writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

Noordzeepatat

door stater

Doorgaans doe ik, ten faveure van mijn fysieke gezondheid, er beter aan om níét te consumeren wat ik als smakelijk ervaar, maar daarentegen juist wél datgene waarvan de smaak me tegenstaat. Kennelijk heeft de Almachtige voor de wereld en haar bevolking een systeem bedacht waarin, naast de culinaire, ook aan alle overige verschijnselen, positief dan wel negatief, een hardnekkig máár is verbonden. Een systeem waarin door Hem nadrukkelijk is gezorgd dat letterlijk iedere medaille haar keerzijde toont.

Hieraan moest ik weer eens denken toen ik eergisteravond in de AD/Haagse Courant een artikeltje las waarin melding wordt gedaan van een patattest, afgenomen door de ANWB, welke vereniging verslag doet van de desbetreffende resultaten in het verenigingsperiodiek "De Kampioen". Ofschoon zélf geen echte liefhebber van bedoeld culinair hoogstandje, moet ik nochtans zeggen dat er bij mij, Hagenaar zijnde, bij de uitslag wel even een gevoel van trots naar boven welde. De test besloeg een vijftigtal patattenten, verdeeld over de Nederlandse Noordzeekust. In de test werd kennelijk gekeken naar smaak- zowel als gezondheidsaspecten van de kwaliteit. En laat nu uitgerekend in Den Haag-Scheveningen een tweetal ANWB-pluimen te zijn uitgedeeld!

De béste patat (smullen, prima friet, je blijft er van eten) wordt geleverd door Jesse's Place op de Scheveningse boulevard á € 1,50 per portie. Eén minpunt slechts: de friet bevat wat teveel transvet, en (daar gaan we weer) dat is slécht voor hart en bloedvaten. En nóch de gecomplimenteerd mooie verkooptent nóch het als vriendelijk ervaren verkooppersoneel vermogen dit te verhelpen.

Maar ook voor het gezóndste frietje blijkt, aldus de test, Scheveningen de aangewezen plek. Het testteam trof dit aan bij De Trap en het Patatpaleis (zou onze beminde vorstin, in haar schaarse vrije tijd op paleis 'Huis ten Bosch' ook patates frites bakken en eventueel zelf nuttigen?). Nauwelijks schadelijke stoffen als transvet, alsook verzadigde vetzuren en acrylamide. Helaas werd ook hier één minpuntje geconstateerd: de patat smaakte eigenlijk nergens naar.

Ik heb me voorgenomen mijn afkeer van me af te zetten en - ik ben een weekje alleen - om bij wijze van proef alsmede avondmaal, een dezer dagen op Scheveningen een patatje te gaan consumeren. Welke van de gekwalificeerde tenten ik hiertoe zal bezoeken.. tja, u begrijpt, daarover sta ik nog in dubio.


zomer 2006

 

feedback van andere lezers

  • Vansion
    Met heel veel trek en sine dubio noch mayo geconsumeerd en lipjes afgelikt!
    stater: moge het je bekomen, an.. uiteindelijk bleef ík twijfelen.. zodat ik maar een paar harinkjes heb verorberd.. was tóch in de buurt..;) dank voor het smaken van dit verhaaltje..
  • ivo
    Frieten moet je niet in Nederland zoeken, ik heb lang in Nederland gewoond (randstad) om te weten dat ze het echt niet kunnen.
    Hier achter mijne hoek verkopen ze friet waarbij je je duim en vingers mee aflikt en zo eet dat je buik na zo'n maal bol staat ... niet van het vet, maar van het genot dat de friet je had gebracht ...

    Toch vind ik uw verhaal te smaken, niet te vettig en te droog, het is zeker geen spuitpatat en ook niet te zuinig afgebakken, gewoon recht uit je hart.


    stater: Belgische friet en bier
    nuttig ik met veel plezier

    met dit epigrammetje wil ik een hommage brengen aan al m'n Vlaamse vrienden.. ofschoon ik ooit las dat België nogal wat patat importeert uit Nederland.. maar díé wordt vast niet uitgevent in jouw omgeving, ivo..

    dank voor je appreciatie.. van de friet.. én het verhaaltje..
  • RolandBergeys
    Aangenaam om lezen, leuk verwoord.
    stater: fijn, Roland.. dat dit verhaaltje je kon plezieren.. zeer bedankt..!
  • ERWEE
    Trix bakt ze rauw.
    Leuk, maar ERWEE gaat toch eens proeven achter Ivo zijne hoek.
    stater: ja, Christiaan.. er is maar weinig tijd voor de geliefde vorstin voor dit soort escapades.. dus staan haar frieten net zo stijf als haar kapsel..;) enne.. eet smakelijk in ivo's woonstee.. dank voor je waardering..
  • drebddronefish
    Leuke beschouwin stater
    stater: dank je, Manuel.. voor je fijne reactie..
  • Mistaker
    Heel erg: de "frieten" van Van Putten in Charlois.
    Met plezier gelezen!

    Groet,
    Greta
    stater: dank voor de waardering en de waarschuwing, Greta..;) maar in 't algemeen verorber ik zeer weinig frieten.. groetjes, Stater
  • Henny
    Ik vind je antwoorden onderhand net zo leuk als het verhaaltje. Friet eet ik zelden maar als ik het eet, het liefst uit een puntzak met een grote toef mayo.
    stater: een bijzonder compliment, Henny.. dank je zeer..! enne.. eet smakelijk..!
  • cehadebe
    Ik ben een frietconsument (een hollandse) maar de belgische frieten zijn vaak beter. Op onze doorreis kunnen we er niet omheen. En zijn ze eens slecht, dan maakt het bordje: 'Verboden te wateren' alles weer goed:)
    stater: dank je, Ce.. voor je leuke reactie.. smaken zullen doorgaans wel wat verschillen.. de lekkerste (althans voor mij) krijg ik, geurend en wel, thuis gepresenteerd.. enne.. je zult maar in hoge nood zitten.. ;-)
Er zijn bezoekers online, waarvan leden: .