writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

Ritter (4)

door koyaanisqatsi

Jutta was naar huis, het was donker geworden en beginnen regenen. Ritter had geen zin om ook naar huis te gaan, naar zijn vrouw aan wie hij niets meer te vertellen had en waarvan hij zeker was dat ze hem bedroog. Hij stapte een café binnen waar de geur van bier zich vermengde met die van natte kleren en ging achteraan de toog zitten. De drukte was draaglijk. Geen luid gebral van zatlappen of het onnozele gekrijs van een kliekje vriendinnen die er samenzweerderig in hun eentje waren op uit getrokken; enkel gesprekken waarvan het ene al met gedemptere stemmen werd gevoerd dan het andere. De muziek stond zacht -lichte jazz- en achter de bar, tussen de schappen met drank en glazen, vertoonde een zwijgend teeveescherm een tenniswedstrijd waar niemand aandacht aan schonk.
Een gezette vrouw met modieus gekapte zilvergrijze haren was bezig een koffieapparaat te reinigen. Ze wachtte tot Ritter zijn jas had uitgetrokken om met het typisch air van een dienster die al te lang klanten op hun wenken bediende op hem toe te stappen.
'Meneer?'
'Een glaasje rum alsjeblief.'
'Gewoon rum?'
'Gewoon rum.'
De vrouw sloeg even de ogen neer alvorens zich van hem weg te draaien om zijn bestelling te halen. Haar eenvoudig T-shirt verraadde dat haar buik en vrij zware borsten waren uitgezakt hetgeen gezien haar leeftijd -Ritter schatte haar zeker boven de vijftig- niet abnormaal was. Haar dagen van onophoudelijke avances en complimenten van mannelijke tooghangers waren al lang achter de rug maar tegelijkertijd had ze beslist enige charme en aantrekkingskracht weten te bewaren om sporadisch meer dan oppervlakkige belangstelling van een enkeling los te weken.
'Eén glaasje rum,' zei de vrouw terwijl ze het glas op een flinterdunne papieren onderlegger zette.
Ritter gaf een dankbaar hoofdknikje dat werd beantwoord met een zuinige maar oprechte glimlach. De deur van de kroeg ging open, een jong stel haastte zich druipnat naar binnen. Het zag er naar uit dat het feller was gaan regenen.
De volgende ochtend zouden zowel de echtgenoot als de zoon van mevrouw Papin op de luchthaven arriveren. Ritter had er voor gezorgd dat ze werden opgehaald en begeleid naar het mortuarium. De dochter zou pas een dag later terugkeren maar omdat er nog geen details van haar vlucht bekend waren, had Ritter nog geen plannen voor haar opvang gemaakt.
Naarmate de tijd verstreek werd hij ongeduldiger. De dood van mevrouw Papin was een groot mysterie en hij hoopte dat haar echtgenoot en zoon daar enige verandering in konden brengen. Er was ten huize van het gezin Aznar-Papin werkelijk niets gevonden dat hem in een bepaalde richting kon sturen. De huiscomputer bevatte niets dan gewone gegevens, de weinige geschreven correspondentie was volkomen onschuldig, dagboeken werden niet gevonden, kennissen leken onbestaande, een mobiele telefoon leek het slachtoffer niet te bezitten.
'Wat een gepieker…'
De vrouw zette zich op een kruk achter de toog en haalde diep adem.
'Geloof je me als ik zeg dat ik zit te werken?'
'Werken is een uiterst rekbaar begrip, dus waarom niet?' grijnsde de vrouw.
Ritter dronk zijn glas leeg en gebaarde om het bij te vullen.
'Hetzelfde?'
'Hetzelfde,' herhaalde hij.

 

feedback van andere lezers

 • greta
  Perfecte uiteenzetting van een café-sfeer K.

  Vooral dit: "De muziek stond zacht -lichte jazz- en achter de bar, tussen de schappen met drank en glazen, vertoonde een zwijgend teeveescherm een tenniswedstrijd waar niemand aandacht aan schonk."
  koyaanisqatsi: ;-)
 • ivo
  mooi neergezet
  koyaanisqatsi: thnks ivo
Enkel ingeschreven gebruikers kunnen stemmen.

Totale score: 6

Uitstekend: 3 stem(men), 100%
Goed: 0 stem(men), 0%
Niet goed: 0 stem(men), 0%

totaal 3 stem(men)
Er zijn 4 bezoekers online, waarvan 0 leden: .