writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

Ritter (31)

door koyaanisqatsi

31.
Alle data waren volgens de procedure genoteerd. De advocaat keek een beetje doelloos voor zich uit kijken, beseffend dat hij zijn tijd verdeed. Zijn cliŽnt, die gebroken naast hem zat, had zijn volledige medewerking toegezegd en gedroeg zich zo goed als van een man in zijn situatie verwacht kon worden. Jutta leunde tegen de muur, naast de deur, haar armen gekruist voor haar borsten, die Ritter de afgelopen nacht voor de tweede keer betast en gekust had. Ritter zelf zat rechtover de advocaat; naast hem zijn chef, met een uitdrukkingsloos gezicht alsof hij zich moest inspannen om een in hoogsteigen persoon behaalde triomf op de misdaad niet met een grijns van trots uit te drukken. De klok boven de deur wees kwart voor elf, op enkele minuten na was het vierentwintig uur geleden dat Ritter zijn dader gevonden had.
'Begint u maar,' zei Ritter.
De beklaagde keek met de blik van een zieke hond naar zijn advocaat die met een korte hoofdknik zijn toestemming gaf om te spreken.
'Mijn naam is Jochen Harkman, ik ben de eigenaar van Manege De Cavalier en pleit schuldig voor de moord op Elza Papin. Mijn verklaring voor mijn onvergeeflijke misdaad luidt als volgt: Ongeveer drie maanden geleden verscheen mevrouw Papin in de late namiddag op de manege die ik half jaar eerder heb overgenomen van de vorige eigenaar, de heer Oscar Progorm. Mevrouw Papin stelde zich voor als een fervente paardenliefhebster, wat ze extra benadrukte door te beweren dat paarden volgens haar de mooiste schepselen op aarde waren.
"Veel mooier dan de mens, en zeker veel mooier dan mannen," onderlijnde ze met een glimlach die ik op dat ogenblik als volkomen onschuldig beschouwde.
Na een gesprek van een klein half uur, waarin ze vooral details over het runnen van een manege en paarden wilde weten, vertrok ze weer, tot mijn verbazing niet langs de oude kasseiweg die de manege met de verderop gelegen secundaire weg verbindt, maar langs het bos. De volgende dag verscheen mevrouw Papin rond hetzelfde tijdstip, ditmaal met het verzoek of ik tegen een kleine vergoeding een paar foto's van haar met enkele van mijn paarden wilde maken. Omdat ik me nog steeds van geen kwaad bewust was stemde ik zonder aarzelen met haar verzoek in. Enkele dagen later kwam ze op een ochtend, zogezegd om me de afgeprinte resultaten van mijn werk als amateurfotograaf te tonen. Ze bleek echter algauw andere bedoelingen te hebben want ze verzocht me om een nieuwe fotosessie waarin ze ditmaal naakt naast de paarden wilde poseren. Ik liet haar meteen verstaan dat dit verzoek me wat te ver ging maar in plaats van aan te dringen gooide ze meteen een bedrag op tafel waarvan ze wist dat ik het maar moeilijk kon afslaan. Ik had haar bij onze eerste ontmoeting immers laten verstaan dat ik dat de zaken erg slecht gingen. De heer Progorm was namelijk buiten mijn weten om een paar kilometer verderop een nieuwe, veel beter uitgeruste manege begonnen en had een groot deel van zijn cliŽnteel meegelokt. Na drie maanden stond het water me al aan de lippen. Ik had nog maar net een stalknecht moeten ontslaan en overwoog om een paard van de hand te doen; het was dus vanzelfsprekend dat iedere financiŽle injectie meer dan welkom was. Hoewel ik nog even aarzelde gaf ik toe. We spraken een tijdstip af -de manage moest immers gesloten zijn- en mevrouw Papin drukte me op het hart dat ik de foto's louter als kunst moest beschouwenÖ Kan ik een glas water krijgen alsjebliefÖ'
Ritter vroeg Jutta een glas water voor Harkman te halen. Zijn chef zuchtte verveeld en heel even verwachtte Ritter dat hij zou opspelen en orakelen dat moordenaars niet op zoveel medeleven moesten rekenen.

 

feedback van andere lezers

  • greta
    Mevrouw lustte er wel pap van dus.
    Ben benieuwd naar meer details over de moord.    koyaanisqatsi: :-)
    even geduld nog
Enkel ingeschreven gebruikers kunnen stemmen.

Totale score: 4

Uitstekend: 2 stem(men), 100%
Goed: 0 stem(men), 0%
Niet goed: 0 stem(men), 0%

totaal 2 stem(men)
Er zijn 4 bezoekers online, waarvan 1 lid: dovan.