writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

BORDER Een rondje geluk

door puk


Er rijdt een auto van een hovenier door de straat. Het zal toch niet waar zijn? Hij stopt toch niet bij… ? Ja, dat doet hij dus wel en de hovenier gaat aan het werk. IJverig worden planten en struikjes uit de tuin gehaald en in de auto gegooid. De nieuwe bewoners van het betreffende huis kijken toe. Ze wonen er vanaf de kerst en nu het voorjaar wordt moet de tuin aangepakt. Logisch toch?
Maar ik denk aan de vriendin die daar eerst woonde. De kinderen waren uit de zandbak gegroeid en moeder wilde een mooie bloemenborder. Er werd advies ingewonnen, boeken geraadpleegd, tuincentra bezocht, tekeningen gemaakt en gerekend. Als alles door een vakman gedaan zou worden, was er net genoeg geld om het pad te laten leggen en de border te laten omspitten. Planten konden dan niet gekocht worden. En daar was het om begonnen, dus werd alles zelf gedaan. Het kostte veel tijd en werk, maar het werd prachtig. Met veel liefde werd elke plant op de juiste plek gezet. Er werd gelet op licht, vochtigheid, hoogte, kleur, combinatie met de andere planten, bloeitijd en geur.
Aan het eind van de zomer was het klaar. Er bloeiden verschillende planten en het was prachtig. Er was een hoek met alleen gele planten, overlopend in paars, een schitterende combinatie van roze malve en blauwe korenbloemen, eindigend met een weelde aan rode en witte bloemen. In de herfst stierven de meeste planten af en even was er paniek: alles gaat dood! Maar volgens de tuindeskundigen hoorde dat, de planten zouden wel overwinteren. In het voorjaar werden de eerste blaadjes en sprietjes enthousiast begroet en in de zomer was het een volle bloemenzee. Geen plekje aarde was er nog te zien. Als een plant uitgebloeid was kwam de buurman net in bloei. In herfst en winter zag je een paar sprieten en zomers was het een geweldige border.
Na de derde zomer ging het gezin verhuizen. Ze vonden het jammer om de border stuk te maken en de volgende bewoners wilden de tuin graag overnemen. De planten bleven dus in de grond. In het voorjaar kwam er een auto met een hovenier en werd de border leeggehaald en weer opgevuld.
"Ja, ik heb er maar een vakman bijgehaald, die border zag er niet uit. Hier en daar een sprietje, dat kan nooit wat worden. Hij wilde die oude rommel wel meenemen. Er komt een bloemenborder. Op kleur en hoogte en combinatie met elkaar. Ja, dat zal aardig opknappen."
Die zomer bloeide de border mooi. Tot mijn verbazing stonden er dezelfde planten in. Sommigen op exact dezelfde plaats, de roze malve en blauwe korenbloemen stonden nu links en de gele hoek was nu rechts. Mevrouw vond het prachtig. Twee zomers woonde ze er. Ze liet de nieuwe bewoners de border overnemen, het was tenslotte duur genoeg geweest.
In het voorjaar stopte er een auto: "tuinarchitect" stond erop. De planten werden uit de grond gehaald, de grond werd gespit en er kwamen nieuwe planten in de grond.
"Oh, het wordt echt heel mooi. Zo'n architect let op alles: grondsoort, standplaats, kleurencombinatie, bloeitijd, hoogte. Nee die sprietjes die er eerst in stonden, dat kon toch echt niet. Ach ja, het kost wel veel geld, ik had voor die sprietjes ook al betaald. Maar dan heb je ook wat. En voor wat extra geld neemt hij die oude rommel ook nog mee. Het wordt echt heel mooi. Daar links een gele hoek en hier in het midden een combinatie van roze malve en blauwe korenbloemen."
Het werd een mooie border en hij bloeide uitbundig. Na twee zomers kwamen dus deze bewoners. En nu staat er dus weer dezelfde auto van de hovenier voor de deur. Toch ben ik benieuwd waar hij dit keer de roze malve en de blauwe korenbloemen neerzet.

 

feedback van andere lezers

  • Vansion
    Hahaha (grimlach) ... zo typisch ...
    (... en voor de deur staat er een zak met de kleertjes van het vorig seizoen, want korenblauw is nu hopeloos uit de mode ...)

    prettig om te plukken, deze border van je, zonder de worteltjes uit te rukken ... die horen in de aarde, waaruit jij vaker inspiratie put ...
    puk: Dank je.
  • geertje
    Als een plant uitgebloeid was kwam de buurman net in bloei

    mooie zin, wederom een mooi stukje (rust)
    groet
    puk: Dank je.
  • Pluter
    Leuk verhaal.

    Deze zin 'Ze wonen er vanaf de kerst en nu het voorjaar wordt moet de tuin aangepakt.' klopt volgens mij niet.

    Groetjes van Pluter
    puk: Ik zie niet wat er mis mee is.
    Bedankt.
  • commissarisV
    Een uitstekend verhaal...en de hovenier reed telkens met een nieuwe en grotere auto...
    puk: Bedankt. Ja dat klopt.
Er zijn bezoekers online, waarvan leden: .