writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

Cursus psychiatrie..

door GoNo2


.

Hoe komt het toch dat ze steeds de weg vinden naar mij met hun problemen, vraag ik me soms af. Je hoort ze maanden niet en ineens staan ze voor je deur. Zo ook Patrick, Patje voor de vrienden, zegt hij zelf. Ik betwijfel of hij nog vrienden heeft na de baldadigheden die hij telkens uitsteekt als hij gedronken heeft...

Patje is een hopeloos geval, spijtig genoeg. Hij droomde van een carrière in basketbal, maar na een ongelukkige worp van een tegenstander was zijn droom om zeep. Hij kreeg de harde basketbal los in zijn edele delen. Zijn klokkenspel wist niet meer waar de klepel hing. Hij ook niet meer. Lag op de grond te kronkelen van de pijn. Afgevoerd naar het ziekenhuis waar ze de ene teelbal verwijderd hebben om de andere te kunnen redden. Sedertdien voelde hij zich geen man niet meer en een vrouw ook al niet...

" Ha, wie we daar hebben, Patje, de ladykiller..."

Een mens probeert al eens een mens een beetje op te beuren, daar heb ik een patent op hé?

" GoNo, ( hij spreekt me altijd aan met m'n schrijversnaam), ik zie het niet meer zitten.."
" Patje, dat komt omdat ge nog rechtstaat, ga liggen op de sofa, ik ben juist bezig met een cursus psychiatrie. Kan ik eens oefenen. Zit je er iets mee in dat ik je hypnotiseer?"
" GoNo, ik meen het, ik wil zelfmoord plegen..."

Zware kost voor een beginnende psychiater, denk ik plots en ineens...

" Patje, vertel me wat er op uwen lever ligt, ik bedoel op het nog overblijvende deel hé?"
" GoNo, ik ben een week in de psychiatrie geweest, zat weer eens in een dipje. Dat overkomt me meer en meer. Ik probeer dan er uit te komen door wat sterke drank en medicijnen te slikken, maar het helpt niet veel. Als ik wakker word heb ik nog meer zorgen. Omdat ik mij niets meer kan herinneren van de vorige avond..."
" Ja Patje, ik heb dat ook. Soms vraag ik me af wie die bak kriek uitgedronken heeft. Omdat ik mij niet kan herinneren dat ik bezoek had..."
" Heb je nog Kriek of iets sterkers?"

Die komt naar hier om z'n drankprobleem op te lossen, denk ik dan...

"Patje, ik kan je een warme chocomelk aanbevelen of een soepje van Knorr. Sterker nog, neem er twee. Ik zal wel een Kriek nemen om je niet in de verleiding te brengen hé?"
" GoNo, er is nog plaats op de afdeling waar ik zit!"
" Patje, ze willen me daar niet, ik ben een gevaar voor de interne orde, ik zou te veel de zielenroerselen van sommige patiënten bezoedelen met m'n sarcasme..."

Patje weet nu al niet meer waarom hij naar mij gekomen is. Mijn doorgedreven vorm van psychiatrie werpt nu al z'n vruchten af...

" Patje, ik zal m'n goede wil laten zien, ik ga je een Kriek geven, ik hoop dat je een glas meegebracht hebt want mijn glazen moet ik nog afwassen."

Op liegen heb ik schijnbaar ook al een patent...

" GoNo, ik zal wel van het flesje drinken, doe geen moeite!"

Zie, dat vind ik nu eens sympathiek. Al m'n bezoek zou zo moeten zijn, denk ik dan...
Ik geef hem het flesje en schenk voor mij een glas in.

" Vertel me eens wat er scheelt?"
" Ik ben, na drie dagen thuis gekomen. Je raadt nooit wat mij overkomen is..."

In raadseltjes oplossen ben ik goed, ik heb daar als het ware ook een patent op...

" Laat me raden, je bent je sleutels verloren en moest via de brievenbus binnen geraken?"

Patje is zo mager als tante Sidonia, vandaar m'n toespeling...

" Nee, was het dat maar!"
" Tweede keer, goede keer dan maar. Je bent het verkeerde huis binnen gegaan en de buurvrouw lag naakt te slapen. Je bent erbij gaan liggen, maar je had niet gezien dat haren vent er ook nog lag?"

Daar gaan we weer, ik zie het zo voor m'n ogen. Ik kan met moeite een lach onderdrukken. Een toekomstige psychiater moet serieus blijven hé?

" GoNo, ik zal het vertellen. Ik kwam thuis en mijn elektriciteit was op. Al mijn eten was slecht en het diepvriesvakje was helemaal ontdooid..."

Er valt een stilte, wat moet ik daar nu op zeggen? Er staat nergens in m'n cursus hoe ik een ontdooide frigo moet behandelen. Of het moet het hoofdstuk zijn over frigide vrouwen. Misschien hem toch maar beter hypnotiseren en hem laten denken dat hij een frigo is? Kan hij mij vertellen of het lichtje blijft branden als je de deur sluit....

" Ja Patje, dat zijn nog al lappen hé? Die olifantenoren, bedoel ik.."
" Ik heb een budgetmeter en was vergeten om bij te tanken..."
" Loopt die elektriciteit op benzine?"

Elektriciteit en benzine lijkt me geen goeie combinatie. Je zou het wel eens geweldig warm kunnen krijgen, denk ik dan...

" GoNo, ik zou willen vragen of je me geen vijftig euro kunt lenen tot de vijfde van volgende maand, dan krijg ik m'n ziekenkasgeld."

Zozo, maanden niet gezien of gehoord. Een vriendschapsbezoek die mij geld gaat kosten. Vliegensvlug reken ik uit hoeveel Kriek ik daar kan van kopen. Veel dus, genoeg om tien keer zat te zijn en zich niets meer te herinneren...

" Patje, ik heb een vraagje voor jou. Ook een raadseltje. Staat er op m'n voorhoofd ' bank' geschreven?"
" Euh, nee, waarom?"
" Omdat ik van het principe ben dat geld lenen onvermijdelijk tot vijanden zal leiden. Ik spreek uit ervaring. De mensen die mij nog geld moeten proberen mij te mijden als de pest, wat bij de ene lukt en bij de andere niet..."
" Dus, je wilt me niet helpen. Ook goed. Kan ik nog een Kriek krijgen? Ik denk dat ik zelfmoord ga plegen. En jij bent medeplichtig..."
" Patje, ik lach graag en veel, maar wat je nu zegt is wel heel cru hé?"

Weer valt er een doodse stilte. Is precies onder de indruk van wat ik gezegd heb. Ik ga hem hypnotiseren, hem laten geloven dat ik duizend euro gegeven heb. Een beetje interest kan nooit geen kwaad hé?

We hebben samen zestien Krieken gedronken. Elk acht, maar geloof het of niet, ik kan er niet meer tegen. Je moet zo iets onderhouden. Zoals Patje doet...

Ik heb hem 25€ gegeven, meer had ik niet in huis. Voor dat hij buiten ging, gaf dat kalf nog een kus op m'n voorhoofd alsof hij het woordje 'bank' gelezen had. Ik moet dringend een betere cursus psychiatrie te pakken krijgen en die hypnose trekt ook op niets hé?

©GoNo

 

feedback van andere lezers

  • doolhoofd
    https://www.youtube.com/watch?v=2n3dclvTfHw ;)
  • Koyaanisqatsi
    Alle begin is moeilijk. Niet opgeven Dokter!

    GoNo2: Dank u!
Enkel ingeschreven gebruikers kunnen stemmen.

Totale score: 2

Uitstekend: 0 stem(men), 0%
Goed: 2 stem(men), 100%
Niet goed: 0 stem(men), 0%

totaal 2 stem(men)
Er zijn 12 bezoekers online, waarvan 0 leden: .