 0%

totaal 3 stem(men)
Er zijn bezoekers online, waarvan leden: .