writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

Titel Gezocht 30

door Koyaanisqatsi

Nadat Meyer Lansky het kwastje tijdelijk het zwijgen had opgelegd, nam hij me mee naar een villa die achter het tuinhuisje tussen een bos van dennenbomen verscholen lag. Daar introduceerde hij me, in een luxueus ingericht salon, aan een zekere Anna Citroen, met wie hij op het punt stond in het huwelijk te treden. Het was een goedlachse, ietwat mollige dame, die erop stond me een glas geitenmelk voor te schotelen en die orakelde over haar werk als voorvechtster voor meer rechten voor éénbenigen. Die onfortuinlijke categorie aardbewoners werd volgens haar als geen andere categorie gediscrimineerd, en zij kon het weten aangezien ze zelf afstamde uit een familie waarin opvallend veel éénbenigen voorkwamen. (Als ik haar mocht geloven, op zijn minst zes in de directe omgeving.)
'Zo heeft bijvoorbeeld nog nooit een éénbenige het tot voetbalinternational geschopt, meneer Stoelen,' zei ze, haast vloekend, 'terwijl het aantal voetballende éénbenigen de afgelopen decennia ongemeen sterk is toegenomen.'
Meyer Lansky liet zijn toekomstige echtgenote maar doorrazen, terwijl hij met zijn linkerbeen over zijn rechter geslagen, grimassend trekkend een krant doorbladerde.
'Ik ben er zeker van, Anna, dat meneer Stoelen je zaak meer dan genegen is,' onderbrak hij haar echter toen hij de krant uit had en hij ze met een plof naast zich op de grond liet vallen.
Anna Citroen keek me daarop vragend aan. Ik gaf haar vanzelfsprekend overschot van gelijk, waarop Meyer Lansky een lichte zucht van opluchting slaakte en hij me mee naar de bovenverdieping nam.
'Ik ga je iets laten zien dat ik nog aan niemand heb laten zien, dus graag mondje dicht achteraf.'
Ik knikte en voelde me ongemakkelijk. Veel slimmer was ik gedurende mijn leven niet geworden, maar één ding was wel zeker: hoe minder geheimen anderen met je deelden, hoe beter. Vroeg of laat kwam er van achterbaks gedoe alleen maar heibel en niet zelden werd in die gevallen de bewaarder van andermans geheim veel meer kwaad toegedicht dan de geheimhouder zelf.
We stapten een smal en steil trapje naar de zolderverdieping op waar Meyer Lansky een piepend deurtje openduwde.
'Welkom in mijn subbuteoparadijs' fluisterde hij onder het maken van een uitnodigende gebaar.
Ik had er geen flauw idee van wat hij bedoelde. In het midden van een ruime, opgeruimde zolder stond een tafel waarop een miniatuurvoetbalveld was aangelegd. Op het veld bevonden zich twee teams van nauwelijks enkele centimeters grote plastiekpoppetjes op een schaalvormige voet; met uitzondering van de twee doelmannen, die vastgehecht waren aan een plastiekstaafje dat onder de netten van het doel was geschoven.
'Ik begrijp het niet, vrees ik,' liet ik me met enige gespeelde onzekerheid ontvallen.
'Subbuteo, Eddy, dat moet je toch kennen?'
Ik wees naar de tafel, trok mijn wenkbrauwen op en zuchtte: 'Dat is een miniatuurvoetbalspel, veronderstel ik?'
'Maar niet zomaar een miniatuurvoetbalspel, Eddy. Dit is Subbuteo!'
'Vreemde naam voor een voetbalspelletje.'
'Komt van falco subbuteo, de Latijns benaming voor de boomvalk.'
Ik keek Meyers Lansky vertwijfeld aan. Was hij misschien van lotje getikt? De enige gangster die ik kende was Gangster Bob, en die kon ook onmogelijk een evenwichtige aard worden toegeschreven. Het leek me trouwens niet vergezocht om ervan uit te gaan dat ze niet allemaal op een rijtje hebben één van de primaire condities was om een gangster te zijn.
Meyer Lansky begon echter te lachen en gaf me een schouderklopje.
'Ik begrijp dat je het niet begrijpt, Eddy, maar het Engels voor boomvalk is hobby. Snap je? Falco Subbuteo, hobby, spelletje.'
'Beetje ver gezocht, niet?'
'Doordacht, zo zou ik het noemen. Vergezochte of voor de hand liggende namen zijn goed voor prutsspelletjes. Maar Subbuteo Subbuteo noemen, dat wijst alleen maar op een doordacht spel, hetgeen altijd garant staat voor kwaliteit.'
'En nu gaat hij me vragen een partijtje te spelen,' zei ik tegen mezelf, en ik werd al moe als ik er nog maar aan dacht.
Maar tot mijn verbazing wees Meyer Lansky me opnieuw de deur en gingen we weer naar beneden.
'Nu is het tijd om die paljas opnieuw het vuur aan de schenen te leggen,' zei hij, en zonder me de kans te geven afscheid te nemen van zijn verloofde begaven we ons weer naar het tuinhuisje.

 

feedback van andere lezers

 • Greta
  Deze spanning wordt me te veel.

  En dat 'meer rechten voor éénbenigen'.... je maakt het allemaal zo aannemelijk, deze onzin. Knap.
  Koyaanisqatsi: spanning? en ik maar denken ontspannende literatuur neer te pennen :-(
 • GoNo2
  Ik zou die paljas volledig in de fik steken, een beetje vuur aan z'n schenen is te weinig, naar mijn bescheiden mening. Maar ja, bij zulke waanzinnige verhalen komen mijn sadistische neigingen weer boven hé?
  Koyaanisqatsi: Ge zijt inderdeed nen wreedaard, waarde GoNo2. :-)
 • doolhoofd
  Goede Goden, de waanzin die jij steeds weet te schetsen...
  Koyaanisqatsi: in vergelijking met de Brexit-klucht is het nog klein bier...;-)
Enkel ingeschreven gebruikers kunnen stemmen.

Totale score: 6

Uitstekend: 3 stem(men), 100%
Goed: 0 stem(men), 0%
Niet goed: 0 stem(men), 0%

totaal 3 stem(men)
Er zijn 8 bezoekers online, waarvan 0 leden: .