writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

Uit het leven van een Draak 5

door Draakje

5. Vlieglessen (1)

Harde wind rukte aan het tere vlies tussen de vingers van zijn vleugels. Het hemelsblauwe leder wapperde op het ritme van de storm, een melodie zingend die die vrees in zijn hart alleen maar deed toenemen. Hoog, hij stond hoog - té hoog. Diep beneden hem, tussen de grijze, koude en vlijmscherpe rotsen, kolkte de rivier woest. Het ruisen van de branding werd door de wind omhoog gebracht en vulde zijn oren met een geraas dat hij niet negeren kon. Een rilling liep over zijn ruggengraat en deed het tipje van zijn blauwe staart trillen.
Clughna à thné, vloekte hij binnensmonds in de zangerige taal van zijn volk. Hier stond hij dan, hoog op de top van één van de hoogste rotsformaties in Grote Rotsen, te bibberen in de wind die hem zou moeten helpen, niet angst aanjagen zoals hij nu deed. Hij had gedacht te weten dat hij er klaar voor was, voor vliegen. Hij had uren en uren, dag na dag zijn vleugelspieren geoefend onder het toeziend oog van de vliegmeester, Fhinbar. Een strenge, norse donkerbruine draak die al ettelijke jongen de kunst van de vlucht had bijgebracht. Evenwichtsoefeningen, stuuroefeningen, nek-staart-vleugel-coördinatie - alles had hij geestdriftig aangepakt en geoefend, geoefend, geoefend, tot hij erbij neerviel. Niet omdat hij de beste wou zijn, of de eerste, maar omdat hij het luchtruim in wou. Vrijheid lonkte hem. De grond was te beperkt en kon zijn aangeboren leergierigheid niet langer voeden. Andere draken, vooral leeftijdgenoten, hadden hem ervoor aangekeken en gepreveld dat hij niet goed wijs was, te hoogmoedig, te snel. Ar-Hynn stoorde zich er niet aan - hij wist dat hij anders was.
Maar hier was hij dan, alle lessen en voorbereidingen ten spijt. Hij wist dat Fhinbar in de buurt was. Het was elke draak gegund zijn eigen plaats van Eerste Vlucht te kiezen, en er werd streng op toe gezien dat geen enkele andere draak in de buurt kwam om toe te kijken. Enkel de Vluchtmeester was in de buurt, om in te grijpen indien nodig. Een drakenleven was te kostbaar om weg te gooien, en menig onvoldoende getrainde, of zenuwachtige beginneling zou geëindigd zijn geweest als een bloederig hoopje vel en botten als de Vluchtmeester er niet zou geweest zijn. Het was niets om beschaamd over te zijn als je faalde de eerste keer - ook de afwezigheid van toeschouwers ondersteunde dit gegeven. Niemand wist hoe de eerste keer afliep. Hoewel een slagen natuurlijk niet lang ongeweten bleef.
De wind zong en zong, trok en duwde aan zijn vleugels en leek hem aan te sporen. Spring dan, leek hij wel te zingen, spring, ontvouw die machtige vleugels van je en ik draag je wel - vertrouw in mij.
En Ar-Hynn sprong.


 

feedback van andere lezers

 • geertje
  "Clughna à thné"
  cindy, dit mag je mij persoonlijk komen uitleggen,
  als je dat wil :-)

  mijn Jeroen erbij, breng jouw Jeroen maar mee,
  kunnen die twee samen wat babbelen
  terwijl wij ons tegoed doen aan een kopje thee

  mooi verhaal, jouw fantasie...
  (jij zegt wat van mij, ik kom nog niet tot aan jouw enkels)
  bij wijze van s p r e k e n, zwijgen kan ik ook.
  hey smile...geertje
  Draakje: Mh, vrees dat "mijn" Jeroen (nog) niet zo sociaal onderlegt is (tenzij jouw jeroen wel wat afweet van computerspelltetjes ;-) ), maar aan dat kopje hou ik je (ooit) wel eens...
  Bedankt, en 'Clughna à thné' komt er alvast aan in een mailtje - later.
 • waterklok1
  zoals Vicky al zei vervolg!
  mooi neergeschreven!
  brand van nieusgierigheid!
  lot
  Draakje: thx!
 • VickyLievens
  och, wat lief, de eerste vlucht na al die al die harde lessen...
  hoe is het afgelopen met zijn eerste keer? is het goed gegaan?

  NOG EEN VERVOLG!!!!! NOG EEN VERVOLG!!!!! NOG EEN VERVOLG!!!!! NOG EEN VERVOLG!!!!! NOG EEN VERVOLG!!!!! NOG EEN VERVOLG!!!!! NOG EEN VERVOLG!!!!! NOG EEN VERVOLG!!!!!

  :-)

  liefs Vicky
  Draakje: effe wachten nog, effe wachten...
  Dank je, Vicky.
 • Das
  Mooi, moo!, ik heb draken altijd al zeer nuttig gevonden. Als ik zonder vuur zit bijvoorbeeld. Zeer schuchtere beesten trouwens, je moet vaak lang zoeken om er een te vinden.
  Draakje: Dank je, Das...
 • RolandBergeys
  Soms een beetje overladen, maar nog steeds mooi en spannend. Benieuwd naar VI.
  Draakje: Dank je.
 • Henny
  Heel moo, maar wat de draak zegt moet je wel even tussen aanhalingstekens zetten. Beter is ook om niet wou maar wilde te schrijven, wou is spreektaal en wilde schrijftaal. Ik ga naar het volgende deel!
  Draakje: Wat de WIND aan de draak lijkt te zeggen staat oorspronkelijk cursief, maar dit is nog niet mogelijk op de site.
  Bedankt voor de tip op wilde/wou.
Er zijn bezoekers online, waarvan leden: .