writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

Psychiater Dirk De Wachter en het leven dat doordramde

door pisatelj

Den Dirk was gisteren op tv. Ik heb mijn ma gevraagd om het op te nemen, want ik zit zelf in 't buitenland. Ik ken den Dirk van zijn boek. 'Borderline Times' heet het. Hij zegt daarin dat heel onze maatschappij 'borderline' is. De kenmerken van borderline zijn:

1.Krampachtig proberen te voorkomen dat iemand je in de steek laat.
2.Een patroon van instabiele en intense relaties, waarbij de ander heel erg wordt ge´dealiseerd of juist gekleineerd.
3.Identiteitsstoornis: duidelijk en aanhoudend instabiel zelfbeeld of zelfgevoel.
4.Impulsiviteit op ten minste twee gebieden die je mogelijk kunnen schaden.
5.Terugkerende su´cidale gedragingen, gestes of dreigingen, of automutilatie
6.Sterk wisselende stemmingen
7.Een chronisch gevoel van leegte.
8.Inadequate, intense woede of moeite om je kwaadheid te beheersen.
9.Voorbijgaande, aan stress gebonden parano´de ideeŰn of ernstige dissociatieve verschijnselen.

Als je aan vijf van de bovenstaande criteria voldoet, heb je gewonnen, dan heb je quasi een vrijgeleide om vanalles en nog wat uit te spoken dat niet gans kosher is. Dan ben je namelijk 'borderline'. Doe ook de test voor je omgeving. En? Hoeveel 'borderline' mensen zitten er in uw omgeving? Bij mij verdacht weinig, maar misschien ben ik een borderliner die uit schroeiende verlatingsangst uitsluitend zeer stabiele mensen in zijn omgeving toelaat. Dirk zegt dat we allemaal borderline zijn.

Zou Dirk zelf ook borderline zijn? Vult hij zijn chronisch gevoel van leegte op door een boek te schrijven? Door op tv te komen? Kan hij zijn kwaadheid niet beheersen en moet hij daarom de hele maatschappij verwijten dat we borderline zijn? Is zijn vettig kapsel een vorm van automutilatie? Hij quote in zijn boek voortdurend Paul Verhaeghe. Zou hij Paul Verhaeghe idealiseren? En Dirk zegt dat hij 'ook maar vast zit in dat leven dat doordramt'. Dat klinkt niet bepaald vrolijk. Dat klinkt ook alsof het leven hem meesleurt en overkomt, dat hij niet de baas kan. Heeft Dirk een duidelijk en aanhoudend instabiel zelfbeeld? Een hele maatschappij betichten van zo ongeveer de meeste rotte diagnose uit de hele psychologie kan behoorlijk tellen als voorbeeld van paranoia. Kunnen we 'borderline times' beschouwen als de verdoken bekentenis van een borderliner die ons met zijn allen wil meesleuren in zijn eigen diagnose?

Dirk, ik zie je graag. Ik vind je boek sympathiek. Ik vind het ok dat je met vettig haar op tv komt. Ik hou van artistieke slordigheid. Dirk, ik ben blij dat ik je boek heb gelezen. En ik kijk er naar uit om de volledige uitzending te bekijken. Je bent een toffe gast, Dirk. Ook al klink je als iemand die Facebook haat en dat hoofdzakelijk via Facebook meedeelt. Misschien is het waar, misschien zitten we met zijn allen vast in het leven dat doordramde. In een Zeitgeist die niemand helemaal prettig vindt, maar we moeten het er maar mee doen.

Ik raad iedereen alvast aan om het korte fragmentje te bekijken. Dat kan hier: http://deredactie.be/cm/vrtnieuws/videozone/Gezienoptv/1.2179589

 

feedback van andere lezers

  • greta
    Fragment gezien. 3 suicides per dag ?!
    Waar zijn we aan toe in deze westerse wereld..
    pisatelj: ja, nogal geschift. Helemaal verbazen doet het mij niet. Zowel mijn vader als mijn grootvader hebben zelfmoord gepleegd. En ik moet ook zeer goed oppassen of ik maak er een familietraditie van :-)
Enkel ingeschreven gebruikers kunnen stemmen.

Totale score: 2

Uitstekend: 1 stem(men), 100%
Goed: 0 stem(men), 0%
Niet goed: 0 stem(men), 0%

totaal 1 stem(men)
Er zijn bezoekers online, waarvan leden: .