writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

Uitzicht.

door greta

Mijn uitzicht vanuit de woonkamer en de serre is na mijn verhuizing naar dit appartement, mijn voornaamste bron van schrijf-inspiratie. Ik woon in een wijk die architectonisch is aangelegd als stadsgedeelte van dit dorp, een aangrenzende nieuwbouwwijk. Ik heb alles op korte afstand, wat heel fijn is. Winkels, wijkcentrum, de bibliotheek, het gezondheidscentrum. Zou "ongezondheidscentrum' moeten heten, want hier vestigen zich huisartsen, tandarts, polikliniek, een verzorgingstehuis en de apotheek.

Ik heb ruim uitzicht vanaf mijn etage op het centrale plein van de wijk. Er sjokken van vroeg tot laat mensen dwars over het plein. Groepsgewijs komen ze uit de winkelgalerij, verspreiden zich naar appartementsingangen, de markt, schoolplein, sporthal of het openbaar vervoer. Het viel me op dat kinderen altijd vooruit rennen, huppelen en vrolijk afwijken van de door hun papa of mama gewenste richting.

Pal tegenover mij bevind zich dus dat verzorgingstehuis. Zoiets waar je op zekere leeftijd naar toegaat omdat je kinderen dat nodig vinden omdat je "al" 80, 90 of 100 jaar bent. Dagelijks is het bij de toegangspoort een komen en gaan van ambulances. Soms zonder, soms met zwaailicht, af en toe met sirenes. Zodra er een ambulance arriveert, zonder spoed, als de mannen rustig de brancard uitladen en naar de ingang lopen, dan weet ik daar komt men een overledene ophalen. Dan is het zwaailicht bij voorbaat overbodig.

Interessant kijkobject op plein is de puberjeugd. Zodra het 's avonds langer licht is hangen ze rond bij de bankjes. Jongens, meisjes. Om elkaar heen draaien, smartphone schermpjes lichten op, scooters worden gestart en stoer rijden de jongens weg, af en toe op het achterwiel balancerend, indruk maken.

Ik woon tevreden met de levendigheid overdag, de stilte bij de dageraad en zonsopkomst. Rust bij de kleurige zonsondergang aan de westkant. Ik zou er zomaar een gedicht over kunnen schrijven.

 

feedback van andere lezers

 • MarieChristine
  Leuke buurt EN leuke tekst.
  Groetjes
  greta: Fijne reactie, dankjewel.
 • Koyaanisqatsi
  Welkom in de buurt, zou ik zeggen.
  :-)
  greta: Hoi K.
  Leuke reactie. Groet, Greta.
 • GoNo2
  Zie het zo voor mijn ogen!
  greta: Hoi GoNo, dankejwel.
 • pieter
  Greta,
  Een mooie nuchtere beschrijving van het directe gebied buiten jouw huis.
  Het is, wat ik maar noem, 'filmisch' beschreven. Dus zet een camera neer, leg vast wat je ziet en je hebt je toegangsbewijs tot de filmacademie. Wat mij betreft dan.
  Groet,
  Pieter.

  greta: Hallo Pieter, fijne reactie. Mijn dank.
 • doolhoofd
  Met plezier gelezen.
  greta: Hoi. Dankje!
 • maarten54
  Prettig wonen in zo een levendige buurt, leuk en vlot te lezen.

  Deze zin viel mij op, die zou ik anders doen :

  > Winkels, wijkcentrum, de bibliotheek, het gezondheidscentrum. Zou "ongezondheidscentrum' moeten heten<

  : Winkels, het wijkcentrum, een bibliotheek en een gezondheidscentrum. Het gezondheidscentrum zou 'ongezondheidscentrum' moeten heten want....
  greta: Dankje voor je correctie. Zin is veel beter inderdaad. Groet, Greta.
Enkel ingeschreven gebruikers kunnen stemmen.

Totale score: 9

Uitstekend: 3 stem(men), 50%
Goed: 3 stem(men), 50%
Niet goed: 0 stem(men), 0%

totaal 6 stem(men)
Er zijn bezoekers online, waarvan leden: .