writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

Vlaams nationalisten en homoseksuelen. Bart van der moere.

door Verf


Bart van der moere is niet meer op 3 januari is hij gestorven. Vandermoere zou als advocaat, onder meer als stagiair van Hugo Schiltz, zijn weg banen in de Volksunie in Antwerpen. Peter de Roover bestempelen hem als een fenomeen. Hij herinnert zich levendig hoe hij op het Vlaams-Nationaal Zangfeest een speech eindigde met de woorden 'wij zullen niet buigen voor scepter of kromstaf'. Volgens Peter de Rover brak het volle Sportpaleis toen uit zijn dak. In die dagen van het Egmontpact en de bestrijding ervan door het Egmontkomitee speelde Vandermoere een belangrijke rol. 'Paul Daels, Clem de Ridder en Bart Vandermoere, waren toen de drie grote namen van de Vlaamse beweging. In die dagen woog de machine van het KVHV zwaar door in de niet-partijpolitieke Vlaamse beweging. Maar een drietal jaren later al verdween hij. De ambitie en het charisma uitten zich er ook in dat hij de stad Antwerpen door zijn volgelingen liet volhangen met affiches met zijn foto en zijn voornaam 'Bart' in het groot. Achternaam en partijlogo waren minder belangrijk. De Roover: 'hij kwam toen op onder de slogan "de kracht van de overtuiging".


En nu komt het, in doorbraak, het Vlaams nationalistische blad de herdenking staat er : Vandermoeres exit wijt De Roover aan zijn donkere kantjes van zijn persoonlijkheid. Hij lag met zichzelf in de knoei. Ook zijn advocatenpraktijk kwam in zwaar weer terecht. Jaren later raakte hij in een diepe depressie.

In het echt zat Bart met zijn vriendje in mijn homocafé christoperstreet vanschoonhovestraat. Zeer zwaar in de knoei zag hij er niet uit. Hij is nog een tijdje mijn advocaat geweest. In die tijd stelde hij mij voor aan een zekere bart en zijn vriendin Liesbeth Homans.
Hij werd later het vriendje van de baas van de beroemdste antwerpse homo dancing red en blue.
In doorbraak geen woord over de homoseksuele geaardheid van Bart van der moere.

 

Er zijn bezoekers online, waarvan leden: .