writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

Uit het leven van een Draak 1

door Draakje

1. Het ei

Anders dan je zou verwachten was de grot die diep ondergronds lag warm en vochtig. Het was een vrij grote ruimte, gevormd door een gasbel die eeuwen geleden al vervlogen was. Diezelfde magma die onder de grot bubbelde en voor de bijna ondraaglijke hitte zorgde, verschafte ook een donker oranje gloed die de grot een onaards aanschijn gaf. Verbonden door verscheidene tunnels met andere grotten en natuurlijke openingen, was deze bepaalde grot het laatste bereikbare punt in het hele grottenstelsel. Het was de perfecte plaats voor het ei.
Het ei was grauwwit van kleur, en vertoonde enkele onregelmatigheden in de kalkachtige schaal. Het werd versierd door drie donkere vlekjes op de ovalen top. Het ei stond rechtop in een bed van mos en ondergrondse zwammen, die in de grot door de hitte en de vochtigheid van de omgeving welig tierden. Toch was het daar niet willekeurig gezet. De plaats was zorgvuldig afgemeten en overwogen, zodat het ei en het groeiende wezen erin de optimaalste omgeving kregen die de grot te bieden had. Precies op de plek waar het ei met veel liefde was neergezet, was de bodem net iets dikker dan op andere plaatsen, en werd de opstijgende hitte een beetje getemperd. Net genoeg om voor de nodige warmte te zorgen, zonder het ei te overhitten. Bovendien was het ook zodanig geplaatst dat het precies in het midden kwam te staan van de bijna onmerkbare luchtstroming. Als het ei uitkwam, dan had de pasgeborene een onuitputtelijke bron van verse zuurstof.
Ja, deze plaats en deze grot waren een uitverkoren plekje dat van generatie op generatie werd doorgegeven, en door generatie op generatie werd geheim gehouden en beschermd. Deze plek was heilig. Deze plek was het begin, het alles, de bron van alle leven.
Cuanatha draaide zenuwachtig om haar ei. Haar enorme lederen vleugels ruisten zachtjes en de tipjes schuurden tegen de wanden van de grot. Het oranje licht werd weerspiegeld op haar groene glanzende schubben, en verleenden haar gouden ogen een vurige blik. Dit ei was niet haar eerste ei. Noch zou het haar laatste zijn. Maar al van de moment van de conceptie tot ze het ei legde wist ze dat dit ei bijzonder was. Nu bekeek ze met argusogen elke kleine trilling die de kalkachtige schaal beroerde.
Tik tik tik. Een pauze. Tik tik tik. En weer een pauze. Cuanatha herinnerde zich haar eigen worsteling met haar eigen eischaal, ondanks het feit dat het al enkele honderen jaren geleden was. Ze herinnerde zich de scherpe paniek, het gevoel van opgeslotenheid, het verlangen vrij te zijn, te kunnen ademen. Niks van deze normale gang van zaken bij het uitkomen van een drakenei bespeurde ze bij dit jong. Dit jong betastte geduldig elke centimeter van zijn te klein geworden verblijfplaats, doelbewust op zoek naar de zwakste plek.
Tik tik tik. Een pauze. Een hardere tik. En dan plots een klein barstje. Cuanatha hield haar adem in. Ja, dit werd beslist een heel bijzonder jong.

 

feedback van andere lezers

 • Ghislaine
  Voorlees boek, versierd met prachtige tekeningen. Kids zullen er dol op zijn.
  Draakje: :-)
 • geertje
  cindy, je weet het of je weet het niet,
  ik ben dol op details, hoe "v e r f i j nder" hoe liever
  dit barst van de beschrijvende lingu´stieke details
  ik word er haast gek van, zo mooi, glad, zo....egaal geschreven
  IK HEB MIJN EI GELEGD
  (en, 't ging vanzelf)
  liefs, geertje
  Draakje: Dank je wel, Greetje. En voor wanneer is 't? ;-)
 • commissarisV
  met lederen groetjes
  Draakje: Deze draak dankt je!
 • harmandi
  Heerlijk begin van een mooi verhaal. Ben heel benieuwd naar de lotsbestemmingen van deze boreling!
  Paar kleinigheidjes: het is 'welig tieren' (niet 'weeldig') en het is 'onuitputtelijk' (niet 'onuitputbaar'). Verder wel wat schoonheidsfoutjes, maar niets om je zorgen over te maken!
  Draakje: Bedankt, zal het aanpassen. Voel je vrij om me de "schoonheidsfoutjes" te wijzen : ik ben nooit te oud om te leren.
  Merciekes voor de mooie feedback!
 • VickyLievens
  prachtig begin,
  heel mooi, heel fantasierijk
  echt mooi
  liefs Vicky
  Draakje: Dank je wel, Vicky.
 • RolandBergeys
  Hey Draakje,

  Na wat nadenken toch begonnen aan een vervolgverhaal op deze site - het jouwe dus, omdat het gegeven me intrigeert.

  Het eerste deel is mooi, boeiend, spreekt echt aan.

  Toch even enkele bedenkingen qua stijl. Let wel: ze zijn persoonlijk, geen waarheid, hooguit een aanvoelen. Van waaruit ik dus reageer:


  -het of de magma, ik ben zelf niet zeker;

  -een donker oranje gloed die ze een onaards aanschijn gaf, is beter dan wat er staat (je weet sowieso dat het over de grot gaat);

  -...was ze het laatste punt (idem);

  -het stond rechtop (idem naar ei toe);

  -precies op de plek waar het met veel liefde was... (idem);

  -zonder het te overhitten (idem);

  -groene glanzende schubben, gouden ogen, vurige blik... een bijvoeglijk naamwoord minder zou luchtiger zijn, zeker wanneer je naar kinderen toe schrijft;

  -... bespeurde ze bij dit jong. Dat betastte...


  Zo. Geen muggenzifterij, hoor. Een poging om iets dat heel goed is, nog beter te helpen maken. Ik reken op andere mensen dat ze dat ook bij mij doen.
  Draakje: Dank je, Roland, ik neem het in overweging.
  Btw : dit is wel geen kinderverhaal.
 • Henny
  Wat leuk, een sprookje voor wat oudere kinderen. Morgen lees ik de rest.
  Draakje: Have fun!
  Dank je voor de fb.
Er zijn bezoekers online, waarvan leden: .