writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

geen titel

door VickyLievens

 

feedback van andere lezers

  • gono
    goed,heel goed, het doet me denken aan een filmscenario.
    VickyLievens: dank je! wat een leuk compliment!
  • Draakje
    Ik zei het al eens : kei goed horro-kortverhaal.
    Doe zo voort!
    VickyLievens: héééél erg bedankt,
    leuk om wéér zo een tof compliment te mogen ontvangen!
  • denspowells
    Schitterend droombeeld, mooi gebracht. Wel had ik me graag een beeld gevormd bij Bianca en Patrick. In tegenstelling tot het oude vrouwtje heb je hen geen uiterlijk gegeven, ze blijven dus Jan en Mieke Modaal voor mij, dat is jammer. Als je een uiterlijk hebt, kan je je ook beter inbeelden, denk ik. Misschien voor in de toekomst, maar je schrijft zeer goed. Puik werk.
    VickyLievens: héél erg bedankt, bianca en patrick worden wel beschreven, maar subtiel. Bianca heeft donkerblond lang haar, dit weet je omdat ze in de auto een lok rond haar vinger draait, Bianca heeft blauwe ogen, dit weet je omdat de zon in haar ogen schijnt als ze in de auto zit, patrich heeft kort donker bruin haar, bij zijn ouders thuis strijkt hij met zijn handen door zijn haar... of misschien is dat niet direct genoeg beschreven in vergelijking met de oude vrouw die ik dan veel directer heb beschreven...
    toch heel erg bedankt!!!
  • lilKim
    Horror, indeed! Ik zit hier op het puntje van mijn stoel, goed verhaal, hoor.

    Ik heb wel enkele bedenkingen: Patrick weet toch al langer dat Bianca linkshandig is? Waarom keert hij zich ineens tegen haar? Misschien moet je wat duidelijker maken waarom hij met zijn ouders meeheult...
    Je zegt ergens: Rutger knipoogde ongemerkt een oogje naar haar. Ik denk dat dat een samenvoeging is van "een oogje dichtknijpen" en "knipogen".
    Het begin vind ik een beetje te opsommerig: maandag dit, woensdag dit, vrijdag dat, ... Wat variatie in je zinnen zou wel mogen. Maar laat je niet ontmoedigen door mijn commentaar want...

    Verder vind ik dit echt de moeite: de spanning was om te snijden en schoonmama zou ik met liefde en plezier achter het behangpapier plakken; goede karakterschets dus.
    VickyLievens: heel erg bedankt!
    Patrick weet inderdaad al langer dat bianca linkshandig is, maar hij heeft nooit laten blijken aan bianca dat het een "probleem" was, hij heeft haar eigenlijk gelokt naar zijn ouders om haar, tja, eugh te "zuiveren" zal ik maar zeggen... misschien was ik daar wel niet duidelijk genoeg in.
    een variatie in de weekdagen is absoluut géén slecht idee! ik zal er wel nog even moeten nadenken hoe dat het beste kan herschrijven...
    heel erg bedankt voor je commentaar, hopelijk kan iki het verhaal nog op tijd herschrijven voor ze aan het boek beginnen...
  • Vansion
    echt goed!!!
    VickyLievens: héééél erg bedankt!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • verf
    blauwbaard in het wit
    ademloos gelezen
    VickyLievens: hartelijk bedankt!!!
  • koen
    Dag Vicky,

    Gelezen van het forum (dus niet uit het boek).

    Vl:
    Woensdag had ze een klein bedrag, maar aanzienlijk groter dan normaal, gewonnen met bingo, samen met haar eenentachtig jaar oude grootmoeder Blanche in het rusthuis.*
    Vrijdag was haar pekzwarte** kat Snoezel bevallen van drie prachtige kittens.

    * Deze zin hapert door de tangconstructies.
    ** cliché
    K:
    Woensdag had ze de bingo gewonnen, samen met haar eenentachtig jaar oude en in een rusthuis verblijvende grootmoeder, Blanche. Het was een klein bedrag, maar groter dan normaal.
    Vrijdag was haar zwarte kat Snoezel bevallen van drie prachtige kittens.


    VL:
    Door al het getrek had hij zichzelf serieus geforceerd en dus zijn heup gebroken, maar ook de grond rond de hole verwoest, waardoor hij een enorm bedrag aan de golfclub schuldig was.* Dus** moest het bezoek maar uitgesteld worden, Rutger was immers veel te trots, om in deze staat zijn zoon te ontvangen. Enkele weken daarna viel Gladys, de moeder van Patrick, van de reusachtige*** trap van de bibliotheek, terwijl ze eigenlijk helemaal**** geen boekenworm was en enkel de jonge knappe man van de receptie, die vooraan de twintig was,***** wou komen bekijken. Toen ze de trap afliep terwijl***** * ze naar hem keek, had ze niet gezien dat de vloer nog glad was. Toen***** ** ze vol bewondering een oogje pinkte naar de jonge man, die een gruwelijke grimas trok maar toch vriendelijk probeerde te lachen, ging ze halsoverkop en brak haar nek, linker enkel en beide polsen.***** *** Dus ***** ****werd de ontmoeting weer uitgesteld, en weer***** *****, tot er inmiddels meer dan zes maanden verstreken waren.

    * kan vlotter
    ** al tweemaal 'dus'
    *** ‘reusachtige’ trap (?)
    **** tjonge, tjonge:’ eigenlijk helemaal geen’
    ***** iemand die vooraan in de twintig is, is inderdaad jong
    ***** * al tweemaal ‘terwijl’
    ***** ** al tweemaal ‘toen’
    ***** *** dit lijkt me wel een klucht; als je je nek breekt ben je voor altijd verlamd.
    ***** **** en alweer ‘dus’
    ***** ***** alweer ‘weer’ en wat voor een kromme zin


    K:
    Door al het getrek had hij zijn heup gebroken, maar ook de grond rond de hole verwoest. Aan de golfclub moest hij een groot bedrag. Het bezoek werd uitgesteld. Rutger was immers te trots om in deze staat zijn zoon te ontvangen.
    Enkele weken daarna tuimelde Gladys, de moeder van Patrick, van een trap in de bibliotheek toen ze knipoogde naar de man van de receptie. Ze brak daarbij haar nek, linker enkel en beide polsen. De ontmoeting werd nog maar eens uitgesteld; deze keer voor zes maanden.


    En verder:

    1. Woordovertolligheid en bladvulling zijn hier blijkbaar troef. WAAROM AL DIE OVERTOLLIGE INFORMATIE?

    2. Tot vervelens toe wordt na een citaat gezegd wie wat zegt.

    3. Met deze zin heb ik moeten lachen: De vrouw draaide zich bruut om en nam Bianca van kop tot teen op met haar kleine grijze ogen. Ze waren nauwelijks te zien door de verzakte oogleden, die net als twee lossen windzeilen boven haar ogen hingen.
    In een klucht zou deze zin niet misstaan.

    4. Het plot. Sorry, maar dit is lezersbedrog. Zelfs van kinderen aanvaard ik niet dat ze hun verhaal beëindigen met ‘het was maar een droom’ (wat heel vaak gebeurt). En deze doodzonde wordt je niet vergeven door de laatste zin die dan weer zou moeten aantonen dat het geen droom is (een cliché oplossing die je soms in goedkope films ziet).

    Ik heb honderden horrorverhalen en spannende kortverhalen gelezen, maar niet één eindigt op zo’n manier. Renate Dorrestein zou het de grootste inbreuk op ‘gebruik geen hulp van buitenaf’ noemen. Uiteraard mag er gedroomd worden, maar wakker worden om gebrek aan inspiratie te camoufleren? Neen, dat kan een zichzelf respecterende schrijver niet permitteren.


    Gebruik wat je gebruiken kunt, het overige wring je maar de nek om.

    Groet
  • RolandBergeys
    Leuk geschreven, Vicky, laat je niet ontmoedigen.

    Een geweldig 2007 gewenst ook!
    VickyLievens: dankje,

    ik laat me nooit ontmoedigen, je kunt er enkel van leren hé

    jij ook een geweldig 2007 gewenst! al ben ik een beetje laat met mijn wensen...
  • kapiteinsebbos
    heel goed verhaal maar je weet dat ik met jou iets deel hé!

    dikke knuffel
    -x-
  • thijl
    Super, in de traditie van Roald Dahl! Ademloos uitgelezen, wat een uitsmijter op het einde!
    VickyLievens: Bedankt voor de enthousiaste en lovende feedback!
Er zijn bezoekers online, waarvan leden: .