writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

Stand up

door DeKo

Vandaag heb ik net gekeken naar een programma op de tv, zoals wel vaker het geval is. Nu, door een of andere wending van het lot ben ik toevallig op het juiste moment op de juiste plaats beland tijdens het zappen tussen twee zenders. Je kan denken, wat een toeval dit wel niet geweest moet zijn. Maar alle gekheid op een stokje, ik vraag mij nog steeds af waar deze uitdrukking vandaan zou kunnen komen. Gekheid op een stokje, is dit dan een soort kebab, maar in plaats van schapevlees, tja, gekheid... Maar waar vind je in godsnaam gekheid,... Ach wat doet het er ook toe, wat belangrijk is dat ik deze avond, zoals ik reeds zei, op het juiste kanaal ben beland, namelijk Canvas. Het moment dat ik op canvas zapte kreeg ik daar direct een man in wit maatpak, die op een podium met een microfoon in de hand een paar onnozele grapjes aan het verkopen was. Niet echt super maar wel goed genoeg om eens wat langer te blijven hangen, of beter blijven zitten. Nu als ik mijn moeder moet geloven zou het toch hangen zijn, omwille van haar wederkerende opmerking 'hang niet zo in de zetel!'
In elk geval bleef ik kijken en toen verscheen er een man op het toneel, met snor en vrij ruig gekleed, het was een stand up comedian. Toen begon het pas, en begon ik te beseffen wat een geluk ik had om net op dit ogenblik naar het juiste kanaal gezapt te hebben. Dat is toch een unieke kans vind je niet, een lotspeling, een, tja, wiskundig gezien, een kans van 1/2.
Toen besefte ik hoezeer ik van dergelijke shows wel niet kan genieten, hoe zalig het is om deze te bestuderen en het prachtige vlechtwerk van woorden te aanschouwen dat deze toch wel artiesten naar voren kunnen brengen. Nu besef ik ook, dat eigenlijk, ik hier veel meer tijd zou voor moeten maken, vaker een bezoekje brengen aan het theater en een show meepikken, echt genieten! Als je het zo bekijkt is er in het leven toch veel meer dan alleen maar werken, een mens moet werken om zijn kost te verdienen, en moet dit graag doen, echt kunnen genieten, maar ook niet teveel werken. In het hectische leven van vele mensen van vandaag is er vaak geen plaats voor genieten, voor eens echt ontspannen, geen werk en geen zorgen. Want, wat is mijn probleem, werk ik niet, dan ben ik er wel mee bezig, en zijn er constant zaken die door mijn hoofd spoken, sommige mensen noemen dit zorgen, ik noem het liever spookjes... Echt ontspannen is wat ik nodig heb, en daarom wil ik graag het voornemen nemen om vanaf heden regelmatig een bezoekje te brengen aan een van onze super artisten die ons landje rijk is op het vlak van stand up. Alleen jammer dat ik nu reeds weet dat ik deze prachtige voornemens toch niet zal kunnen volbrengen wegens mijn vertrek naar een ver ver land dat voor de boeg staat. Waarschijnlijk is het net daarom een prachtig voornemen voor het nieuwe jaar, want wees nu toch eens serieus. Wie van ons, maakt voornemens met het nieuwe jaar en zal er echt naar streven om deze te verwezelijken? De voornemens zijn meestal slechte gewoontes van onszelf, schoonheidsfoutjes, die we best wel weg willen. Maar aan de andere kant, zijn we er zo verslaafd aan, dat we na alle nieuwjaarsrecepties er toch de brui aan geven van ah, zoveel kwaad doet het nu toch ook niet...
Ja, nieuwjaar, het staat weer voor de deur, een nieuw jaar, en ik ben echt eens benieuwd wat dat brengen zal. Hoe vaker ik het vier, hoe minder ik het wil vieren. Het is dan ook altijd hetzelfde, niks speciaals meer. Een nieuw jaar is elke keer uniek, en zou dus steeds iets heel speciaals moeten zijn. Maar kijk dan maar eens naar de televisie. Wat krijg je te zien. Herkauwde kost dat bijna niet meer te herkauwen kan. De meeste beelden van oudejaar zijn al zo vaak herkauwd geweest dat eigenlijk een koe, was het haar eten, geen maag meer nodig zou hebben. Dat is toch waar, alle bloepers, herhalingen, komische zaken, steeds hetzelfde en vermoedelijk ook weer die sint over die plint (het is eigenlijk een bok, als je het beeld kent, maar dat rijmt niet zo goed op sint, vandaar). Dan als afsluiter, als bijna het nieuwe jaar is aangebroken, dan krijg je een waar feest te aanschouwen. Zo een super tof feest dat maanden op voorhand is opgenomen, zo kan je op 5 verschillende zenders en 5 verschillende feestjes toch dezelfde artiesten aan het werk zien, super niet, heb je zelfs geen digitale televisie voor nodig!
Neen, ik wil binnenkort eens iets leuks doen op oudejaar, iets anders dan alle andere jaren, iets uniek en er ook van genieten. Niet reeds denken aan wat ik twee dagen later moet doen op het werk, neen iets leuks en ontspannend. Het gezelschapsspel is natuurlijk een optie... Het is al zou oud als de straatstenen, maar het is toch zo aangenaam om spelen, zeker als je het kan spelen met je beste vrienden en vriendinnen rondom je, of je geliefde naast je. Ja misschien wordt het wel eens tijd om het stof van die oeroude, maar o zo aangename, gezelschapsspelen te halen, gezellig met vrienden. En misschien is het wel eens tijd om wel degelijk, ook met vrienden, wat tijd te maken voor dergelijke stand up shows, en echt te genieten. Ja dat is wat ik wil doen, en dat moeten we met z`n allen leren, terug plaats maken voor soms wat te relaxen, en echt te genieten, zonder de timer naast je of je agenda te overlopen, de geest volledig vrij maken, wat als kind zo makkelijk was, en hoe ouder men wordt, moeilijker en moeilijker lijkt te gaan. Misschien had Peter Pan dan toch gelijk?

 

feedback van andere lezers

  • ivo
    het vermaak op tv is de maatstaf van het niveau dat onze samenleving haalt. Een goede zender vinden tussen al die tv spelletjes die voor de tiende beller een heel bedrag hebben klaar liggen is wat mij betreft het einde van het geamusseerd tvkijken.

    Maar wie ben ik ook al weer he


    DeKo: Dat is waar, maar je bent in elk geval niet de enige met die mening! ;-)
    Grts, DeKo
  • RolandBergeys
    -maar alle gekheid op een stokje, ik vraag me af waar deze
    uitdrukking vandaan zou kunnen komen, gekheid op een stokje:
    is het... lijkt me beter dan deze gedachte overmeerdere zinnen
    te spreiden;

    -wat belangrijk is, is dat... (wat telt, is dat...);

    -of beter te blijven zitten;

    -nu, komma, als ik mijn moeder...

    -kans, komma, vind je niet...;

    -een kans van één op twee (ik lees nu een half);

    -artiesten (niet artisten);

    -gewoonten;

    -herkauwde kost die...;

    -bloopers;

    -vijf voluit.

    Je zit niet steeds juist met je tijden (heb zelf egen tijd om dat zin na zin aan te duiden, en je leestekengebruik klopt ook niet altijd.

    Toch is dit een leuke (al wel vele malen gehoorde) stelling.
    DeKo: Ja zoals je nu wel hebt kunnen merken ben ik geen talenknobbel. Wel speel ik graag met woorden (zoals in mijn gedichten), zoals ook in deze tekts. Nu oefening baart kunst, ....
    Bedankt in elk geval voor het vele werk dat je in mijn tekst hebt gestopt! Volgende keer probeer ik het beter te doen, op taalkundig vlak.
    Groetjes en bedankt!
    DeKo
  • Theo_Roosen
    Wat je daar komt te verhalen is kenmerkend voor deze tijd. En ik gebruik met nadruk het woordje tijd, want de doorsnee mens weet gewoon geen raad meer met zijn tijd. Hoe uw tijd nuttig besteden ?
    Relaxen ? Weten de mensen nog wel wat relaxen betekent ? Kennen ze dat gevoel nog wel ? Groetjes, Throke.
    DeKo: Bedankt voor de uitgebreide feedback!
    Grts, DeKo
  • gono
    Wat zou je er van denken eens een gans jaar niet uit je bed te komen? Een gans jaar te slapen en als je wakker wordt, zie je dat er niks veranderd is hé?
    DeKo: Zou triestig zijn niet?
    Bedankt voor je feedback!
    Groeten, DeKo
Er zijn bezoekers online, waarvan leden: .