writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

Column: Sophie Germain

door fenk

(uit mijn ducumentatiemap ter voorbereiding van de historische roman over Sophie Germain waarvan de voltooiing rond 2013 gepland is)

Sophie Germain

Ongeveer halfweg de wiskundeles kreeg Tina het warm had en trok haar trui uit. Het T-shirt dat ze eronder droeg, klom hierdoor een stukje omhoog. Een smaragdgroene navelpiercing werd onthuld. Daarna besefte ik plots dat ik secondelang gezwegen had. Aan de lege blikken op de eerste rij merkte ik dat het niemand opgevallen was. Aarzelend vervolgde ik mijn verhaal over de lemniscaat van Bernoulli, een achtvormige kromme. Wel zag ik een enkeling het voorhoofd fronsen, toen ik het punt waar de acht zichzelf snijdt "navelpunt" in plaats van "dubbelpunt" noemde.

Als schoolmeisje heeft Sophie Germain (1776-1831) nooit op straat mogen spelen wegens gevaarlijke Franse-Revolutietoestanden. Dan snuffelde ze maar wat in vaders bibliotheek. Zo las ze het levensverhaal van Archimedes die tijdens de Romeinse bezetting van Syracuse door een soldaat werd doodgestoken. Archimedes had juist een meetkundige figuur in het zand getekend (een lemniscaat?) en was zo in gedachten verzonken dat hij de lichtgeraakte soldaat niet onmiddellijk antwoordde. Vanaf toen las Sophie uitsluitend boeken over meetkunde, de wetenschap met de fatale aantrekkingskracht. In die dagen werd echter alleen van aristocratische vrouwen aanvaard dat ze aan wiskunde deden, weliswaar beperkt, net voldoende zeg maar om in de salons de naam Newton te laten vallen. Sophie kreeg dus de wind van voor toen haar ouders haar nieuwe hobby ontdekten. Gedreven als ze was, sloeg ze het meetkundeverbod in de wind. Haar vader dreigde met een psychiatrische instelling. Haar moeder nam haar kaarsen af en verstopte 's nachts haar kleren. Maar Sophie wikkelde lakens rond zich en doolde door het huis op zoek naar wat licht om in het geniep verder te studeren.

Later schreef ze zich in voor wiskundecursussen in de École Polytechnique onder een mannelijk pseudoniem. Ze correspondeerde met Lagrange, die het vreemd vond dat hij deze geniale student "M. le Blanc" nog nooit gezien had. Ze stuurde haar bevindingen onder dezelfde naam ook naar de wereldberoemde Gauss, die onder de indruk was van haar getalleninzicht. Nu nog worden priemgetallen p waarvoor 2p+1 opnieuw een priemgetal is naar haar genoemd. Met deze priemgetallen kon ze belangrijke vooruitgang boeken in het Fermatprobleem (iets wat mannen tot hiertoe niet gelukt was, en zelfs niet tot lang na haar). Toen Napoleon Duitsland binnenviel, vreesde Sophie dat Gauss hetzelfde lot zou te beurt vallen als Archimedes. Ze overhaalde een bevriende generaal om het leven van deze grote wiskundige te sparen. Zo ontdekte Gauss dan toch uiteindelijk de ware identiteit van Monsieur le Blanc. Zijn respect voor haar getallenkennis verdubbelde, omdat een vrouw nu eenmaal dubbele inspanning moest leveren om zich toegang te verschaffen tot de wiskunde.

Opnieuw trok Tina mijn aandacht. Ze stak haar hand op. Angstvallig vermeed ik het navelstaren. Ze vroeg of het licht aan mocht. Zou zij bereid zijn om deze nacht op zoek te gaan naar kaarsen, enkel gewikkeld in lakens, om de wiskunde te bedrijven?

 

feedback van andere lezers

  • Vansion
    Er staat een hadje teveel in de eerste zin.
    Die lege (cola-)blikken zijn verwarrend...

    "Ruimte" te over voor "mystiek" ziet mijn oog. Humor incLL
    Ik mag je niet te intens lezen, nondeju. Anders schrijf ik al helemaal niet meer...
    Wiskunde bedrijven: klinkt héérlijk fataal
    fenk: Bedankt voor je snelle reactie; ze liet me toe om snel wat bij te sturen. Eigenlijk wou ik gewoon Germain aan jullie voorstellen, gewoon enkele biografische elementen op een rij, maar een schrijver ruikt hier onmiddellijk een mooi verhaal. Wanneer vinden we echter de tijd nog om dit alles uit te schrijven?
  • littlefairytale
    F: Het T-shirt dat ze onderaan droeg, klom hierdoor een stukje omhoog.
    T: dat ze "eronder" droeg niet? Of droeg ze het om haar benen?
    F: Archimedes had juist een meetkundige figuur in het zand getekend (een lemniscaat?) en was zo in gedachte verzonken dat hij de lichtgeraakte soldaat niet onmiddellijk antwoordde.
    T: Vind in gedachten verzonken beter klniken.

    Los van dat muggenziften smul ik van de zelfontdek reflectie -grap en de manier waarop je speelt met tijd. Duidelijk geen navelstaarderij dit geschrijf. -Ruk me de haren uit het hoofd dat wiskunde en ik nooit achtjes zullen draaien.- tine
    fenk: Zoal reeds in "private communications" gemeld: je hebt overschot van gelijk met je correcties. Bedankt dus.
    En wat die wiskunde betreft: misschien heb je gewoon eens een goede leraar nodig?
  • aquaangel
    Mooi, begin is pakkend om door te willen lezen, houdt dit vast zou ik zeggen..


    fenk: Bedankt Aqua. Al vind ik dat een vrouw het verhaal van Germain moet uitschrijven. Misschien voel jij je geroepen? Er is alvast een straat in Parijs naar haar genoemd.
  • Ghislaine
    Kijk met genoegen het vervolg tegemoet.
    fenk: Ik moet je teleurstellen, dit was eerder een synopsis, er komt geen vervolg. Het verhaal moet nu pas uitgeschreven worden. Maar er staan nog zoveel projecten te wachten, om nog te zwijgen van de andere dagelijkse beslommeringen (je kent het wel).
    Alvast bedankt voor je fb.
  • RolandBergeys
    Ja, dit smaakt naar meer, hoezeer wiskunde en ik uiteenlopende entiteiten zijn.

    Voorts sluit ik me aan bij lft.
    fenk: Bedankt, Roland.
  • ivo
    dit is mooi en veel beter dan goed ..
    fenk: Je fb is dan ook veel meer dan zinvol.
  • Bors (mentor)
    Als synopsis valt hier niets aan op te merken. 2013 lijkt wel veraf om het uiteindelijke geheel te aanschouwen, maar gezien het kwalitatief hoogstaand eerste stukje, beloofd dit een fantastisch geheel te worden.
    Volhouden lijkt me dan wel aangewezen!

    groeten
    fenk: 2013 is bij manier van spreken: ik bedoel ooit, als ik de tijd vind; een probleem waarmee we allemaal kampen denk ik. Bedankt voor de aanmoediging.
  • iterums
    Wauw, prachtig die verweving van wiskunde-geschiedenis en Tina.
    fenk: Bedankt!
  • erinneke
    Aanlokkelijk begin voor een verhaal, heel meeslepend, ik zou zo wiskunde gaan volgen...
    (ik ben een totale ramp in wiskunde, maar ik heb er lange tijd bijlessen in gevolgd in de hoop de (bij)leraar te versieren)

    Erin
    fenk: Een van mijn missies is "wiskunde meer populair maken". Mijn droom is om ooit in een tijdschrift een maandelijkse column te schrijven met als titel "wiskunde is sexy".
    Het klinkt natuurlijk voorspelbaar, maar ik geef ook nog altijd bijles.
Er zijn bezoekers online, waarvan leden: .