writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

Pasen valt....

door dannycant



Pasen lijkt me een ietwat wankele feestdag te zijn. Altijd valt hij vroeg of laat. Een keertje op tijd lijkt niet haalbaar. Het is wat je noemt een viering met flexibele aanvangsdatum.
Wel steeds op zondag. Dat blijft een constante. Een verijzenis kan enkel op die dag mits een voorafgaande veertig dagen regel. Strikt te volgen. Een afslankdieet waarbij Montignac verbleekt.
Het is ook een dag waarop ze de Paus uitgebreid luchten. Op een balkon voor een pleintje. Hij roept dan steevast Urbi en Orbi. Tevergeefs!
Persoonlijk vind ik het al vrij rare namen voor huisdieren en begrijp maar al te goed waarom deze weigeren terug te komen. Ook de dreigende staf van hun baasje jegent hen ongetwijfeld het nodige angstgevoel aan. Ik ben zeker dat ze op een goede vrijdag er als paashazen vandoor zijn gegaan, de klokken achterna.
Die worden elk jaar rond deze tijd van stal gehaald om een keertje minder hoog van toren te blazen. Toch dreigt de ophokplicht van vliegende schepsels dit jaar daar een stokje voor te steken. Er is een heel groot chocoladebesmettingsrisico dat met hun vluchten gepaard gaat en dat moet aan banden worden gelegd. Te pas en te onpas laten deze vliegende calorievluchten immers wel wat vallen. Met alle gevolgen vandien. Daarom ook de oproep dit jaar om bruine, witte of zwarte ei-achtigen onberoerd te laten. Ernaar kijken mag, aankomen liever niet. Dit laatste mag je letterlijk nemen als deze goede raad in de wind wordt geslagen.
De live uitzending van de Paus zijn balkonscène, zal deze keer heel wat vlotter verlopen. Ingesproken geluidsbandjes zijn niet nodig en de bewegende beelden zullen voor het eerst sinds lang, weer van aanvaardbaar niveau zijn.
Toch is Pasen een belangrijk punt in elk lopend jaar. Hoeveel huismoeders beginnen dan niet aan een grote schoonmaak. Elk jaar opnieuw! Net of hun sopjes alle zonden van de voorbije winter in één keertje wegspoelen. Het is een 'zo' ingeburgerd ritueel, dat ik Jezus ervan verdenk de drie overbruggingsdagen naar zijn verrijzenis te hebben gebruikt om zijn graftombe een goede beurt te geven. Hij zal nogal gepoetst hebben om alles netjes voor de volgende klant achter te laten. Over zijn was daarentegen zullen we maar niet verder uitweiden. De vlekken van zijn lijkwade zijn er vandaag nog steeds niet uit.

Toch kijken we naar uit naar het Paasfeest. Al was het maar om die extra vrije dag die eraan verbonden is. Laat nu Urbi en Orbi nog terugkeren en iedereen is gelukkig dit jaar. Ook onze Paus.


 

feedback van andere lezers

  • geertje
    "Verijsenissen"
    danny, op het eerste gezicht zag ik dat dit niet goed was
    mijn groene boekje knikte "inderdaad"
    verrijzenis is enkelvoud
    (het meervoud daarvan bestaat niet ,denk ik,
    je kan tenslotte maar één keer verrijzen)
    ach ja, jij wel honderd keer
    en je doet dat nog steeds uitstekend

    aimabel stukje
    liefs
    dannycant: Bij deze aangepast en weer eens bedankt voor de lovende en corrigerende kritiek...

    groetjes
  • aditi
    Met een grijns gelezen...
    dannycant: Dat is fijn......groeten en bedankt
  • Ghislaine
    Vrije dagen......... op hoogdagen. Dat geluk is me nog niet te vaak overkomen. Bofkont.
    dannycant: Jammer voor jou.... (in de bouw werken helpt :-) )

    groeten en bedankt
Er zijn bezoekers online, waarvan leden: .