writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

Mannen zijn viezeriken ?

door maarten54

Af en toe, zo'n zes keer per week, speel ik een spelletje scrabble op het net met een vriendin van
een welbekende schrijf site .

De speeltijd zetten wij dan op een heel uur want ze heeft veel tijd nodig voor haar verhalen. Verhalen over wat zij die dag beleefd heeft of een mening over gebeurtenissen die in de krant staan of andere zaken die in het land gebeurd zijn of bezig zijn zoals bijvoorbeeld het weer.
Avondvullende verhalen heeft ze over haar hond. Ik heb het dier eens gezien en moet zeggen dat het inderdaad een lief dier is. Hij kwijlt een beetje maar daar kan de hond niets aan doen. Als het vrouwtje wat verliest, een bal of zo, dan loopt hij stevast de poten onder zijn lijf vandaan en brengt hij die bal keurig netjes weer terug; waarop ze het ding meteen weer weg mietert; zo ver mogelijk. Zo'n dier gaat hijgen en kwijlen, logisch. Een hond zwemt graag in modderig vijverwater, graaft graag kuilen in het zand en bij het thuis komen zal hij nooit zijn poten te vegen, dat zal bekend zijn. Het gevolg is dat ze elke dag de vloer even moet dweilen met zo'n dweil ding aan een stokkie wat je er af kunt halen, uitspoelen en weer verder gaan. Haar vriendje kijkt niet zo nauw heb ik begrepen; eenmaal in de week schoon maken is vaak genoeg, iets waar ik het roerend mee eens ben overigens. Maar daar is madam het niet mee eens: elke dag even een doek is netter, schoner en vooral makkelijker bijhouden. Zegt ze.
Er wordt dan ook wel eens, vaak, stevig gemopperd op 'die mannen' die 'niets' zien. Zo moppert ze tijdens onze gesprekken een beetje voort; op een gezellige manier, dat dan weer wel.

Bij vele mensen ben ik in huis geweest vanwege mijn werk. Regelmatig kwam ik dan in woningen die er schoon uit zagen maar zodra ik iets opzij schoof, een fornuis, koelkast of wat ook, dan zag je toch pas echt goed hoe 'schoon' het was. Gewoon vuil dus.

Wanneer wij 's avonds aan een potje scrabble bezig zijn lees ik vaak vreemde woorden, woorden waarbij er een letter ontbreekt. 'Zijn' is dan: 'ijn', of 'Zessen' is dan: 'Zeen'. Steevast 'hoor' ik dan : 'De sssssssss' of 'De zzzzzzzzz, zit vast', of welke letter ook. Regelmatig volgt er dan ook nog enig onkies taalgebruik dat ik hier maar even achterwege laat.
Ze onderbreekt het spel en gesprek regelmatig met de mededeling: 'Ff sjekje rollen', 'Ik heb sjips', 'even een boterham smeren'. Wat ze allemaal op die snee brood smeert is veel. Allemaal spul waar makkelijk mee geknoeid kan worden. Soms drinkt ze limonade maar meest een, één?, witte wijn waarvan iedereen weet dat je, zeker na een paar glazen, makkelijk kunt knoeien.


Ik ben eens bij haar thuis geweest samen met een mede aankomend schrijfster. Daar kregen wij een korte rondleiding. Het toilet, badkamer, keuken en de tuin natuurlijk ook. De hond groef een put in de tuin en was erg braaf. Ik moet toegeven dat alles er netjes en schoon uit zag. Behalve de hond, die dan weer niet.
Toch, na alles wat ik in mijn leven heb gezien en meegemaakt met of over 'schoon', ben ik iets wantrouwend.
Heel gemeen heb ik toen het toetsenbord van haar computer even ondersteboven gehouden…
Mensen!, wat ik toen tegen kwam; haast niet te beschrijven. Je kon aan de troep die er uit viel zien wat ze die week gegeten had. Dingen van langer terug waren onherkenbaar uitgedroogd, sommige knoppen gaven geen sjoege en een enkele bleek nogal 'gehecht' aan mijn vinger.

Even een beetje globale opsomming:
Maandag: Sla met, vette, kippenvleugeltjes
Dinsdag: Brood met sla, gerookte zalm, mayonaise, komkommer en tomaat. Koffie en limonade.
Woensdag: Soep. Wat voor soep kon ik niet zien, het zag er erg onsmakelijk uit. Wijn en nog iets. Wat dat iets was kon ik ook niet zien: Het plakte.
Donderdag: Chinees. Dat kon je aan de rijst zien met een klodder van de babipangpang. Koffie en wijn.
Vrijdag: Kliekjesdag volgens mij. Gadver! Vond ze zelf ook denk ik want het is weggespoeld met veel wijn.
Zaterdag: Ik denk dat ze toen uit eten gegaan is.
Zondag: Brood met iets er op wat ik niet zo gauw thuis kon brengen en wijn natuurlijk.
Ik zal u verdere details besparen; wel moet ik nog even zeggen dat er een berg 'sjek' uit kwam rollen genoeg voor een hele baal en genoeg as om de asbak te doen overlopen.

Naar aanleiding van bovenstaande ervaring heb ik vandaag, bij het schoonmaken, mijn toetsenbord even omgekeerd. Ik kan u verzekeren dat mijn toetsenbord geen geheimen prijs heeft gegeven over wat ik drink of eet.
Mijn plafond is nog steeds wit, de DVD speler is bedekt met een vlies dun laagje stof. Voor mijn raam hangt een uitgedroogd boomblaadje in een nog ouder spinnenwebje en mijn ramen zijn door de regen meegevoerde stofjes wat doffer geworden. Dat is alles.
Vrouwen kunnen vaak zo verschrikkelijk overdrijven. Bij mij thuis is het wat eh...rommelig, maar je kunt hier van de vloer eten!

 

feedback van andere lezers

 • greta
  Herkenbaar .. ik hield laatst mijn broodrooster ondersteboven.
  Ik sluit me aan bij de viezeriken.
  maarten54: Ik heb, moet ik eerlijk zeggen, wel een beetje overdreven hoor, maar dat begreep u wel denk ik.
  Dank voor uw tijd en komen lezen.
 • Koyaanisqatsi
  Maar wij wel degelijk viezerikken. (op een ander vlak alvast) :-)

  maarten54: Wij?...Ik voel mij gelukkig niet aangesproken ;-)
  Dank u voor het langs komen en lezen.
 • GoNo2
  De enige viezerik in huis, is mijn kat. Gooit alles uit zijn kattenbak en kan nog altijd niet met vork en mes eten!
  maarten54: Een kat is lekker, althans, dat zegt men, dus is het dier TE vies dan...Smakelijk alvast.
  Dank voor uw bezoek.
 • Jan__Willems
  1: je mag de welbekende schrijfsite vervangen door writehistory, ik kan daarmee leven :)

  2: Graag gelezen!!!

  maarten54: I(k dank u hartelijk heer Jan Willem
Enkel ingeschreven gebruikers kunnen stemmen.

Totale score: 6

Uitstekend: 2 stem(men), 50%
Goed: 2 stem(men), 50%
Niet goed: 0 stem(men), 0%

totaal 4 stem(men)
Er zijn 4 bezoekers online, waarvan 0 leden: .