writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

Het humorcollege

door puk



Geachte toehoorders, vandaag wil ik u onderhouden over humor. Niet dat ik mezelf professor zou willen noemen, maar ik mag wel zeggen dat ik bijdraag aan het humoristisch gehalte van het leven van mijn huisgenoten en levensgezellen.
Mensen zeggen dat de humor op straat ligt. Dat komt natuurlijk omdat humoristen zoals wij hem daar neerleggen, die humor bedoel ik. Voornoemde burgermanspret gaat echter aan mij voorbij, omdat ik te voet niet buiten het tuinhek kom. Als ik over straat moet laat ik mij vervoeren per automobiel.
U begrijpt, iemand van mijn postuur en klasse, altijd met mijn zwarte pak en dito snor keurig verzorgd, verliest nooit zijn waardigheid door buikschuddend de meest vreemde ha- hu- en hi-geluiden voort te brengen. Nee, ik beheers de verfijnde kunst van het inwendig lachen. En dat geeft kracht aan een humorsituatie. Na het neerzetten van de perfecte grap, begeef ik me naar mijn lievelingsplek, ga uit het raam staren of mijn haar en snor onderhouden, mij niets aantrekkend van het lawaai achter mij.
U bent hier vanavond gekomen om van mij de kunst van humor in het huishouden te leren. Ik zal u daarom een aantal voorbeelden geven. U kunt die navolgen op uw eigen wijze, misschien in het begin nog niet zo subtiel als iemand van mijn kaliber dat kan, maar bedenk: oefening baart kunst.

Ruwweg onderscheid ik de volgende vormen van humor:

Plagerijen om ons zelf te vermaken
Een alleraardigst tijdverdrijf vind ik b.v. alle zorgvuldig geschikte bloemen een voor een uit de vaas halen en verspreiden door het huis. Of Die met het streepjespak op de kast jagen. In de gordijnen klimmen om zogenaamd naar een spin te zoeken. De cactus uit zijn pot halen en op een stoel neerleggen. Onze nagels verzorgen aan de eettafel, 's nachts sokken in de waterbak gooien. Maar het leukste in deze categorie is wel de bloederige jachtbuit op het bed, het liefst met de vrouw erin, deponeren. Natuurlijk lopen we daarna met opgeheven hoofd weg, zonder te reageren op verzoeken om verwijdering van onze gift.

Schrikhumor
Met mijn snor langs de benen van de verlegen buurvrouw aaien of voor haar voeten heen en weer blijven lopen, zodat ze niet verder durft. Ook heel aardig is om achter een gordijn te gaan staan en dan in de voorbijkomende vrouwenbenen te bijten, of er de nagels in te zetten. Nylons zijn mooi voor het nagelwerk, maar persoonlijk heb ik een voorkeur voor het blote onbeschermde vrouwenbeen.
De volgende grap vereist souplesse en is niet geschikt voor de strammeren onder ons. Ik raad u aan goed te oefenen op de timing en vloeiende beweging van de sprong. We wachten tot er iemand gaat zitten, wippen op de stoel als de persoon zijn achtereind laat zakken. Voor dit ons raakt springen we weer van de stoel af. Meestal grijpt de mens dan naar zijn borst of doet een hand voor zijn mond. Beide handelingen zijn een teken van bewondering voor onze timing en gracieuze sprongtechniek.
En dan voor diegenen die een hond in huis hebben: met het volgende heeft men hond en baas tegelijk te pakken. U wacht tot de baas in de stoel slaapt, dan verleidt u zijn trouwe viervoeter om onder het bijzettafeltje te kruipen. Als de onnozele hals klem zit roept u: "gevaar, alert!" De hond zal gaan staan om het enige te doen dat hij kan: blaffen. De baas schrikt wakker van een dansende, blaffende tafel en geeft de hond een standje.

Het verplaatsen van voorwerpen
Een alleraardigst schouwspel verkrijgen we als we muntstukken die op tafel liggen om de groenteman te betalen, verplaatsen naar een plekje onder bank of kast. Dit gaat ook uitstekend met pennen, potloden, haaknaalden, kammetjes, of ander klein gerei. Een breinaald kan ook als er geen breiwerk aan vast zit. Is dit wel het geval, dan dient men de naald uit het werk te trekken bij de knop van de naald en kaal te verslepen. Het breiwerk verplaatst men door er mee rond te rennen tussen de meubels en de draad zorgvuldig te verstrengelen met alles wat men tegenkomt. Het eindresultaat is een kleurig doolhof door de kamer, waar de vrouw erg blij mee zal zijn.
Ook het verplaatsen van een penseel met verf heeft een humoristisch effect. Pak het verfstokje als de vrouw het even neerlegt en ren ermee door het huis met het verfgedeelte langs zoveel mogelijk meubels. Leg het daarna op die sukkel in de hondenmand en ga kalm op de bank liggen.

Grappen om de vrouw op haar taak te wijzen
Elke vrouw denkt dat het nodig is om te werken, te lezen, op te ruimen of achter de computer te werken. Terwijl haar enige taak is ons heerlijke maaltijden voor te zetten, ons toilet schoon te houden en als wij dat wensen een schoot te bieden. Wij helpen haar zich op deze nobele taak te concentreren door al haar andere bezigheden te verstoren. Zo kunnen we breeduit op krant of boek gaan liggen, over het toetsenbord lopen, op de trap gaan liggen als ze de stofzuiger naar beneden brengt, of het schilderij of gedicht waar ze aan werkt aan flarden krabben.

Overige humor
Rest ons nog het met onze staart tegenhouden van rijdende speelgoedtreintjes. Of in een boom klimmen, net doen of er niet uit durven komen en als de redder in de boom zit, met een boog naar beneden springen. Mijn favoriet: in de tas van een bezoeker kruipen en in diens rijdende auto tevoorschijn komen.
Verwacht echter niet dat uw huisgenoten de humor meteen zullen herkennen, laat staan op waarde kunnen schatten. Richt u op grappen die uzelf plezieren, houd in gedachten dat mensen zich vreemd uiten. Gooien van voorwerpen, in tranen uitbarsten, u schreeuwend door het huis achtervolgen zijn bewijzen dat de grap is geslaagd. De mens lacht op veel manieren.

Laten we tot slot van de bijeenkomst onze hymne aanheffen.
Ja prachtig. Kijk, men gooit de humor op straat. Miauw-auw-auw, die schoen is raak.

 

feedback van andere lezers

  • ivo
    ik kan dit wel smaken en het lezen blijft onderhoudend.
    puk: Dank je.
  • Ghislaine
    Ik zou je meteen eruit smijten. Mijn mooie meubels met verf beknoeien. Foei, echt ongehoord.
    puk: Miauw. Bedankt.
  • aquaangel
    Overige humor
    Schrikhumor

    etcetera zou ik voorzien van dubbele punten.

    Overige humor:
    Schrikhumor:

    graag gelezen x
    puk: Tja, dat had ik eerst, maar op advies van een redacteur had ik ze weggehaald. Voor mijn gevoel moeten ze er staan. Ik bekijk het nog.
  • draakje
    In het vorige leven een kat misschien?
    Haha, goed gevonden én beschreven.
    puk: Dank je. Tja waarschijnkijk wel,nooit helemaal afgeleerd,maar ik heb hier ook ene paar vandie humorexemplaren rondlopen, ter inspiratie.
  • SabineLuypaert
    heeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeerlijk stukje hahaha geweeeeeeeeeldig (van dat verplaatsen heb ik hier ook een staaltjespoes lopen) alles voor de aandacht, ik stem ook voor die dubbele punten :-d dat heb je wel verdiend met zo een onschuldige blik hahahaha
    puk: Bedankt.
Er zijn bezoekers online, waarvan leden: .