writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

Vier Hamburgers

door koyaanisqatsi

VIER HAMBURGERS

'Vier hamburgers,' zei de punker.
'Het is hier wel een striptent,' antwoordde de barman.
'Je hebt last van haarschilfers,' reageerde de punker.
De barman draaide zich geschrokken om, duwde z'n gezicht tot bijna tegen de zowat de hele achterwand in beslag nemende spiegel en zei: 'Spiegeltje, spiegeltje aan de wand, wie heeft de meeste haarschilfers in dit land?'
Op dat ogenblik brak er een vechtpartij uit aan tafel vier. Een zatte vent had het gewaagd aan de string van een zwarte stripteaseuse te trekken. Het flinterdunne ding was meteen uiteen geknakt waardoor het meisje haar act naar de vaantjes was en het publiek veel te vroeg haar geschoren en gepiercte winkeltje te zien kreeg. Een als Japanner vermomde orthodoxe jood was hier zodanig door ontgoocheld dat hij de zuiplap zonder de minste aarzeling een oplawaai en een kopstoot had verkocht, wat op zich dan weer voldoende aanleiding was om de buitenwippers tot optreden te dwingen.
De meerderheid van de aanwezigen koos meteen partij voor de chassid.
'Laat de rebbes met rust, klootzakken!' klonk het uit menige keel. 'Pak liever die bezopen spelbreker aan!'
Hierdoor ontstond er enige verwarring maar de punker hield alles nauwlettend in de gaten. Hij zag hoe de dronkaard twee trillende vingers in z'n neusgaten stak om -tevergeefs!- het bloeden te stelpen en hoe de zoon van Israël gebruik maakte van de onduidelijke situatie om het hazenpad te kiezen.
'Stommelingen, jullie laten die smous lopen!' brulde de zaakvoerder, een ongemene papzak met een enorme swastika op z'n glimmende kaalkop getatoeëerd en een resem gouden halskettingen en twee halfblote groupies rond z'n nek.
Om hun blunder goed te maken grepen de buitenwippers dan maar een echte Japanner vast.
'Dit gaat jullie duur te staan komen,' pruttelde de arme stakker tegen terwijl hij bij de oren naar buiten werd getrokken. 'Wij zijn met meer dan honderd miljoen en kunnen een behandeling als deze beslist niet appreciëren.'
Andere aanwezige Aziaten sprongen recht en begonnen, deels uit solidariteit met de Japanner, deels uit angst zelf het volgende slachtoffer te worden, schijngevechten in diverse gevechtssporten. De zaakvoerder haastte z'n overvette lijf naar de coulissen en brulde tegen de orkestmeester: 'Smijt gauw een paar blote borsten op dat podium, voor de boel hier helemaal ontploft.'
'Hoe zit het met m'n hamburgers?!' riep de punker de barman toe.
Maar de barman was op een krukje gaan zitten en liet z'n inderdaad serieus door haarschilfers geplaagde schedel kaalscheren door een Zuidamerikaanse travestiet die de scheerbeurt moeiteloos combineerde met een salsadans.
Loden hiphop begon uit de luidsprekers te donderen, een topless damesvoetbalploeg betrad het podium en begon een demonstratie ééntijdvoetbal te geven. Het publiek reageerde wild enthousiast; mannen die zowel thuis als op het werk nauwelijks hun mond durfden opentrekken schreewden het uit, applaus klonk zelfs vanuit de donkere uithoekjes van de gelagzaal; plekjes die werden ingenomen door luitjes die zich meestal enkel en alleen bezig hielden met stiekem ronde vormpjes voelen en billetjes knijpen.
Het geluid van brekend glas scheurde heel even doorheen de doordrammende hiphopbaslijnen. Een dienster was uitgegleden over de bloedplas die de gebroken neus van de zatlap had achtergelaten. De inhoud van haar overvolle dienblad lag compleet aan gruizelementen, haar witte bikinibroekje was doordrenkt met een wansmakelijke mengsel van drank en door alcohol vergiftigde bloedcellen.
'Wat een zootje,' dacht de punker. 'Waarom wil ma toch per se haar hamburgers hier kopen?'
'Kan ik u helpen?' vroeg een dienster met een sluier voor haar snoet maar verder zo bloot als maar denkbaar was.
'Ik hoop het,' antwoordde de punker. 'Want jouw collega achter de bar is even behulpzaam als een dode kastanjeboom.'
'Wat een prachtig gezegde,' merkte de dienster op. 'Bent u soms dichter?'
'Nee,' antwoorde de punker, 'integendeel, iedereen in de familie waardeert me omwille van m'n openheid.'
'Oh,' reageerde de dienster lichtjes ontgoocheld, en ze wilde nog wat zeggen maar kreeg plots een voetbal tegen haar hoofd en viel omver.
'Hé, jij daar, schop die bal eens terug het podium op!' brulde de zaakvoerder de punker toe.
De punker tilde de bal met z'n rechtervoet de lucht in en trapte hem in één doorlopende beweging met z'n linker recht in de armen van één van de balkunstenaressen.
'Waaaaauww!' zuchtte het publiek en tot z'n stomme verbazing kreeg de punker een staande ovatie.
De zaakvoerder kwam naar hem toegewaggeld, sloeg een zweterige hand op z'n schouder en zei: 'Jongen, jij bent een natuurtalent! Van jou ga ik geld maken. Kom maar eens mee naar m'n sm-kamer.'
Hij pakte de punker als een bezorgde moeder bij de hand, baande zich zo brutaal als maar kon een weg doorheen de ondertussen stampvol gelopen stripteasekeet en duwde ergens tussen twee compleet nutteloze gordijnen een klapdeur open. Vervolgens sleurde hij de punker een draaitrap op, liet hem een naar oudbakken stront stinkend toilet passeren en duwde hem een zolderkamer binnen waar een duidelijk pasgehuwd koppel (de bruidsjurk en het rokkostuum hingen over een kapstok) aan armen en voeten geketend op een pijnbank lag.
'Zuster Clara!' riep de zaakvoerder, waarna een als novice verkleedde schoonheid met zomersproetjes vanachter een kleerkast kwam gesprongen. 'Ros dat stel hier nog eens duchtig af met de karwats en stuur ze vervolgens de laan uit. Want ik heb ernstiger dingen met deze jongeman hier te bespreken.'
Maar zuster Clara versteende, net zoals de punker. Hun blikken hadden zich aan mekaar vastgezogen en lieten niet meer los; hun harten beukten wild tegen hun ribben, razend brullend en hun vrijheid eisend om naar mekaar te kunnen toespringen en één te worden.
De zaakvoerder had meteen in het snuitje wat er aan de hand was, zuchtte diep, wreef nadenkend over z'n neonaziknikker, zuchtte opnieuw, schudde het hoofd, graaide zelf de karwats vast en gaf het kersverse echtpaar een duchtig pak rammel.
'Ma heeft vier hamburgers nodig,' fluisterde de punker zuster Clara in het oor.
Zuster Clara kreunde zachtjes en antwoordde: 'Daar zal ik meteen voor zorgen, m'n liefste.'
Waarna de tortelduiven de zolderkamer uitfladderden en nog lang en gelukkig leefden.

 

feedback van andere lezers

 • ivo
  crazy horses in the sky - horendol verhaal met horzels en andere steekliegen


  koyaanisqatsi: jiehaaaa!

  thnks
 • gono
  Spijtig dat het niet verder gaat!
  koyaanisqatsi: de haburgers waren klaar...
 • Theo_Roosen
  Heel goed geschreven en bovendien heb je de gave alles zo minutieus gedetailleerd te beschrijven, wat volgens mij heel moeilijk is.
  koyaanisqatsi: thnks Thro
 • ERWEE
  Die punker, voor zijn hedendaagse haardracht, was dat gewoon Herman Brusselmans zelf.
  koyaanisqatsi: ieks...!
 • RolandBergeys
  Je moet dringend een uitgever zoeken!
  koyaanisqatsi: nee, bedankt, die fase ben jaren geleden doorgegaan...
 • miepe
  hier waren je vergeten hamburgers dus!
  (als novice verklede, niet verkleedde)
  koyaanisqatsi: juist!

  thnks
 • mistral
  Boeiend geschreven, die hamburgers als rode draad, al te gek! en ketchup was er ook ... ha ha
  koyaanisqatsi: thnks
 • Lo_Ha
  Haha :-) vind ik echt leuk,... hoe alles los staat van elkaar maar toch een geheel vormt.
  koyaanisqatsi: thnks
 • Vansion
  Jong toch!
  koyaanisqatsi: hihihi...
 • aquaangel
  keigoed
  koyaanisqatsi: en nog smakelijk ook!
  thnks
 • hildejans
  geweldig. schrijf je ook boeken?
  koyaanisqatsi: al zo'n stuk of twintig... geen grap, ze liggen onder het stof in de schrijfkamer...
 • DensPowells
  Boeiende vertelling, verteller. Al vind ik het veelvuldige gebruik van verschillende persoonsbeschrijvingen voor één persoon wat overdadig. De jood, bijvoorbeeld.

  Ik ben helaas geen vervolgverhalen lezer, maar Vansion had me je aangeraden, dus ben ik van plan al je losstaande vertellingen te lezen. Ik ben benieuwd, dit is in ieder geval geen slecht begin.
  koyaanisqatsi: thnks DP
Er zijn 3 bezoekers online, waarvan 0 leden: .