writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

Legaal in het zwart werken...

door GoNo2

Een jaar geleden...

Hij is beroepsdopper en is er nog fier op ook. Heeft heel zijn leven nog maar enkele jaren gewerkt. Hoe hij het doet is me een raadsel, moet toch ergens connecties hebben denk ik dan…
Hij zit achterover geleund op z'n terrasstoel, een uitgezakte zak die zoals gewoonlijk het hoogste woord voert. Z'n twee vrienden, dezelfde categorie van blaaskaken en nietsnutten die al jaren leven op de kosten van de maatschappij, geven hem telkens volmondig gelijk. Waarschijnlijk omdat hij trakteert…

Ik luister z'n gesprek af en val van de ene verbazing in de andere…

" Ik heb weer een goede slag geslagen. Eentje die me veel geld opgebracht heeft..."
" Hoe komt het dat jij iedere keer een goeie slag slaat?"vraagt z'n collega.
" Bij de pinken zijn en het goed kunnen uitleggen hé?"is z'n antwoord.
" Ja, uitleggen is een kunst, je had in de politiek moeten gaan..."zegt z'n andere collega een beetje jaloers, zo te horen.
" Weet je nog die rijke weduwe met die villa in Brasschaat? Waar ik die serre heb gebouwd die ik tweedehands en voor nieuw heb verkocht? Ja, die zelfde weduwe belde me op met de vraag of ik een tuinhuisje kon plaatsen. Natuurlijk, zei ik, ik heb er nog eentje in de aanbieding, voor een zacht prijsje omdat u het bent!"

Bij mijn weten is die kerel al jarenlang op de dop. Het begint hier deftig te ruiken naar zwartwerk. Waar zijn al die inspecteurs, als je ze nodig hebt zie je ze niet of zou die ene die weggedoken zit achter z'n krant er eentje zijn?

" Willen jullie wat bijverdienen?"vraagt hij aan z'n collega's.
" Natuurlijk, maar 't is toch in het zwart hé?"
" Nee, onnozelaar, alles is aangegeven aan de belastingen en je krijgt vrijstelling van stempelcontrole. En als je dat niet gelooft maak ik je wat anders wijs..."zegt hij meesmuilend.

Ze zijn eindelijk tegen de lamp gelopen. De nieuwe vriend van de rijke weduwe is hoofdcontroleur van de belastingen in Brasschaat. Een beetje navraag links en rechts leerde hem wie dat triootje nietsnutten waren. Politie en inspectie erbij gehaald. De heren mochten mee naar het bureau om verhoord te worden. Er is nog gerechtigheid, denk ik dan…

Gisteren...

Gisteren las ik in de krant dat het trio veroordeeld is tot zes maanden voorwaardelijk met een boete van 25 000 € er bovenop. Ze kunnen nu linea recta naar het OCMW. Of ze nu hun les geleerd hebben is nog maar de vraag. Ze zullen geen dag in de cel moeten. Je wordt hier harder gestraft als je een brood steelt dan dat je de maatschappij oplicht.

Groot was dan ook mijn verwondering toen ik hen terug zag op het terras van m'n stamkroeg. Hij zat apart aan een tafeltje, de twee andere heren aan een andere tafeltje. Ze bezagen hem als een rotte vis, die een kwalijke geur verspreidde. Ik heb zo het vermoeden dat er een kink in de kabel en hun vriendschap gekomen is. Vroeg of laat gaan er hier doden vallen. Tegenwoordig smijten ze overal handgranaten binnen. Stel je voor, als ze niet ver genoeg smijten, bestaat de kans dat er een granaat onder m'n stoel rolt. Vaarwel en veeg me een beetje deftig bij elkaar hé?

Ik heb besloten om voorlopig dat terras te mijden en naar m'n andere stamkroeg te gaan. Hopelijk vergissen die granaatgooiers zich niet van locatie...want het is aan de overkant.

Als er mensen geïnteresseerd zijn in een paar goeie klusjesmannen, die volkomen legaal in het zwart werken, laat het me weten. Ik vraag maar een klein procentje op de geleverde arbeid en zal er persoonlijk op toe zien dat de inspectie en belastingen in Brasschaat blijven…

©GoNo

 

feedback van andere lezers

 • Verf
  Volgens u zijn de zwart werkers de criminelen. Eigenaardig 45% van de Vlamingen stemt voor die gangsters. Een voorbeeld. De Vlaams nationalisten hebben al decennia de leuze "geen geld voor het perfide België" . In praktijk betekend het dat al decennia Vlaams nationalisten weigeren belasting te betalen. Daarom moeten u en ik meer belasting betalen en krijgen we er minder voor terug. Ik ken 3 Vlaams nationalisten. Het is niet moeilijk want ik ben geboren en getogen in Izegem de stad van Geert Bourgeois. Een stad waar ze het Vlaams nationalisme hebben uitgevonden. Een Vlaams nationalistische federale ambtenaar die een bureau heeft in een ministerie werkt 10% voor de Belgische staat en 90 % voor zichzelf, hij klust al decennia bij in het zwart, en het wit als zelfstandige in bijberoep. Hij doet dat in volle overtuiging wan anders zou het geld toch gaan naar de luiaards in Wallonië lees de socialisten. Ondertussen leeft hij op zijn enorm pensioen van 5000 euro per maand, en zijn zwart geld zeer rijkelijk in het buitenland hier zou het wel wat opvallen Zijn broer ook overtuigd Vlaams nationalistische heeft een kleine winkel die een massa geld opbrengt want in het verleden ging hij iedere maand naar Luxemburg. Een andere overtuigde Vlaams nationalist in de grootindustrie zei me onlans. 1/3 zwart, 12/3 wit. Al zijn geld zit in Frankrijk.
  Waar komt het Vlaams nationalisme vandaan? De zeer rijke West-Vlaamse vlas boeren uit kortrijk en de missionarisen uit Roeselare waar en bang van de Franse revolutie. Zie het stripverhaal baekelandt. Daarom betaalden die vlas boeren Hendrik Conscience om een Vlaams nationalistisch epos te schrijven het werd DE LEEUW VAN VLAANDEREN . Blijkbaar zijn de Vlaams nationalisten nog altijd bezig de strijd te voeren tegen de Franse. revolutie. Tegen Napoleon. 45% van de Vlamingen stemt voor die idioten. En tegen hun eigen. De bende idioten.
  Volgens u is het uw buurman de zwartwerker. Informeren kan nooit kwaad. En een beetje nadenken ook niet.
 • Koyaanisqatsi
  Er zijn geen eerlijke mensen meer... :-(

  GoNo2: 't Is erg gesteld met het mensdom hé?
Enkel ingeschreven gebruikers kunnen stemmen.

Totale score: 2

Uitstekend: 1 stem(men), 50%
Goed: 0 stem(men), 0%
Niet goed: 1 stem(men), 50%

totaal 2 stem(men)
Er zijn 7 bezoekers online, waarvan 0 leden: .