writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

meester Robert worstelt met de vrede

door miepe

Wat moet ik nu weer in godsnaam gaan uitvinden voor Nieuwjaar. Dat is nu al twintig jaar hetzelfde probleem. Knutselwerkjes voor Kerst!

Ja, Robert… 't is voor mij al niet gemakkelijk en ik sta nog maar twee jaar in het onderwijs.

Allé, geef een keer een idee, Mieke. Doeme toch. Ik ben daar toch veel te oud voor.

Ik dacht aan een witte duif met een boodschap "een vredig nieuw jaar 2007" aan haar pootje. Geen echte duif. Eéntje uit glanzend wit papier.

Oh, gij zijt ook een simpele duif gij! Een duif met "een vredig nieuw jaar 2007" Een duif betekent voor mij oorlog. Ik knal ze op Nieuwjaar nog liever uit mijn dakgoot. Dat schijt gewoon je voetpad vol. "Boodschap van vrede!" Mijn oor!
Allé toe, zevert niet. Iets voor de vréééde!

Of een andere boodschap van vrede voor 2007. Je laat je leerlingen een boodschap schrijven die ze oprollen en in een lege fles stoppen. Spannend, nee?

En waar gaan ze die fles dan smijten? Aan mijn voordeur zeker? Ik heb al lege flessen genoeg aan mijn voordeur van die late zatlappen. Soms hangt er nog een hondenstront aan ook. Wacht tot ik een keer zo'n dronkaard tegenkom die een lege fles laat slingeren aan mijn voordeur! Ik klop die vent direct met zijn lege fles op zijne kop.

Allé, Mieke, geef een ander idee voor de vrede van 2007

Ja, Robert, je doet een beetje moeilijk hoor!… Laat de kinderen een bloemeke plukken. Dan geven ze dat af aan hun ouders met een briefke van "vrede voor 2007".

En waar gaan ze dat bloemeke vinden, denk je? In den hof van meester Robert zeker? En juffrouw Mieke, welk soort bloemeke gaan die in den hof van meester Robert vinden op dat tijdstip van het jaar? één van mijn chrysantjes zeker! Den eersten die in mijnen hof een pot chrysanten komt pikken krijgt hem onmiddellijk tegen zijnen tetter!

Allé, Mieke, gij zijt jong! je hebt frisse ideeën. Doe nog één keer een poging. Het moet vrede uitstraaaaalen!

Maak dan een sterreke met afvaloverschotjes. En de kinderen schrijven daar "vrede voor 2007" in!

Mieke, gij zijt echt helemaal zot gij. Moeten die kinderen nu al in de vuilbak gaan rommelen gelijk de zwerfkatten voor de lieve vredessterren van meneer Robert. Den eersten die ik tegenkom zwier ik met zijn afvaloverschotten en al naar de sterren

Mieke, ik maak gewoon een schoon briefke: "voor de lieve vrede van 2007: weest tolerant, verdraagzaam en hebt respect voor je naaste" en dat geven ze dan af aan hun ouders. Ik vind tolerantie en respect de mooiste wens voor 2007!


 

feedback van andere lezers

 • RolandBergeys
  Laat ons de foutjes tolereren, al wens ik ze wel even aan te stippen:


  -"Een vredig.

  -eentje van papier;

  -Of een andere boodschap voor 2007. Je laat je leerlingen er een schrijven die ze... is mooier, niet?

  -Allez, Mieke;

  -Een van mijn chrysantjes, zeker? (hoofdletter E na vraagteken);

  -naar de sterren. (punt).


  miepe: maar in een gesprek gebeuren foutjes, ook hoofletterfoutjes!
  liefs
 • gono
  Niet aantrekken van die foutjes, soms denk ik dat we hier terug op de schoolbanken zitten!
  miepe: die man spreekt ook fout. Die man ben ik niet. In dit verhaal primeert de boodschap. bedankt!
 • denspowells
  Ik ben alles behalve een fan van dialect in geschreven tekst, eigenlijk ook in het dagelijkse leven, maar ik wil de charme daarvan wel zien als het moet.
  Mooie boodschap, goed verhaal, maar niet mijn stijl. En wat gono's repliek betreft, vind ik dat je fouten niet kan en mag tolereren. Als je een muziekstuk online plaatst waar her en der een valse noot zit, hoor je ook enkel die valse noot. Dat is eigen aan de ambacht. Het is wel een pittoresk idee om vrede te introduceren.
  miepe: akkoord.
  Foute zinnen moeten voor mij mogen
  maakt de man net simpel
 • Ghislaine
  Dit is het eerste stukje dat werkelijk de moeite loont. Foutjes buiten beschouwing gelaten. Doe in deze trant voort en je komt er wel.
  miepe: ok
 • zwartkopje
  hihi... vind het wel een grappig stukje. herkenbaar ook wel, hoe intolerantie toch nog altijd dé neiging heeft om de vrede in te halen of hoe 'fake' een vredevol nieuwjaar wensen is.

  Heb me niet geërgerd aan de foutjes (wellicht omdat ik er zelf nog veel maak ;)

  gr.

  zwartkopje
  miepe: bedankt
 • ivo
  Miepe, dit weer zo'n verhaal om je krom te lachen en in die dialoog de beperktheid van de mens te zien ..

  prachtig en als ik de fb lees dan word ik wild .... ik stop ermee voor vandaag, niet goed voor mijn hart en bloedvaten .. zo'n pedante fb hoe is het mogelijk ...
Er zijn 18 bezoekers online, waarvan 0 leden: .