writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

Ritter (7)

door koyaanisqatsi

7.
De afgelopen dagen had Elena nachtdienst gehad hetgeen Ritter in staat had gesteld haar tamelijk gemakkelijk te mijden, maar nu ze haar inhaalrust nam viel er niet meer aan haar te ontkomen. De televisie stond nog aan maar het geluid was gedempt en Elena lag ineengedoken op de sofa, met een deken tot net boven haar middel over zich heen getrokken, te slapen. Een dikke lok van haar donkere haar lag als de schaduw van een halve maan over haar gezicht dat het soort noodzakelijke rust uitstraalde dat volgt op een lange periode van drukte en spanning.
Ritter keek op de klok: het was bijna half elf. Vooraleer zijn jas uit te trekken graaide hij de afstandsbediening van de salontafel om de teevee uit te schakelen. Vervolgens liep hij terug naar de inkomhal om zijn schoenen uit te trappen en zijn jas weg te hangen. Hij vroeg zich af of zijn adem naar rum stonk.
'Elena, ga naar bed,' zei hij op gedempte toon terwijl hij haar zachtjes dooreenschudde.
Het duurde even voor ze voldoende ontwaakt was om te beseffen dat haar echtgenoot naast haar stond.
'Waar heb je zo lang gezeten?'
'Een nieuwe zaak waar we aan bezig zijn,' antwoordde Ritter. Hij spande zich in zijn irritatie niet te laten merken omdat ze het vertikte dit soort vragen achterwege te laten terwijl ze verdomd goed wist dat ze met een man was gehuwd die geen negen-tot-vijf-baantje had.
'Er staat eten in de ijskast…' mompelde ze terwijl ze moeizaam rechtop ging zitten. 'Een koude schotel met gerookte zalm.'
'Oké.
'Zal ik wachten tot je gedaan hebt met eten?'
'Nee, ga maar al naar bed. Je bent moe. Wat voor nut heeft het hier te zitten wachten? Trouwens, ik kijk misschien nog naar het avondjournaal.'
'Maar je hebt de teevee net afgezet…'
'Ik ga eerst de krant doornemen.'
Zonder nog een woord te zeggen slofte Elena naar de slaapkamer. Het deken, waarvan ze een punt ze onder haar linkerarm geklemd hield, volgde haar als de slordige sleep van een veel te zwaar kleed.
Ritter pakte de krant van tafel, ging naar de keuken, haalde zijn avondmaal uit de ijskast, schonk zich een glas water uit, pakte een vork en een mes uit de lade, ging aan de keukentafel zitten, haalde de versheidfolie van het bord, legde de krant met de voorpagina naar boven voor zich en begon te eten.
Nauwelijks enkele dagen nadat mevrouw Papin was vermoord bleek ze haar status van voorpaginanieuws al kwijt te zijn. Ritter was er niet kwaad om, ook al besefte hij dat indien hij niet gauw met enige vorderingen in het onderzoek op de proppen kwam de pers spoedig, en opnieuw op de voorste pagina, zou uithalen naar de incompetentie van de politie.
Waarom werden ze dat geknoei van het korps niet beu? vroeg hij zich af. Het was een publiek geheim dat er al jaren meer moordzaken niet dan wel werden opgelost en wie nu nog niet wist waar de verklaring daarvoor te vinden was, kon zich beter een keer grondig laten onderzoeken.
Het eten smaakte Ritter niet; het was te laat, hij was moe en er klotste te veel rum, koffie en ice-tea in zijn maag. Hij ruimde de tafel op, sloeg de krant dicht, ging plassen, kleedde zich uit en begaf zich naar de slaapkamer waar Elena alweer in een diepe slaap verzonken lag.

 

feedback van andere lezers

 • ivo
  een ijskoude schotel is niet appetijtelijk, ik zou zelfs zonder rum en cola geen smakelijke maaltijd eten

  knap geschreven dat wel
  koyaanisqatsi: een koude schotel kan toch smaken? nee?
 • greta
  Gezellig stel. Pft.
  koyaanisqatsi: ze bestaan!
Enkel ingeschreven gebruikers kunnen stemmen.

Totale score: 6

Uitstekend: 3 stem(men), 100%
Goed: 0 stem(men), 0%
Niet goed: 0 stem(men), 0%

totaal 3 stem(men)
Er zijn 2 bezoekers online, waarvan 0 leden: .