writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

Rad van Fortuin

door sneakers1982

Benny Hoorelbeke presenteert weer een gloednieuw Rad van fortuin!*begintune van rad van fortuin*Benny komt onder luid applaus en gejuich in beeld en gaat naar z'n plaats."Aan iedereen die blijkbaar liever voor z'n TV zit dan buiten met dit mooi weer in de tuin te zitten: met enige moeite een goedenavond. Laat ons niet rond de pot draaien, want tenslotte hebben we al genoeg tijd verloren, en meteen de kandidaten voorstellen die vanavond gaan proberen met een paar euro's en prijzen huiswaarts terug te keren. Alsof dat gaat lukken. Wat denken jullie wel? Dat VTM geld op overschot heeft? Goed gedacht, VTM is steenrijk, maar allesbehalve van plan om waardeloze wormen zoals jullie mee te laten profiteren van haar rijkdom. Maar genoeg gezeikt, kandidaat 1, wat is jou naam en wat stel jij zoal voor in dit leven?"

"Wel, Benny, mijn naam is Lorah, ik ben 46 jaar oud en…"

"Oud, daar zeg je 't. Jezus, ik mag er niet aan denken dat ik ooit 46 jaar word. Ik zweer het je, op m'n 46ste verjaardag hang ik mij op. Maar vertel gerust verder."

"Welja, ik ben dus 46 jaar en…"

"Godverdomme mens, dat heb je al gezegd. Ik haat mensen die in herhaling vallen. Hoe zit het, weet je nog iets nieuws te vertellen?"

"Ja, in het dagelijkse leven ben ik dus huisvrouw, en…"

"Huisvrouw, huisvrouw, koffie zuipen en koekjes fretten met een vriendin of 3 er bij zeker. Ik ken dat. Ok ik weet genoeg, over naar de 2de kandidaat. Vertel het eens."

"Mijn naam is Patrick, ik ben 29 jaar en ik kom uit Hasselt."

"Je meent het. Beroep?"

"Ik ben stadswerker."

"Zozo, stadswerker dus, zo eentje dat om de haverklap de steel van z'n schop breekt omdat hij er te hard op leunt. Nu ja, de schoppenindustrie kan er maar wel bij varen natuurlijk. Kandidaat drie, wie of wat ben jij in godsnaam?"

"Ik ben Laetitia, ik ben 23 jaar en ik kom uit Nieuwpoort."

"Laetitia? Leuke naam. En een koppel lekkere prammen heb je daar hangen. Is dat een dubbele F?"

"Eh… ja. Hoe weet je dat?"

"Ervaring, mademoiselle, ervaring. De vleesbollen die ik al in mijn handen heb gehad, je zou er de tel bij kwijt geraken. Nieuwpoort dus. Een meid van aan zee. Net zoals ik ze graag heb. Alleen jammer van die walgelijke visgeur, meestal dan in en rond de schaamstreek. West-Vlaamse grieten staan er voor bekend dat ze op veel te onregelmatige tijdstippen hun foef wassen. Maar de tieterij maakt alles goed natuurlijk. Maar genoeg gepalaverd. Vooruit, oud mormel, snok eens aan dat rad. Ik heb niet de hele avond."

Lorah bukt haar, onder licht gekraak van haar ouwe rug, en laat het rad draaien. Het blijft staan op tweehonderd euro. We zoeken een woord in de categorie eten en drinken.

"Niet slecht om te beginnen, wie had dat gedacht. Zeg het eens."

"De D van Danny."

"Sorry, geen Danny. Het is aan jou, Patrick. Hup met de beentjes."

Patrick geeft een draai aan het rad. Het stopt op 50 euro.

"Voor de K van Kilo."

"Nee jongen, ook geen Kilo. Al mag jij er wel eens een stuk of twintig kwijt raken. Jezus, zo'n toogzweer dat jij hebt. Moest je van het andere geslacht zijn, je zou denken dat je zwanger bent van een paar drielingen. Laetitia. Uw beurt."

Laetitia bukt zich om aan het rad te draaien, maar haar werkelijk énorm balkon belet haar daartoe. Haar machteloze vingertjes bereiken net het rad niet.

"Ik had het moeten weten. Met die memmers van jou kan je natuurlijk niet aan dat rottig rad. Kom hier, dat ik je een handje help."

Benny snokt aan het rad alsof zijn leven er van af hangt, en weet Laetitia haar flipper meteen op 1.000 euro staan.

"Wat zeg je me daar van schat? Meteen het hoogste bedrag. Nu nog 'n goeie letter en 't is van jou."

"Voor de S van Stefaan."

"Stefaan? Wie is dat? Je vriendje? Je pooier? Je favoriete dildo? Ach, het maakt allemaal niet uit. Het is een goeie letter, hij komt er zelf drie keer in voor. Dat wil zeggen: 3.000 euro voor jou! Als je tenminste niet op bankroet terechtkomt. Het is terug aan jou. Aah nee, aan mij om te draaien."
Benny laat het rad weer draaien zoals geen ander dat kan, en deze keer stopt het op 200 euro.

"Ook niet slecht, nietwaar?"

"Zeker niet, dank je. Voor de B van Benny."

"Wat krijgen we nu? Een hommage aan mij? Wel, ik breng je geluk, want de B komt er inderdaad één keer in voor. Zie je wel, wie bij mij in goede aard valt, die breng ik geluk. Mijn grootmoeder zei het al toen ik in de wieg lag. "Die kleine," zo zei ze, "die zal later nog veel geluk brengen." Geen mens die haar geloofde want in die tijd had mijn grootmoeder de ene beroerte na de andere. Vandaar. Draai nu maar zelf aan dat stom rad, of denk je dat ik hier alles ga blijven doen."

Slechts met véél moeite laat Laetitia het rad een volledige toer draaien. Ze strandt op 75 euro.

"Voor de L van Lima."

"Kan je het nu geloven? Wéér juist! Jij weet de oplossing zeker al? Wie heb je daar voor gepijpt? Mij in ieder geval niet, maar wat niet is kan nog komen zeg ik altijd. Ik zou wel eens met die uit de kluiten gewassen kussens van jou willen spelen. Maar vooruit, draai maar nog eens, nu je toch bezig bent."

Puffend en zwetend weet Laetitia het rad nogmaals te doen draaien. 100 euro deze keer.

"De H van Hector."

"PEUT!! Geen Hector deze keer, sorry baby. Lorah!! Leef je nog, potentieel lijk? Het is namelijk aan jou."

Lorah bukt zich, en deze keer kraakt haar rug veel luider dan de vorige keer. Haar gezicht vertrekt in een pijnlijk grimas, en ze begint hysterisch "AAH MIJN RUG MIJN RUG!!!" te brullen.

"Wat is dat nu met jou, mens? Ik heb je kloterug wel horen kraken hoor! Moet je daarvoor zo je keelgat openzetten? Al moet ik zeggen dat er nog veel lawaai uit een ouwe doos van 46 kan komen.. Kan iemand mevrouw hier helpen?"

Vanuit de studio komen mensen gesneld om Lorah te helpen. Er heerst een lichte chaos.

"Tja, wegens een tekort aan kandidaten zal ik deze aflevering van het Rad van Fortuin vroegtijdig moeten afbreken. Laetitia, sorry schaap, je had een mooi bedragje bij mekaar gedraaid, maar 't zal voor de volgende keer zijn."

Benny kijkt recht in de camera.

"En jullie daar, aan je TV gekluisterde gekken: NAAR BUITEN!! Zo'n mooie nazomeravond en jullie zitten binnen! Een schande!"

Benny kijkt met een dodelijke blik recht in de camera, waarna de zoveelste afgezaagde reclameboodschappen beginnen.

 

feedback van andere lezers

 • duivelstrikje
  gekkerd!

  sneakers1982: dank u :-)
 • fenk
  Dat zien we mss iets te weinig op deze site: humor. Als je volgende keer nog moeite doet om met een "pointe" te eindigen, dan ben ik helemaal een fan. Doe vooral zo verder.
  sneakers1982: dank u, ik zal er aan werken :-)
 • lilKim
  Hilarisch en absurd! Bij de foefen en de tetten vond ik je iets te hard uit de bocht gaan maar toen las ik dat het over West-Vlaamse grieten ging en besloot ik mij, als Antwerpse, er verder niet aan te storen ;)
  sneakers1982: Antwerpenaren en west-vlamingen, 't zijn volkeren die het zelden met mekaar kunnen vinden :-)
 • Nine
  Wat ne presentator, amai!
  Leuk amusa
  sneakers1982: dank u :-)
Er zijn 6 bezoekers online, waarvan 0 leden: .