writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

Waar ministers kakelen.

door dannycant

Waar ministers kakelen.



Even, heel even verkeerde ik in de waan dat sinterklaas dit jaar al in september kwam. Beladen met een schoolbonus voor elk van onze drie kinderen zou hij dan een keertje geschenken bijhebben waar wij als ouders ook wat aan hebben. Ik verkeerde dan ook in lichte euforiestemming toen ik in de kranten las dat iedereen die bonus ook daadwerkelijk in september zou te zien krijgen. Wat mij dan weer een budgettaire meerruimte van driehonderd euro verschafte en zeker één extra daguitstap gedurende de twee lange vakantiemaanden. Van een meevaller gesproken!

Twee weken later is die euforie helemaal weg door het besef dat weer eens het populistisch gekakel van ministers erin geslaagd was om ons te verblijden met wat blijkt een dode mus te zijn. Dat diertje is stilaan een bedreigde diersoort aan het worden. Daar wordt werk van gemaakt!
Denken onze ministers dan echt niet na voor zij zulke nieuwtjes op de bevolking loslaten? Beseffen zij wel goed hoe de doorsnee burger in ons Belgenlandje denkt of zal ik ze het even uitleggen?

'Als op een uitgeslapen morgen één of andere excellentie een mededeling doet en daar uit af valt te leiden dat er geld voor ons burgers te rapen op komst is, dan denken diezelfde burgers meteen dat er een nieuwe wet is gestemd en daardoor alles in kannen en kruiken is. Dan denken ik en mijn buur dat dit 'beloofde' geld er daadwerkelijk en op het afgesproken tijdstip komt! Punt aan de lijn!'

Misschien dat goed tien percent wel weten dat dit niet zo is, maar al de rest is al aan het rekenen en herschikken met de bruikbare reserves binnen het gezin om te zien wat er door het extraatje aan budgettaire mogelijkheden kan vrijkomen. De ontnuchtering volgt meestal snel!
Toch lopen wij er altijd weer in. Ook al weten wij dat het gegarandeerde verkiezingsstunts zijn. Wij blijven hardnekkig geloven dat er ooit eentje tussenzit die gewoon de waarheid meegeeft en zijn of haar belofte ook daadwerkelijk waarmaakt. Maar het blijft wishful thinking. Al zeker met een stembusgang in het vooruitzicht.
Toch mogen deze excellenties de brave burger niet al teveel onderschatten. Beloftes doen om ze even later in te trekken, zorgt voor onnodige wrevel bij de nogal vaak berustende Belg. Zeker als er geldbelangen op het spel staan. Zoiets kan zich in volle verkiezingsaanloop wel eens grondig tegen hen keren. Een afstraffing is dan een gegarandeerd feit en om dat te voorspellen hoef ik niet eens een politiek analist te zijn. Net zomin een tijdrovend marktonderzoek daarover openen. Het is immers de logica zelve!

Mijn pa zaliger drukte mij steeds op het hart nooit lichtzinnig met beloftes om te springen en als je er dan toch ééntje doet, die ook waarmaken. Koste wat kost! Een wijze raad, lijkt mij.

Maar misschien zijn onze politici wel gewoon dromers waarin zij hun lumineuze ideetjes slaapdronken krijgen aangereikt! Ongetwijfeld wordt dan de bedpartner als eerste ingelicht en zal die, om van het gezeur vanaf te zijn, wel paaien met te zeggen er vol voor te gaan.
Bij het ontbijt plegen die dan een paar telefoontjes en voor zij het goed en wel beseffen, blokletteren onze kranten in geuren en kleuren hun laatstleden ondergane nachtfantasie voor wáár.
Dit dan nog ontkennen is onbegonnen werk, want een ander Belgisch trekje is zonder meer het onvoorwaardelijk geloven wat er in 'hun gazet staat'. Ook dit is hardnekkig vergroeid met onze cultuur en een factor die al het andere evolueren nooit zal volgen.
Kakelen onze ministers en weet één of andere krant dit op te vangen, dan kon het net zo goed in het Staatsblad verschijnen. Voor ons is het 'dan' al wet.

Toch hebben de excellenties een vangnet voor zulke ondoordachte droomuitingen; met name het kernkabinet. Een soort veredelt analysecentrum dat binnen de kortste keren compromissen naar Belgische maatstaven op tafel legt om ervoor te zorgen dat beide partijen aan hun trekken komen. Van het 'beloofde', geven zij de brave burgers iets minder dan de helft. Smoesjes zoals budgettair evenwicht, kunnen daarbij wel eens helpen.
Voor hij die de ondoordachte belofte deed wacht een flinke bolwassing, een paar weken verplicht zwijgen en gegarandeerd een doorverwijzen naar een slaapcentrum voor een grondige analyse van zijn of haar droomgedrag.




 

feedback van andere lezers

  • Ghislaine
    Jammer dan mensen uitspraken van ministers voor wetten aanzien. Een voorstel is en wordt vaak geen wet. Het blijft een gedacht, een idee. Politiekbewustzijn en politiekgericht denken is voor de meeste bla.. bla..bla. Echt luisteren, woordelijk........is een zaak van tijd.
    dannycant: heel juist....bedankt en groeten
  • geertje
    verschaftte = verschafte (infinit. verschaffen )
    verblijdden = verblijden (tegenw. tijd)

    op de foutjes in de vervoegingen na,
    een staaltje heerlijk nuchter verstand Danny !
    dannycant: Gelukkig heb ik mijn (haast) persoonlijk foutenverbeteraarstertje (volgens mij is dit ook fout :-) in de buurt om mij daar tactvol en vooral educatief op te wijzen....waarvoor weer eens een welgemeende dank van mijn kant.

    dank je en groetjes van hier in Zottegem
  • JvB
    Leuk om te lezen, al heb ik met dit stuk meer het gevoel dat je iets van je af wou schrijven in plaats van dat je een verhaal wou vertellen.
    Merk ik niet een klein beetje boosheid in de tekst??
    Groeten,
    Jan
    dannycant: Nee, niet boosheid....eerder zoiets van 'het is elke keer hetzelfde met die politiekers'.... :-)

    groetjes en bedankt
  • teevee
    Leer te leven
    voor het geven
    en van het krijgen
    moet je zwijgen!

    ...zei mijn grootmoeder altijd!
    dannycant: Da's waar.... maar beloftes moet je houden zie mijn grootmoeder altijd.... :-)

    groeten en bedankt
  • RolandBergeys
    Het is geen verhaal, het is een stelling, een standpunt,e en uitving van ongenoegen. Eigenlijk vind ik dat voor zo'n teksten een aparte rubriek zou moeten komen. Toch leuk om lezen.
    dannycant: inderdaad een stelling, maar ik mis ook de gepaste rubriek...

    bedankt en groeten
Er zijn bezoekers online, waarvan leden: .