writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

Titel Gezocht 51

door Koyaanisqatsi

Zonder dat er een woord was gewisseld zat ik enkele minuten later weer in het kantoor van Shigeharu Tanaka, met een alerte Kenzaburo O aan mijn zij voor het onwaarschijnlijke geval dat ik zijn baas zou aanvliegen.
Die laatste leek er beter aan toe te zijn dat ik had gevreesd. Een groot deel van zijn haren was langs de rechterzijde van zijn schedel weggeschoren en ter hoogte van zijn rechteroor zat een dik verband, maar voor de rest zag hij tamelijk monter uit; toch zeker voor iemand die de dag voordien n van zijn oren aan flarden had laten schieten.
'Zie me hier zitten,' zei terwijl hij naar zijn ingepakte oor wees, 'ik lijk Vincent Van Gogh wel. Maar de teef die me dat heeft gelapt is nog niet van me af. Ik laat haar eerst nog wat in de waan dat ze me de daver op het lijf heeft gejaagd en dat ik me niet meer zal laten zien, maar van zodra ze denkt weer op twee figuurlijke oren te kunnen slapen, zal ze de letterlijke kwijt spelen. Maar nu iets anders, mijn beste, jij bent hier gisteravond niet weggeraakt veronderstel ik?'
'Da-at klopt,' antwoordde ik verbaasd.
Shigeharu Tanaka keek streng naar Kenzaburo O.
'Ik zei het toch, kluns: als je de mensen niet uitlegt hoe ze uit deze buurt moeten geraken, blijven ze in rondjes draaien.'
Kenzaburo O boog diep voorover.
'Mijn excuses, baas. U hebt overschot van gelijk. Maar ik zat gisteravond zo veel met u in dat'
'Al goed, al goed!' gromde Shigeharu Tanaka. 'En al bij al is het voor meneer hier een meevaller, niet?'
Ik fronste de wenkbrauwen en schudde onbegrijpend het hoofd. Kenzaburo O ging in de binnenzak van zijn jasje, haalde een krant tevoorschijn en duwde die onder mijn neus.
'Derde bladzijde,' mompelde hij.
Ik pakte de krant aan, sloeg haar open en wist niet wat ik zag. Een foto van Gangster Bob naast een artikel met de titel: "Onderwereldfiguur dood aangetroffen in hotel."
'Als dat geen goed nieuws voor je is' grijnsde Shigeharu Tanaka.
Mijn hart sloeg bijna overstag toen ik de ijskoude glans in zijn ogen zag. Het kon toch niet dat hij Gangster Bob had laten koud maken omwille mijn probleem? Want als dat zo was had ik niet alleen een mensenleven op mijn geweten maar behoorde het mijne vanaf nu toe aan de Yakuza.
Met de krant trillend in mijn handen begon ik het artikel te lezen.
"Gisteravond omstreeks tien uur werd in een kamer van Hotel Boulevard het levenloze lichaam aangetroffen van Robert D., in criminele milieus beter gekend als Gangster Bob. De receptioniste van het hotel had even voordien de politie verwittigd nadat een kamermeisje alarm had geslagen. Alles wijst op een gewelddadig overlijden met als hoofdverdachte een man die ongeveer een uur eerder Robert D. in zijn kamer was komen opzoeken en even nadien in het gezelschap van een jonge dame, die volgens de receptioniste al sinds de ochtend bij Robert D. verbleef, het hotel weer verliet. Verondersteld wordt dat de verdachte een liefdesrivaal van Robert D. was en dat deze laatste een uit de hand gelopen liefdesaffaire met de dood heeft moeten bekopen. Ondanks een snel verspreid signalement van zowel de verdachte als de jongedame is er momenteel nog geen enkel spoor van beide. Robert D. stond vooral bekend voor het verlenen van hand- en spandiensten aan de gokmaffia en werd door de politie eerder als een kleine garnaal beschouwd. De kans dat door zijn gewelddadige overlijden in een bendeoorlog zou kunnen ontaarden wordt dan ook uitermate gering geacht."
Logischerwijze had ik op een wolk van opluchting moeten gaan zweven maar niets was minder waar. Het leek eerder alsof ik het overlijdensbericht had gelezen van een familielid dat me meer kopzorgen dan wat anders had bezorgd. En Shigeharu Tanaka leek mijn dubbelzinnige gedachten te kunnen lezen.
'Je lijkt niet bepaald gelukkig met het nieuws,' zei hij, waarbij zijn rechteroog een achterdochtige knipoog maakte.
'Ik heb Gangster Bob natuurlijk wel gekend,' antwoordde ik eerlijk. 'Dus is dat toch wel even schrikken.'
'Gangster Bob was een idioot. Een knoeier, een amateur. En je bent door een gelukkige speling van het lot van hem verlost en hoeft je geen zorgen meer te maken over die onnozele sudoku. Wat wil je nog meer?'
Ik gaf de krant terug aan Kenzaburo O.
'U hebt gelijk. Het is een geluk bij een ongeluk.'
'Dat is het minste wat je kan zeggen,' grijnsde Shigeharu Tanaka.
Ik veronderstelde dat het wegvallen van een concullega, hoe onbeduidend die in zijn ogen ook mocht zijn, volstond om een griezelige tevredenheid in hem op te wekken. Ik, van mijn kant, bleef me vreselijk ongemakkelijk voelen, alsof ik me onterecht opnieuw een vrij man mocht voelen. Maar daarover langer piekeren zat er niet voorlopig niet in want plotsklaps zwaaide de deur open en smeet Ryuunosuke Akutagawa de als een worst gebonden Belhamels De Vogelaar als een opgerold tapijt naar binnen. De kale sukkel smakte met een pijnlijke kreun tegen de grond en liet n van zijn stinkende winden ontsnappen.
'Zal het gaan, vetzakje?!' brulde Kenzaburo O verbolgen. Hij hurkte naast Belhamels De Vogelaar neer, pakte de punt van diens neus tussen zijn duim en wijsvinger en draaide deze genadeloos om.
Als het op een onverdraaglijk uiten van lichamelijk lijden aankwam, mocht Belhamels De Vogelaar zich hoe dan ook een grootmeester noemen. Stinkende scheten en gekrijs dat door merg en been ging, als van een geslacht varken, waren de wapens waarmee hij zijn belagers op vriendelijker gedachten probeerde te brengen. Alleen, op de Yakuza hadden ze slechts hetzelfde effect als een rode lap op een stier.


 

feedback van andere lezers

  • Greta
    Het is net een eng sprookje. Wanneer komt de goede afloop K.??
    Koyaanisqatsi: goed afloop? dit is een vreselijk drama, geen Amerikaanse film... :-)
  • doolhoofd
    Het einde is nabij!
    Koyaanisqatsi: van de wereld? :-)
Enkel ingeschreven gebruikers kunnen stemmen.

Totale score: 6

Uitstekend: 3 stem(men), 100%
Goed: 0 stem(men), 0%
Niet goed: 0 stem(men), 0%

totaal 3 stem(men)
Er zijn 3 bezoekers online, waarvan 0 leden: .