writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

Ritter (18)

door koyaanisqatsi

18.
'Zullen we bestellen?'
Elena knikte, Ritter wenkte de ober die meteen, met een brede glimlach op zijn donkere gezicht, kwam aangelopen.
'Kies jij maarj,' zei Ritter, 'want ik heb geen verstand van de Indische keuken.'
'Ik toch ook niet,' reageerde Elena verrast.
'Kies nu maar, het maakt niet uit…'
De avond was al voorhand vergald. Ritter slaagde er in niet zijn gedachten van het voorval met Ilona los te maken waardoor zijn voornemen na lange tijd eindelijk nog eens iets wat op een gesprek leek met zijn vrouw te voeren geen schijn van kans kreeg. Zijn optreden was ronduit zwak geweest; erger dan dat van een beginner, erger zelfs dan dat van een amateur en hij vroeg zich af of het geen tijd was er mee te kappen. Privé-bewakingsfirma's konden altijd ervaren politiemensen gebruiken en door de alsmaar stijgende vraag naar hun diensten was het aanbod kleiner dan de vraag. Met andere woorden: ze schreeuwden om mensen zoals hij en om hen te kunnen aanwerven waren ze best bereid meer dan interessante condities op tafel te leggen.
'Wijn? Robert, wijn?'
'Wat?'
'Zullen we een fles wijn nemen?'
'Ja, natuurlijk, kies jij maar.'
Elena maakte een haastige keus en stak haar menukaart met een uitschietende arm toe naar de ober -alsof ze niet gauw genoeg weer naar huis kon.
'Je ziet er goed uit,' probeerde Ritter de sfeer wat op te warmen.
Het was trouwens niet gelogen. Elena had haar favoriete strakke jurk aangetrokken, haar haren nonchalant met een houten sierspeld opgestoken en was zuinig geweest met make up hetgeen haar zachte gelaatstrekken extra accentueerde.
'Dank je,' zei ze, waarna ze de ogen neersloeg.
'Dit is lang geleden,' zuchtte Ritter, 'veel te lang. We zouden opnieuw wat meer uit eten moeten gaan.'
Hij hoopte op zijn minst op een blik van verstandhouding maar Elena zweeg en hield haar ogen op het lege bord voor haar gericht.
'Ben je het daar niet mee eens?' drong hij na een kort pauze aan.
'Ja, waarom niet?' antwoordde Elena weinig overtuigend.
Weer viel er een stilte en Ritter besefte dat het een pijnlijke avond dreigde te worden. Maar hij voelde niet het minst strijdvaardig en had er zelfs geen flauw idee van hoe de zaken aan te pakken. Heel even overwoog hij om Elena vlakaf te vragen of ze soms iemand anders had maar daarvoor leek het moment hem zo misplaatst dat nadien alleen maar fout kon lopen.
'Hoe gaat het op het werk?'
'Wat?'
'Hoe gaat het op werk?' herhaalde Elena lachend -ditmaal leek de verstrooidheid van haar man haar te amuseren.
'Niet geweldig,' antwoordde Ritter terwijl een gevoel van opluchting als een verfrissende bries in zijn gezicht waaide. 'We zitten met een zaak die muurvast zit. Een vermoorde vrouw waar je kop noch staart krijgt, omgebracht op de plek die geen steek houdt, geen spoor van een dader of een motief…'
Elena keek haar man aan met een blik die het midden hield tussen medelijden en bewondering en begon met haar vork te spelen.
'En bij jou?'
'Druk. De laatste besparingsronde is er echt te veel. Op sommige afdeling is het niet meer uit te houden. Ze schijnen het niet te snappen, of niet willen te snappen, maar een inkrimping met twintig procent van het personeel is gewoon om ellende vragen.'
'Die klootzakken van politici ook…'
'Niet alleen daar ligt het probleem, Robert,' zuchtte Elena, maar ze liet meer verduidelijking achterwege omdat de ober met de wijn kwam aanzetten.

 

feedback van andere lezers

  • greta
    Bij het uitdelen van geduld stond ik niet vooraan. Vandaar kan ik slecht tegen cliffhangers kan.
    Wel weer goed geschreven sfeertje, dat beklemmende tussen een opgebrand echtpaar. Ben benieuwd, als die ober weg is wat er gezegd gaat worden.
    koyaanisqatsi: niets... :-)
Enkel ingeschreven gebruikers kunnen stemmen.

Totale score: 4

Uitstekend: 2 stem(men), 100%
Goed: 0 stem(men), 0%
Niet goed: 0 stem(men), 0%

totaal 2 stem(men)
Er zijn 3 bezoekers online, waarvan 0 leden: .