writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

The usual suspects :: mijn zes meest frequente doemgedachten

door pisatelj

Gouden tip voor verstokte piekeraars: kies een vast tijdstip van 1 halfuur per dag om VERPLICHT te gaan piekeren. Als je buiten dat half uur piekert, zeg dan direct tegen jezelf dat je nu niet kan piekeren, dat je zal piekeren tijdens het vaste half uur piekeren. Schrijf tijdens je half uur piekeren je piekergedachten neer op de linkerbladzijde van een schrift. Schrijf op de rechterbladzijde een aantal remedies tegen die piekergedachte. Vraag je af wat je er kan tegen doen en schrijf alle invallen op. Doe dat een drietal weken en je zal merken dat je piekergedachten te herleiden zijn tot enkele vaste thema's. Een stuk of 5. Je zal echter merken dat je het tienvoud aan remedies hebt bedacht. Uiteindelijk zal je meteen aan een remedie denken als je een piekergedachte voelt opkomen. Het resultaat is dat je veel minder piekert en de reflex opbouwt om constructief te denken.

Mijn typische piekergedachten:

-ik ben bang dat ik nooit een groot maandloon zal verdienen…

Een remedie: euhm, kerel, je kent minstens acht talen… Wake the fuck up…

-ik ben bang dat ik geen geschikte ruimte vind voor mijn therapeutenpraktijk

Een remedie: doe zoals de huisdokter, doe huisbezoeken. En als dating coach kan je gerust op café afspreken met een cliënt en in de zomer in een park. Seriously, start thinking way outside of the box!

-ik ben bang dat ik een job (=jammerlijk onbevredigende beproeving) zal moeten doen tegen mijn zin en terug non stop zelfmoordgedachten krijg

Remedie: dude, je bent koppiger dan Hitler op zijn koppigste dag. Je vindt altijd een manier om geld te verdienen én lol te beleven. Work is play, remember? Follow your bliss en the money rolls right in, dat is altijd al zo geweest.

-ik ben bang dat mijn beste vrienden geen tijd meer hebben voor mij

Remedie: geef ze de ruimte en sta open voor nieuwe mensen. Alles stroomt. Panta rhei. Mensen komen voor een reden en ze gaan voor een reden. Wens 'fading friends' oprecht al het beste en wees dankbaar voor de tijd die jullie samen doorbrachten.

-ik ben bang dat ik geen goed doctoraat schrijf over de Amerikaanse Burgeroorlog en met mijn doctoraat niks nieuws toevoeg aan het meest beschreven onderwerp in de geschiedenis van de mensheid sinds de Bijbel.

Remedie: Er is relatief weinig geschreven over de interne verdeeldheid van de Confederatie. En heel wat mensen ontkennen dat feit, dus er is genoeg ruimte om iets toe te voegen. Duik in de primaire bronnen. Luister naar de wijze raad van je promotor.

-ik ben bang, helaas bijna zeker, dat er na de dood niks meer is en dat ik mijn vader nooit meer terugzie

Remedie: ok, this one is a particularly tricky one…

Maak het jezelf gemakkelijk en neem gewoon aan dat je je vader na je dood nog voor minstens 1 gesprek terug kan zien. Je wil dat gesprek enorm boeiend en plezant maken, dus je hebt nu absoluut geen tijd voor dit soort piekergedachten. There, you get the point. Wat zijn jouw terugkerende piekergedachten en welke oplossingen kan je bedenken voor je zorgen? Pak een schrift, vind een half uur en doe jezelf een plezier: ga opzettelijk een half uur zitten piekeren. Maar daarna voor de hele dag niet meer, akkoord?

 

feedback van andere lezers

  • greta
    Serieus? Een piekermoment. Wie weet kun je patent aanvragen op dit idee.
    Erg genoten van dit stukje P.
    pisatelj: Ik vrees dat ik niet de eerste ben, die zoiets bedenkt... En ik ben in het algemeen te weinig actiegericht om de administratie van een patenaanvraag te doorlopen (dat is één van mijn piekergedachten: dat ik mezelf saboteer door administratie te vermijden. Nog niet echt een remedie gevonden, behalve een secretaris inhuren, met de inkomsten van mijn patent. Maar daar moet ik eerst die secretaris voor hebben...Aargh, ik pieker!) Alleszins: zeer blij dat je geniet van wat ik met veel wroeten en geklungel uit mijn toetsenbord stamp :-)
Enkel ingeschreven gebruikers kunnen stemmen.

Totale score: 2

Uitstekend: 1 stem(men), 100%
Goed: 0 stem(men), 0%
Niet goed: 0 stem(men), 0%

totaal 1 stem(men)
Er zijn bezoekers online, waarvan leden: .