writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

De Terugkeer van Charlie Daniels (1)

door koyaanisqatsi

1
Ze zag er behoorlijk anders uit, met de haren bijna zilverwit gekleurd, kort met een duidelijke zijscheiding en een bles, maar de barman durfde er zijn hoofd op verwedden dat zij het was; ook al omdat ze diep in het zwart van de haar toegeschoven koffie staarde, een gewoonte die ook de hare was geweest.
Toch durfde hij het niet te vragen. De door haar nieuwe look opgefriste aantrekkelijkheid ging gepaard met een dreiging, alsof ze op het punt stond om in een vingerknip te veranderen in een vleesgeworden, genadeloze gewelddadigheid. Dat was het gevolg van zijn ervaring in zijn vak, wist de barman, die met de jaren geleerd had iedereen 'te lezen' die de kroeg betrad. Bijna altijd had hij bij het juiste eind. Taxeerde hij iemand als een ruziestoker, dan zat het er binnen de kortste keren bovenop, verwachtte hij dat de bezoeker zijn hart bij hem kwam uitstorten dan gebeurde dit, niet zelden tot hij er horendol van werd; verwachtte hij niets van iemand, dan ging het om een 'normale' klant enzovoort.
Onbewust wierp de barman een blik op de afscheurkalender naast de spiegel achter de toog. Het moest zeker een jaar geleden zijn dat ze nog was langs geweest. Natuurlijk had hij haar al die tijd gemist maar hij had nooit een reden gezien om verder bij haar wegblijven stil te staan. Zo zat het leven nu eenmaal in mekaar, zeker in een kroeg: mensen kwamen en gingen, vaste stamgasten lieten het van de ene dag op de andere afweten, nieuwe doken op, en met sporadische klanten, zoals zij, was het niet anders.
En zij was het! Bijna honderd procent zeker! De manier waarop ze van haar koffie nipte, met een gevoeligheid voor de haar aangeboden kwaliteit, was precies dezelfde. Ze leek ouder maar niet verouderd, in die zin dat het meisjesachtige dat vroeger nog als een aureool van haar afstraalde nu plaats had gemaakt voor een doffere, zeg maar volwassener, vrouwelijkheid. Ook haar goede smaak van kleren sterkte de barman in zijn overtuiging: een wit t-shirt onder een even witte katoenen blazer, een strakke witte spijkerbroek met daaronder bruine laarzen, het getuigde van de zeldzame combinatie van eenvoud en klasse die haar kenmerkte.
'Barman!'
Een kale man met een van de drank rood aangelopen blaaskop, gezeten aan het andere eind van de toog, schudde de barman uit zijn gedachten.
'Meneer?'
'Hetzelfde voor mij en vraag dat lekkere stuk daar wat ze van me wil drinken.'
De barman knikte gehoorzaam terwijl hij gekieteld werd door een binnenpretje. Hij tapte een vers bierglas voor de man, schoof het naar hem toe en slofte naar het zogenaamde lekkere stuk dat net opnieuw van haar koffie nipte.
'Meneer daar vraagt wat u van hem wil drinken,' vroeg hij met een ingehouden glimlach.
Het zogenaamde lekkere stuk trakteerde de blaaskop op een korte blik van bijna vernietigende onverschilligheid, dronk haar kopje leeg, , schoof de barman het geld voor de koffie toe en antwoordde: 'Een fles wijn en zeg dat hij ze in zijn vette reet mag stoppen.' Waarop ze van haar barkruk stapte, 'Leuk je weer te zien, Bas,' tegen de barman zei en de kroeg verliet.
En daarmee was het allerlaatste greintje twijfel bij de barman weggenomen: Charlie Daniels was terug!


PS: voor de 'die hards' die echt willen volgen: dit is het vervolg op Charlie Daniels, Privé-Detective, hier eeuwen eerder gepubliceerd.


 

feedback van andere lezers

  • GoNo2
    Een middeleeuwse privé-detective, dochter van Jack Daniels?
    koyaanisqatsi: toch niet :-)
  • danvoieanne
    gglezen
    koyaanisqatsi: :-)
Enkel ingeschreven gebruikers kunnen stemmen.

Totale score: 3

Uitstekend: 1 stem(men), 50%
Goed: 1 stem(men), 50%
Niet goed: 0 stem(men), 0%

totaal 2 stem(men)
Er zijn 5 bezoekers online, waarvan 0 leden: .