writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

Grof wild ---een rondje geluk

door puk

Lekker in het zonnetje staat het jonge gras op de boswei verleidelijk te zijn. Een briesje verkoelt en laat het vennetje rimpelen. Perfect om het wild in zijn dagelijkse bezigheden gade te slaan. Onze camera staat nog niet als de eerste hinde tevoorschijn komt. Met haar neus op de grond loopt ze een rondje, snuift een keer met de neus in de lucht, krabt zich eens op een edel plekje, ruikt aan wat uitwerpselen op de grond en verdwijnt weer in het struikgewas. Dan volgt een reebok, ook met de neus op de grond.
Hij loopt een rondje, schurkt zijn achterste eens lekker tegen een boom, besnuffelt wat uitwerpselen en verdwijnt weer. Het sappige jonge gras onaangeroerd, het vennetje met het heldere water doelloos liggend.
Dan zien we een grote zwarte schaduw door het bos aankomen. Dat is grof wild, hij is enorm, robuust, even verwacht ik een neushoorn uit het bos te zien stormen. Maar het gevaarte stopt aan de bosrand. Een blik door de kijker toont een groene boswachtersauto. De bijbehorende soort wild komt tevoorschijn, evenals een bruine
hond, die zonder de verplichte lijn het veld oprent en gaat staan alsof hij verwacht een bal te moeten vangen. Zijn baas loopt, zeulend met een gele geopende zak een rondje over het veld, hetzelfde rondje als de hinde eerder liep. Hij strooit brokken, de hond snuffelt rond, krabt wat aan zijn achterste, maar wordt weer alert als de baas de lege zak naar de auto brengt. Samen staan ze stil bij wat uitwerpselen, de hond snuffelt eraan, de man bekijkt ze nauwkeurig. Dan haalt hij een emmer uit de auto. De inhoud moet met de hand gestrooid en dan volgt een balletvoorstelling. De boswachtersarm zwaait en strooit en de hond springt hoog op om de korrels te vangen. Zwaaien en buitelen, zwaaien en springen, zwaaien en dansen. Oren wapperend in de wind. Baas en hond gaan op in het spel, als de emmer leeg is krabt de hond zich eens lekker en gaat even verder staan wachten. Met de tweede emmer maken man en hond een ander rondje. Met de lege emmer zwaaiend kijkt de man om zich heen, snuift even, de hond rolt door het gras, de man krabt zich eens op een edel plekje. Dan kuieren ze samen naar het groene monster en vertrekken.
Vijf minuten later komen de eerste hindes met jongen het veld op. Neus op de grond, ze volgen het spoor van de brokken. We blijven er nog lang, bekijken tientallen hindes met jongen van dit jaar en vorig jaar. Ze gaan rustig hun gang, er komen reetjes langs, die maken een rondje langs een emmerspoor, drinken wat, krabben zich eens, maken plaats voor een zwijn. Die maakt een rondje langs de brokken tussen de hertenkalfjes en hindes door, gaat eens lekker zijn achterste krabben, besnuffelt wat uitwerpselen en kuiert weer weg.
Dan stuift een keiler de boswei op. De hindes gaan nu tussen zwijn en hun kalf instaan. De keiler volgt het brokkenrondje en vindt verschillende herten op zijn pad. Hij briest eens en spurt als een op hol geslagen voetballer over het veld. De tegenpartij trekt zich terug achter de verdedigingslijn en het zwijn heeft tweederde van het veld voor zich alleen. Eerst gaat hij uitgebreid snuffelen aan wat uitwerpselen. Als wij weglopen zit hij zich aan een edel plekje te krabben, ja mooi hoor, grof wild in zijn dagelijkse doen.
Bij een volgende wildweide zien we de edelhertmannen en daartussen zes zeugen met hun biggen. Grofwildpartnerruil?


 

feedback van andere lezers

  • teevee
    Een enig mooi tafereeltje, zo voor mijn neus geschilderd.
    puk: dank je.
  • geertje
    -schurkt zich achterste eens lekker tegen een boom = "zijn" achterste (denk ik) verder in je tekst staat het goed geschreven...
    -reeen = reeën (denk ik)

    MARJA, prachtig plaatje geschetst, "rondje geluk"
    mag je wel zeggen.
    blij nog een rondje van je te lezen !!!
    -krabt zich eens op een edel plekje = zo mooi gezegd !
    xx

    puk: Dank je. Verbeterd.
  • Leona
    waaw, knap stuk hoor!
    keiler, kende ik niet, een mannelijk everzwijn dus,
    jee, daar zou ik makkelijk een paar uur kunnen zitten kijken,
    je ziet, het toerisme slaat al toe :))



    puk: Dank je. Onderweg zagen we nog zeugen met biggen, geweldig.
Er zijn bezoekers online, waarvan leden: .