writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

Koyaanisqatsi's Hallucinogene Rondreis (2 BEATRICE DALLE)

door koyaanisqatsi

BEATRICE DALLE
Béatrice Dalle was negenenzestig en woonde in een oude volkswijk waar de gemiddelde leeftijd van de inwoners ondertussen al ver boven de veertig lag, een fenomeen dat vooral te verklaren was door het feit dat steeds meer leden van de actieve bevolking er weg trokken en jonge gezinnen er de voorkeur aan gaven zich elders in de stad te vestigen. Het resultaat was een constant verarmende omgeving waar winkeliers geen toekomst meer zagen, wat het op zijn beurt voor de bewoners alsmaar moeilijker maakte om aan de eenvoudigste benodigdheden te geraken. Er was nog een weinig voorstellende, kleine supermarkt, een bakker, een beenhouwer en een paar -slecht draaiende- cafés, maar bijvoorbeeld voor een kruidenier, kapper, kleermaker, wasserij, schoenlapper of horlogemakerij was men al aangewezen op een verplaatsing naar een aanpalende wijk.
Ondanks haar schamele inkomen -de som van een klein pensioen en een al even klein weduwenpensioen- wist Béatrice Dalle probleemloos de touwtjes aan mekaar te knopen. Als geen ander verstond ze de kunst om zowel goedkoop, gezond als lekker te koken en wist ze tijdens de koopjesperioden met een zeer bescheiden budget wonderen te verrichten. Ze was opvallend onopvallend, een vrouw van haar leeftijd uit de duizenden, die haar sociale contacten beperkte tot de tweewekelijkse bingoavonden georganiseerd door de lokale voetbalclub en spontane babbeltjes met de buren.
Regelmatig ging ze overdag in de verlaten kerk, twee huizenblokken van haar huis vandaan, zitten mijmeren over haar leven. Na een poosje begon ze zich dan in te beelden dat een jonge priester een hand op haar schouder legde en vroeg: 'Kan ik u helpen?' waarop ze antwoordde dat ze behoefte had om met iemand te praten, waarna hij haar meenam naar een kleine kamer in de pastorij, waar ze haar kleed openscheurde en met de woorden: 'Vader,' -wat klonk dat toch vreemd uit de mond van een bijna zeventigjarige tegenover een jongeman-, 'deze broden hebben net nog zo veel behoefde aan liefkozing als vijftig jaar geleden,' haar bejaarde borsten toonde en bang afwachtte of de jonge geestelijke haar met het bevel: 'Verlaat onmiddellijk dit huis, dochter van Satan!' weg zou jagen of zou toegeven aan de veel voorkomende jongensfantasie om ooit een keer gemeenschap te hebben met een enkele decennia oudere vrouw. Natuurlijk gebeurde dit nooit -ze had net zo goed op het acht vierkante meter tellende achterkoertje van haar woning een val kunnen opzetten om eekhoorns te vangen- maar dat nam niet weg dat ze in de rotsvaste overtuiging leefde geen seconde te zullen aarzelen indien soortgelijke gelegenheid zich zou aandienen. Per slot van rekening was ze nog steeds een mens van vlees en bloed.

 

feedback van andere lezers

 • danvoieanne
  Je maakt me benieuwt en dit vraagt naar meer.
  koyaanisqatsi: :-)
 • greta
  Zal Beatrice blijven dromen .. ?
  koyaanisqatsi: only Allah knows... :-)
 • lin
  Goed 2e deel
  koyaanisqatsi: :-)
 • pieter
  Ben benieuwd waar dit naar toe gaat.
  Vriendelijke groet,
  Pieter.
  koyaanisqatsi: bedankt voor het lezen Pieter ;-)
Enkel ingeschreven gebruikers kunnen stemmen.

Totale score: 9

Uitstekend: 4 stem(men), 80%
Goed: 1 stem(men), 20%
Niet goed: 0 stem(men), 0%

totaal 5 stem(men)
Er zijn 3 bezoekers online, waarvan 0 leden: .