writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

Koyaanisqatsi's Hallucinogene Rondreis (11 Het Dwaallicht)

door koyaanisqatsi

11. HET DWAALLICHT
Mojique slenterde langs de nauwe straten die gehuld lagen in violetachtige en rode schijnsels. De felle regen van de afgelopen uren deed het asfalt glanzen en had de talloze oneffenheden in de trottoirs herschapen in plassen. Sommige vrouwen tikten op de ramen als hij voorbijkwam, andere glimlachten of maakten een lokkend gebaar met een ondeugend vingertje; nog anderen bleven stoïcijns voor zich uit kijken en of wekten de indruk verdiept te zijn in één of andere vorm van literatuur.
Toen Mojique een goedkope hamburgertent passeerde sloeg de onsmakelijke geur van de smerige keuken hem in het gezicht. Even verderop kwam de geur van bier hem tegemoet vanuit een café dat zich De Volle Buik noemde, een groezelig etablissement waar zich zwangere hoeren aanboden. Daarnaast bevond zich nog een kroeg, De Oude Snoeper, waar de meest wanhopige straatmadelieven, voor soms weinig meer dan een broodje met beleg, mannen op hun wenken bedienden. Verhalen waren Mojique aan de oren gekomen dat de vrouwen zich niet altijd met hun klanten in de toiletten terugtrokken maar dat ze soms open en bloot in de kroeg zelf hun weinig benijdenswaardige beroep uitoefenden.
Een oude, afgeborstelde man kwam een peeskamer uitgestapt en liep bijna tegen Mojique aan.
'Het is aan jou makker,' zei de man, die ervan uitging dat Mojique aan de deur op zijn beurt stond te wachten.
Aangestoken door de woorden hield Mojique zijn pas in. Toen even later het gordijn weer open schoof kwam er een breed glimlachend Aziatisch meisje tevoorschijn. Ze knikte Mojique toe, maar toen ze een uitnodigend hoofdgebaar maakte liep hij snel weer door.
Wat verder zat een al wat oudere vrouw met een bril met een groot montuur op het puntje van haar neus geschoven. Hoewel ze helemaal niet op haar leek, moest Mojique automatisch aan Béatrice Dalle denken. Hij beeldde zich in dat zij ook achter één van de ramen zou zitten en dat hij haar één van de volgende minuten zou tegenkomen; een idee dat zowel ridicuul als uitgesloten was aangezien hij haar had leren kennen als een zeer deftige dame. Hun korte gesprek in de cafetaria van het station, over vroegere tijden die Mojique niet had gekend, had duidelijk laten verstaan dat zij voor waarden stond die zo goed als uitgestorven waren. Net als Mojique kende ze weinig begrip voor de moderne wereld en ook al had ze niet laten blijken zijn grondige afkeer voor de alomtegenwoordige decadentie te delen, was hij er zo goed als zeker van dat ze akkoord zou gaan met zijn radicale standpunten aangaande de zuivering van de maatschappij. Morgen zou hij haar terugzien. Hij had haar uitgenodigd voor een etentje, in een eenvoudig eethuis net ver van zijn woning, want zijn budget was te beperkt om een tafel in één van de betere restaurants te reserveren. Nu zijn gedachten bij de volgende dag waren gearriveerd voelde hij zich misselijk worden. Waar kwam toch steeds weer die drang vandaan om te gaan ruiken aan de stank van het verderf, die zich nergens in de stad duidelijker manifesteerde dan in de hoerenbuurt? Huisden er twijfels in zijn ziel die nog steeds niet overtuigd waren van de noodzaak van zijn plannen, of had hij hogere doses van afkeer nodig, tot walging hem definitief over de streep zou trekken? Toen hij een raam passeerde waarachter een zwaarlijvige vrouw met een spierwitte huid in belachelijk klein ondergoed liep te paraderen werd het hem alvast te veel en zette hij het op een lopen, als een haas die achterna werd gezeten door een horde vraatzuchtige wolven.

 

feedback van andere lezers

  • danvoieanne
    Knap! weglopen als een haas ...mooie uitdrukking ...vriendelijke groet.
    koyaanisqatsi: bedankt alweer ;-)
Enkel ingeschreven gebruikers kunnen stemmen.

Totale score: 4

Uitstekend: 2 stem(men), 100%
Goed: 0 stem(men), 0%
Niet goed: 0 stem(men), 0%

totaal 2 stem(men)
Er zijn 65 bezoekers online, waarvan 0 leden: .