writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

Gekibbel op forums.

door dannycant







Het ruziemaken, kibbelen, dat is wat mij opvalt als ik grasduin door forums van uiteenlopende schrijverssites. Soms ontaardt een heel onschuldig topic tot hoogoplopende ruzies met net geen verwijten naar elkaar toe. Het is soms zo erg dat de betrokkenen uiteindelijk niet meer weten waar het oorspronkelijk om te doen was. Ze doen maar raak en verpesten het hele topic, al dan niet bewust.
Achter de schermen van een site, moet er heel wat gebeuren om alles in de juiste banen te leiden. Moderators houden het reilen en zeilen nauwkeurig in de gaten, en grijpen in als het de spuigaten dreigt uit te lopen.
Een ondankbare taak, als je het mij vraagt. Het gebeurt meermaals dat hun ingrijpen echt niet gesmaakt wordt. De kibbelaars richten hun frustraties dan op hen en voelen zich méér dan tekort gedaan.
Er wordt dan volop geschermd met het recht van vrije meningsuiting, maar ze vergeten daarbij de reglementen te volgen, die elke, zichzelf respecterende site, opgesteld heeft.
Ieder heeft zijn mening, dat is juist. Het maakt ons, als mens, ook zo uniek. Ook het argumenteren is ons aangeboren. Van kinds af aan kibbelen wij reeds om dat ene autootje, waar een ander mee aan het spelen is. Die grote pop, die zoveel mooier lijkt dan diegene die jij gekregen hebt. Ook dan al worden we terechtgewezen en dienen ons te schikken naar opgelegde regels. De moderatoren zijn dan onze ouders.

Het zal nooit helemaal verdwijnen, het geredetwist. Volgens mij vinden sommigen het gewoon 'leuk' om in de clinch te gaan met anderen. Enkel en alléén om hun gelijk proberen te halen. De meest geletterden onder ons, (of zij die het denken te zijn), komen er dan ook het beste uit, zij weten alles wel zo te draaien, dat het hun steeds goed uitkomt.

Het helemaal stoppen van zoiets lijkt onmogelijk, maar met een beetje goede wil, even nadenken voor men zijn mening spuwt, een paar maal diep ademhalen alvorens te reageren, kan al heel wat frustraties wegnemen. Overleggen kan immers ook in alle rust. Misschien is dit minder spectaculair, maar heeft het volgens mij, heel wat meer kans op slagen. Je loopt ook veel minder het risico, dat schitterende ideeën, geuit op forums, in de vernieling worden gepraat door een bende betweters. Door enkelen die denken dat ze het warm water hebben uitgevonden .

Velen gaan zich nu wel persoonlijk aangevallen voelen, maar, dat is volkomen terecht….zij zullen dan ook wel weten waarom.

 

feedback van andere lezers

  • Vansion
    Waarom zet je dit eigenlijk niet gewoon op het forum, Danny? Of moet ik hierin iets anders lezen dan een meningsuiting?

    Juist, ja, het is zorgvuldig geschreven. Daar heb je een punt.
    dannycant: Het is een stukje van méér dan een jaar terug, maar nog altijd brandend actueel zo bljikt! Ik zie niet in waarom dit hier niet mag staan....

    groetjes en bedankt...
  • nutswritingkate
    Het is iets om over na te denken, alleen daarom al hoort dit hier!
    dannycant: Dat vind ik nu ook....Het gebeurt immers overal!!!

    groetjes
  • hulud
    Op een andere site behoor ik tot het forumschorem, ik beken!
    Maar geen excuses: ik neem het niet zo zwaar op..

    Toch een fraai stukje, dit


    dannycant: Het is jou vergeven.... :-) bedankt en groeten
  • RolandBergeys
    Je hebt een overschot aan gelijk!
    dannycant: Dank je wel.... groetjes en bedankt
  • aquaangel
    gekibbel.........dan zal het nodig zijn
    ik stoor me er niet aan
    als ik het niet wil lezen
    dan kom ik er niet

    x
    dannycant: Dat is een punt!..... Uiteindelijk waait het toch over...

    groetjes en bednakt
  • verf
    toen ik kind was nog niet zo lang geleden toen bevochten jongeren van het eene dorp de jongeren van een ander dorp toen ik in de jaaren 90tig graffiti kunstenaars ontdekte toen dacht ik die slaan tenminste niet op elkaars bakes en nu maaken jongeren elkaar af op forums toch wel een verbetering dacht ik zo en zoals de romeinen het al schreven ouderen maaken zich zorgen
    dannycant: Nou ja, zo oud voel ik mij nog niet zenne, ... :-) Natuurlijk is het allemaal niet zo erg... het waait telkens weer over...

    groeten en bedankt
  • commissarisV
    Dat is weeral rechtgezet zie, mag hier best staan hoor....
    dannycant: Fijn dit te weten.... :-)
    groetjes en bedankt
  • drebddronefish
    Mensen onder elkaar doen wel iets meer dan kibbelen dacht ik. Sommigen moeten vechten om gehoord te worden. Elk heeft zijn waarheid en dat mag ook een plaats krijgen. Als je in een 'halo' van mooie woorden blijft kan je ook niet echt menen wat je zegt en toon je eigenlijk ook geen serieuze belangstelling en in feite respect voor elkaar, dat dat geheel ongenuanceerd gebeurt is volgens mij geheel menselijk. Daarvoor zijn het ook fora dacht ik, plaatsen om de extreemste en abstracste ideeën uit te werken...enkel door kibbelen worden kinderen volwassen..goed geschreven wel
    dannycant: Ik weet ondertussen dat er op forums heel wat (kapot)gemaakt wordt...Natuurlijk mag iedereen zijn mening verwoorden, maar het is raadzaam om op de dunne koord van de gulden middenweg te blijven, zoniet gaan er vriendschappen verloren en heftige discussies komen nooit ten goede bij eventuele latere bijeenkomsten..... Geloof mij maar op mijn woord dat het zo is, kan zijn....helaas....

    groeten en bedankt
  • miepe
    knipoogantwoord via "gedicht"
    dannycant: gelezen en goedgekeurd..... :-)

    groetjes en bedankt
  • sneakers1982
    de naakte waarheid in een fraai stukje tekst.
    ps: is het niet "het WARM water uitvinden"? Ik wil niet betweterig overkomen, kan ook zijn dat ik verkeerd ben ;)
    dannycant: Dit foutje is intussen aangepast.... :-) Mijn dank daarvoor en groetjes
  • mistral
    op het forum maak jij je borst niet erg nat hé ... jammer, van ons weten anderen ondertussen wel hoe we in elkaar zitten, recht voor de vuist!
    dannycant: Ik ben er al geweest en reageer pas als ik het de moeite van het reageren waard vind, niet eerder! Wees gerust, recht voor de vuist is mij niet onbekend....maar moet ik mij daar bewijzen???

    even over nadenken!!!

    groetjes en bedankt
  • zwartkopje
    Mooi hoe je de vinger op de wonde legt.

    gr.

    zwartkopje
    dannycant: Een doekje voor het bloeden.... groetjes en bedankt
  • SabineLuypaert
    goud van oud, nog steeds het op de punt vn dat mes (smile)

    helaas he

    groetekens
    dannycant: Maar al te waar.... Ooit komt het wel goed...ooit

    bedankt en groeten
Er zijn bezoekers online, waarvan leden: .