writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

Titel Gezocht 12

door Koyaanisqatsi

'Ik woon op het vierde. We kunnen de trap of de lift nemen, dat maakt voor mij niet uit. Het stinkt zowel in de lift als in de trapzaal naar pis; en deze keer geen van katten.'
Wat bezielde de loketbediende om in zo'n hol te wonen? Al in de inkomhal was duidelijk dat dit een toevluchtsoord voor marginalen en arme luizen was. Er waren meer brievenbussen afgebroken dan intact, bij de meeste bellen ontbraken naamplaatjes en aan de muren, over en tussen slechte graffiti, kleefden oneindige verzamelingen kauwgom, neuskeutels en overblijfselen van fluimen. Als ambtenares verdiende ze natuurlijk geen schatten, maar hier kwam men toch alleen maar wonen als het echt niet anders kon - nog een trede lager op de sociale ladder en men sliep in de goot.
Ik koos voor de korte pijn: de lift. Een verkeerde keuze zo bleek algauw, want de cabine klom trager omhoog dan een slak en bleef bovendien zowel tussen de eerste en de tweede als tussen de derde en vierde verdieping haperen.
'We hadden beter de trap genomen,' zuchtte ik toen we uitstapten, waarop de loketbediende antwoordde: 'Dat zeg je alleen maar omdat je er geen idee van hebt wie je in de trapzaal allemaal kan tegenkomen.'
Op de voordeur van haar appartement zaten drie sloten. Geen overbodige luxe als je het mij vroeg. Van zodra we het appartement betraden leek het alsof mijn neusgaten met een hogedrukreiniger werden schoon geblazen. Niet dat ik opeens werd omvergeblazen door een wolk van zeemzoet parfum, maar het ontbreken van de alomtegenwoordige, bijtende zeikstank was op zich al een bijna letterlijke verademing.
'Maak het je maar gemakkelijk in de woonkamer, ik ga even iets anders aantrekken,' zei de loketbediende, waarna ze zich naar een kleine kamer net naast de vestibule begaf.
Ik slaakte opnieuw een zucht - ditmaal van verlichting - en slofte schoorvoetend de woonkamer binnen, waar ik overvallen werd door het interieur, dat me deed denk aan de ontvangstkamer van een begrafenisondernemer. De overgordijnen waren zwart als de nacht, omzoomd met paars en bijeengebonden met goudkleurige sierkwasten. De kale muren waren van een grijs waar je koude rillingen van kreeg, de crèmekleurige tegels maakten het niet gezelliger en het beetje meubilair waarmee het vertrek gevuld was getuigde van een kille zakelijkheid: vier eenvoudige stoelen en één zetel, alle vijf overtrokken met zwart namaakleer, een laag salontafeltje in grijs gelakt hout en een eikenhouten tafel vol met paperassen die vanop een afstand op overlijdensberichten leken. Ik stelde ook vast dat er geen teevee stond en ook van enige vorm van muziekinstallatie was geen sprake.
Ik zette mijn draagtasje op het salontafeltje en liet me in de zetel zakken. Aan het plafond, net boven mijn hoofd, hing een kroonluchter die moest dateren van de fameuze jaren zestig van de vorige eeuw. Hij bezat vier lamphulzen, maar slechts in twee ervan zat een druppelvormige lamp. Ik legde mijn rechterbeen over mijn linker, dacht eraan dat dit een slechte gewoonte was die spataders bevorderde, maar veranderde niets aan mijn houding. Mijn oog viel op drie spatjes water op het salontafeltje. Hoe kwamen die daar terecht? Ik wist het niet en hoefde het ook niet te weten.
'Dit mijn liefje.'
Ik veerde weer recht, draaide me om en zag behalve de loketbediende ook Gigliola Cinquetti in de deuropening van de woonkamer staan.

 

feedback van andere lezers

 • doolhoofd
  Aan de rand van de beschaving...
  Koyaanisqatsi: je moet er niet ver voor stappen ;-)
 • catharina
  Ik moet eerlijk toegeven: mijn eerste appartementje was heel gelijkaardig....met geur en al ( en bizar lawaai).
  Koyaanisqatsi: ik leef volkomen met u mee
 • greta
  Sfeer is beklemmend, de omschreven geurtjes ook.
  Gigliola in de deuropening, hoe gaat dit aflopen ...
  Koyaanisqatsi: wist ik het maar...
Enkel ingeschreven gebruikers kunnen stemmen.

Totale score: 7

Uitstekend: 3 stem(men), 75%
Goed: 1 stem(men), 25%
Niet goed: 0 stem(men), 0%

totaal 4 stem(men)
Er zijn 8 bezoekers online, waarvan 0 leden: .