writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

Dagboek van een koe

door sneakers1982

Zie mij hier nu liggen. Met mijn vetgemest lichaam in de zon. Met mijn dikke uier, klaar om gemolken te worden. Wat is 't leven toch verschrikkelijk saai als je een koe bent. Dag in dag uit van dat gras eten, 't is verschrikkelijk. Dan komt datzelfde gras dan nog een paar keer naar boven om te herkauwen. Waarom ben ik geen mens? Eén goeie, degelijke maag die al die shit die er in komt in één keer tot een hoop stront verwerkt. En al die vliegen dan! Afschuwelijk. Probeer maar eens een middagdutje te doen met een stuk of 40 vliegen rond je kop. Ik krijg er werkelijk zenuwen van. Waarom ben ik geen mens? Dan mepte ik al die gedrochten meteen naar 't diepste en 't zwartste gat van de hel. Maar het ergste is dan nog die stomme boer die mij iedere dag moet komen melken. 's Morgens komt hij afgewaggeld, meestal nog met een stuk in zijn voeten van de avond ervoor, en dan kan de pijn beginnen. Die pagadder denkt waarschijnlijk dat beesten zoals ik geen pijn voelen of zo, want als hij m'n spenen zo blijft behandelen kan ik er binnenkort zonder veel problemen een zeemansknoop in leggen, en dan heb ik nog speen genoeg over. Waarom ben ik geen mens? Dan mepte ik die stomme boer met één goeie rechtse hoek tegen de grond. Of dan legde ik toch een zeemansknoop in mijn spenen. Daar zie. Gedaan met melken. Produceer je eigen melk.

Thans lig ik in m'n weide, een hap gras te herkauwen en naar de mensen te kijken die voorbij fietsen, en nu en dan stopt een kind met zijn ouders en ze kijken naar mij, en ik zie ze alle drie denken van "die zou er nog smakelijk uit zien op mijn bord, met een lekker jachtsausje er over en wat fritten.", en ik vraag me af waarom ik geen mens ben want dan zou ik wereldleider worden en zou ik iedereen verplichten om vegetariër te worden.

Maar ik ben helaas maar een koe. Een domme, lompe, stinkende koe, die maar al te goed beseft dat zij eigenlijk maar leeft om de behoeften van de Verschrikkelijke en Genadeloze Mens te bevredigen. Maar ooit komt de dag dat de mens het onderspit delft tegen de natuur, en dan zullen al mijn nakomelingen lachen en eindelijk een gerust leven tegemoet gaan. Alles op een rijtje gezet ben ik toch blij dat ik geen mens ben.

 

feedback van andere lezers

 • fille_de_toi
  hier is duidelijk geen heilige koe aan het mooie woord
  knap hoor
  fille

  sneakers1982: dankuwel :-)
 • gono
  En dan nu de moraal:

  een biefstuk lusten we allemaal!

  GoNo
  sneakers1982: lekker :-)
 • RolandBergeys
  Niet slecht, het idee is alleszins de moeite waard om verder uit te werken. Ik zou wel de cijfers in letters schrijven, op de lettertekens letten ook. Die twee keer verschrikkelijk in de eerste lijnen zijn storend, je kan daar gemakkelijk één keer wat anders voor gebruiken. Net zoals de zin Waarom ben ik geen mens? Dezelfde gedachte kan je anders uiten.

  Toch vind ik dit leuk, ondanks de - naar mijn smaak dus - wat veel stijlfouten in zo'n kort stukje.
  sneakers1982: bedankt voor de tips, er wordt aan gewerkt :-)
 • zwartkopje
  Hoi Sneaker,

  Ik ben het over het algemeen eens met de fb van Roland, wat betreft de woorden, verschrikkelijk en en de zin : waarom ben ik geen mens?

  => Waarom ben ik geen mens?
  Of dan legde ik toch een zeemansknoop in mijn spenen. Daar zie. Gedaan met melken. Produceer je eigen melk.
  => dat zie ik u als mens (of een mens) toch nog niet echt doen!

  Maarre... je brengt me wel op het idee om 'een positief verhaal' over mijn lievelingsdier te schrijven, als u me tenminste toestaat?

  gr.

  zwartkopje

  sneakers1982: U hebt mijn volledige toestemming. Ik ben slechts een sprotje tussen walvissen in de Zee der Letteren :-) bedankt voor de feedback!
 • SabineLuypaert
  jeetje zeg (smile) ik ben helemaal overdonderd, en ik dacht dat mijn Bella gedichten de koe in het zonnetje zetten, had ik haar mening maar eerste gelezen.
  sneakers1982: zo zie je maar, niets is wat het lijkt :-)
 • denspowells
  Wat een mooi gebruik van "Thans". Wel rare sprongen van koe tot mens ("dan leg ik zeemansknopen in mijn spenen" als mens zijnde..) Leuk spinsel.
  sneakers1982: dank u :-)
 • Vansion
  boeiend standpunt - het leven van een mens verschilt al bij al niet zoveel met dat van een koe; maar wij doen beter alsof ...

  die zeemansknoop is een prima-vondst!
  sneakers1982: dank u!
 • Nine
  De herhaling van de zin: "waarom ben ik geen mens" vind ik persoonlijk wel iets hebben. Het geeft een lekker ritme aan het verhaal, dat is mijn mening, net zoals je in een gedicht verschillende strofen met dezelfde gedachte zou beginnen. Leuk gevonden, dit vertelseltje, alleszins!
  sneakers1982: Dank u! Straks biefstuk trouwens ;-)
Er zijn 6 bezoekers online, waarvan 0 leden: .