writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

ONDERTUSSEN, ERGENS ANDERS (Hoofdstuk 34 Kingkong)

door koyaanisqatsi

ONDERTUSSEN, ERGENS ANDERS
Hoofdstuk 34
Kingkong

'Ik kom voor Kingkong,' zei Egon Misprijzen. Z'n stem trilde, want hoewel de receptioniste hem een pasje had geschreven, was hij er niet gerust in. De Haïtianen, de poortwachters van de Onderwereld, hadden een weerzinwekkende reputatie. Hun wreedheid kende geen grenzen, hun door voodoorituelen geïnspireerde folteringen gaven hun slachtoffers een voorproefje van de hel.
'Ki-ét-voe ? Kel-et-ou-non ?' snauwde één van hen; hij zag er nog tamelijk jong uit, maar de gaten in z'n oorlellen en de diepe littekens op z'n armen en in z 'n gelaat lieten verstaan dat hij z'n "strepen" al had verdiend had.
'Egon Misprijzen… Ik heb een pasje…'
'Ik ken hem! Laat hem binnen!' riep een boom van een vent. Het was Désir, de "commandant".
Misprijzen trippelde als een bange wezel langs de rokende, drinkende, kaartspelende poortwachters. Hun blikken waren vuurhaarden van haat tegenover iedereen die niet tot hun groep behoorde. Désir hing scheef in een armstoel die op een betonnen verhoog was geplaatst. Aan z'n middel bungelde een enorme colt, z'n voeten staken in een pastelroze, plastieken kuip.
'Wat brengt je hier, slavenhandelaar ?' vroeg hij -hij klonk hees omdat hij met een keelontsteking zat.
'Ik moet Kingkong spreken.'
Désir tilde z'n voeten uit de kuip. Ze zaten helemaal onder de blaren omdat hij een hele dag op nieuwe schoenen had rondgelopen.
'Zoals je ziet,' zei hij, 'kan ik niet met je meegaan.'
'Ik weet de weg,' zei Misprijzen.
Désir stopte z'n voeten weer in het voetbad en gebaarde naar Misprijzen dat hij kon verder gaan. Misprijzen daalde de trap achter het verhoog af en kwam terecht op het verlaten perron van het tot de sloophamer veroordeelde metrostation. Hij liep verder naar de plaats waar ooit een krantenkiosk had gestaan en drukte daar op een belletje dat verscholen zat onder een bodemloos sigarenkistje. Even later verscheen er aan de overkant van het perron een spichtige man in een lang wit gewaad en met een turkooizen tulband op z'n hoofd.
'Ki-Kingkong,' begon Misprijzen aarzelend, 'ik kom je een gunst vragen…'
Kingkong zweeg en bleef wachten op meer uitleg terwijl hij zachtjes aan z'n fijngetrimde puntbaard plukte.
'De dame die je laatst van me hebt gekocht… Ik… Ik zou ze moeten terugkopen…'
Misprijzen scheet bijna letterlijk in z'n broek. Normaal zou hij dergelijk verzoek niet eens durven bedenken, maar die ellendige Korte Eddy had hem geen keus gelaten.
Kingkong gebaarde dat Misprijzen tot bij hem moest komen. Totaal overbodig keek Misprijzen naar links en naar rechts om zich ervan te vergewissen of er geen trein aankwam. Onhandig, struikelend over één van de rails, haastte hij vervolgens zich naar de overkant. Kingkong draaide zich om en liet z'n bezoeker als een schoothond achter zich aan huppelen.
Misprijzen ademde het zoete parfum in waarvoor Kingkong bekend stond. Het was een parfum dat één van z'n adjudanten meebracht uit Arabië, telkens nadat er een "postpakje" was afgeleverd. Niemand behalve Kingkong mocht het parfum dragen. De geur was berucht voor zijn effect op vrouwen. Er werd gezegd dat als het afrodisiacum zijn gelijke niet kende maar dat het slechts in één richting werkte. Mannen geraakten er absoluut niet door opgewonden; het was met andere woorden, een heteromannenparfum bij uitstek.
Aan het eind van het perron trok Kingkong een deur open waarop nog net leesbaar de woorden "ENKEL VOOR ONDERHOUDSPERSONEEL" stonden afgedrukt. Achter de deur bevond zich Kingkongs kantoor. Het was een kleine kamer, sober ingericht, met een bureau, een typmachine, een staande lamp en een veldbed.
Kingkong ging achter z'n bureau zitten, Misprijzen kon niet anders dan blijven staan.
'Wat brengt je op dat waanzinnig verlangen ?' vroeg Kingkong terwijl z'n priemende ogen Misprijzens bange blik verpulverden.
'Och, dat is een beetje complex…' mompelde Misprijzen. Hij kon onmogelijk opbiechten dat de Hoer van Babylon betrokken partij was. Want als die er achter kwam dat de Onderwereld een hand in Shantelle's verdwijning had, stond Kingkong een regelrechte bendeoorlog te wachten.
Kingkong drong niet aan; hij had meteen begrepen dat Misprijzen niets extra's kwijt wilde en bovendien kon het verzoek toch niet ingewilligd worden.
'Ik vrees dat ik je niet kan helpen,' zei hij, 'de dame in kwestie is verpatst aan een belangrijk iemand. Ik heb een reputatie hoog te houden, weet je.'
Misprijzen wist dat de zaak daarmee beklonken was: hij kon maar beter van de aardbol verdwijnen voor Korte Eddy de Hoer van Babylon inlichtte.
'In dat geval, Kingkong, zou ik het ten zeerste waarderen als je me helpt onderduiken…'
'Tsss…' blies Kingkong, 'blijkbaar heb je jezelf behoorlijk in nesten gewerkt.'
'Je wilt het niet weten… Je wilt het niet weten,' begon Misprijzen te snikken.
Kingkong schoof verveeld heen en weer op z'n stoel, dacht even na, zuchtte en zei : 'Weet je wat? Ga naar de spoorzoeker. Die kan je misschien wel helpen om haar te vinden, zonder dat ik me er mee inlaat. Maar knoop één ding in je oren, slavenhandelaar: je hebt die tip niet van mij! Als ik er ooit achterkom -en er achter komen zal ik (!)- dat je mijn naam in verband met je onderneming laat vallen, dan beloof ik je dat je alle hoeken van de hel zal zien !'
Misprijzen veegde z'n tranen weg en snotterde: 'Dit zal ik nooit vergeten, Kingkong, nooit. Hiervoor sta ik tot het einde van m'n dagen bij je in het krijt.'
'Goed,' knikte Kingkong. Hij ging in de lade van z'n bureau, haalde een naamkaartje tevoorschijn, schoof het naar Misprijzen, gaf hem de raad het druipende snot van z'n neus te vegen en gaf hem toelating om in te rukken.
(wordt vervolgd)

 

feedback van andere lezers

 • drebddronefish
  Uitstekend stukje koyaa
  groetjes
  koyaanisqatsi: thnks dreb
 • Vansion
  Heerlijk dooreenhaspelen van herkenbare taferelen. Je namen spreken boekdelen. Like it. Vooral de functionaritis. De divina Comedia van de éénentwintigste eeuw?
  (Wachters zie ik eerder dobbelen dan kaarten ...)
  koyaanisqatsi: Haïtiaanse wachters zijn verslaafd aan het kaartspel. Bij het dobbelen vallen te veel doden...
 • doolhoofd
  Cool.

  Verry. cool.
  koyaanisqatsi: ;-)
Enkel ingeschreven gebruikers kunnen stemmen.

Totale score: 8

Uitstekend: 1 stem(men), 100%
Goed: 0 stem(men), 0%
Niet goed: 0 stem(men), 0%

totaal 1 stem(men)
Er zijn 72 bezoekers online, waarvan 0 leden: .