writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

Eenvoudige oplossingen voor complexe problemen: extreem terrorisme

door feniks

De menigte verstomde toen de professor binnenkwam.
Hier en daar werd nog even gekucht of werd een zin nog haastig afgemaakt. Maar dan was het volledig stil.
Professor F. Cant was rijzig, eerder tenger gebouwd en had donkerbruine ogen, waarmee hij zijn omstaanders doordringend aankeek. Ze probeerden zijn blik te ontwijken, en schuifelden wat onwennig heen en weer.
Niemand had echt zicht op hoe oud hij was, maar volgens de geruchten zou hij de 40 net gepasseerd zijn. Reikhalzend probeerden de mensen op de achterste rijen een glimp op te vangen van de grote filosoof.
Cant leek een beetje vermoeid.
Hij ging zitten op de stoel die voor hem was vrijgehouden en keek zwijgend de kring rond.
"Vraag maar", zei hij tenslotte.
Even bleef het stil.
Dan was er uiteindelijk toch één die het woord nam.
"Geachte heer Cant," sprak de man. "Er wordt gezegd dat u voor elk probleem een oplossing zou hebben." Hij slikte even, alsof het spreken hem veel moeite kostte.
Cant bleef stil en onbewogen.
De spreker aarzelde even, maar hervatte dan uiteindelijk toch. "Wij ... eh ... de mensen hier vroegen zich af of u een oplossing had voor extreem moslimterrorisme."
Even werd er gemompeld vanop de achterste rijen.
Over dit probleem hadden zich al vele wijze en machtige mannen gebogen, maar tot vandaag was het eerder van kwaad naar erger gegaan. Oplossingen waren er allerminst.
Als iemand de oplossing kon vinden, dan was het wel professor F. Cant.

De professor had een eerder zachte stem, zodat de omstaanders zich moesten inspannen om te verstaan wat de man zei.
"Aangezien het meestal gaat over zelfmoordaanslagen, is dreigen met de doodstraf geen oplossing", begon de professor. "Uiteindelijk is het zelfs zo dat wat in de Westerse wereld als de ultieme straf wordt gezien, voor deze kerels eerder de ultieme beloning blijkt te zijn. Bovendien wordt het geven van je leven voor de goede zaak, gezien als een vorm van martelaarschap. En zoals jullie wel weten wordt een dergelijke vorm van heldhaftigheid beloond met 72 maagden in de hemel. In vergelijking met rijstpap met gouden lepeltjes kan dat tellen!"
Er werd hier en daar even voorzichtig gegniffeld.

"Nu, is het daar dat we ons op moeten focussen", ging de professor verder. "Het denken van deze mensen is erg vereenvoudigd, dus hoeven we de oplossing ook niet verder dan dat gegeven te zoeken. Als het krijgen van die 72 maagden het ultieme doel is van deze onverlaten, moeten we daar een stokje voor steken."
Hier en daar werden al wat wenkbrauwen gefronst.
"Nu weet ik niet hoe groot de voorraad maagden in de moslimhemel dan wel is", vervolgde de professor. "Maar ik veronderstel dat ze daar over een behoorlijk grote voorraad beschikken. Dus is het ondenkbaar om op dat niveau iets te proberen. Ik ben ervan overtuigd dat de oplossing nog eerder in het proces moet gezocht worden."

"Waar dan?", riep iemand vanuit de menigte. De spanning was hem blijkbaar teveel geworden. Vandaar waarschijnlijk zijn onbesuisde interventie. Hij werd terstond getracteerd op een boel verontwaardigde blikken.
De professor negeerde de commotie.
"Mijn beste mensen", zei hij, "de oplossing bestaat erin de terroristen na hun dood geen moslimbegrafenis te geven. Je begraaft ze gewoon in gewijde grond. Dan gaan ze in de plaats van naar de moslim hemel, naar de Christelijke hel. Dàt zal het probleem wel vlug oplossen! Zowaar ik Fali Cant heet!"
Toen stond hij op en verliet hij de ruimte.
Zijn toehoorders bleven, verstomd over zoveel wijsheid, sprakeloos achter.

 

feedback van andere lezers

  • Ghislaine
    Die prof had zijn naam niet gestolen.
    feniks: Inderdaad! En wat meer is, hij heeft nóg zo van die ideeën! :)
  • ivo
    prachtig, en als de wereld zou protesteren omdat er gebrek aan respekt is voor deze zelfmoordenaars, dan krijgen ze direct het deksel op de neus ..
    feniks: Respect? Ik zie niet veel redenen om daar respect voor te hebben!
  • Vansion
    Heerlijk . Groet van Foli aan Fali ...
    feniks: Ah ja, Foli Cont... dat was nog eens een vrouw....
  • RolandBergeys
    heel knap, Feniks!
    feniks: Tnx, Roland.
  • SabineLuypaert
    straf hahaha, (er staat ergens dar in plaats van daar)
    feniks: Ik heb nu al twee keer de tekst overlezen, en ik kijk er telkens weer over! Ik zal later nog wel eens kijken...
    Grrmmmbl
  • drebddronefish
    Haha, eugh, zijn er geen Christenterroristen bereid om naar de moslimhemel te gaan om daar de maagden wat uit te dunnen?
    groetjes
    feniks: Daar zit nu net het probleem. Mensen van dat slag komen in geen enkele hemel binnen, vrees ik.
    Maar ik kan me voorstellen dat er heel wat kandidaten zijn! :D
  • draakje
    De dar die je zoekt, zoemt rond in de voorlaatste paragraaf, daar waar de professor zich buigt over hoeveel hemelse bloemen er in de moslimhemel rondwaren :)

    Mooi!
    feniks: Dank je voor je hulp ;)))
    Als ne mens wat ouder wordt, hé ...
  • Johan
    Ontzettend knap door zijn heerlijke eenvoud. Zal ik hier eens te berde brengen, ik werk namelijk in een moslimland waar regelmatig iemand zichzelf opblaast, meestal op plaatsen waar ik zelf geregeld kom (vandaar mijn ludieke werkje "BOEM").
    feniks: De oplossing van moeilijke dingen is vaak heel eenvoudig, hoewel ik betwijfel of de voorgestelde oplossing effectief toepasbaar is ;)
    Zal dat explosieve werkje even nalezen!
  • thiefenthal
    Zelf heb ik wijsbegeerte gestudeerd. Fali Cant is me dunkt een karikatuur. De wijsbegeerte heeft namelijk geen oplossingen, ze poogt doorgaans de juiste vraag te stellen; nou ja, stel dat F. Cant dan weer iets anders doceert, dan is zijn oplossing wel aanvaardbaar, ware het niet dat de hel voor christenen en moslims hetzelfde vuur en pek bevat. Zou castreren niet beter zijn? Wat heeft een castraat aan 72 maagden?

    Haast was dit stukje uitstekend. Twee fouten ontsieren het echter:
    Als het krijgen van die 72 maagden het ultieme doen is van deze onverlaten.. Het zou kunnen, doen en laten, ware het niet dat als doen 'doel' wordt....

    de oplossing bestaat erin van de terroristen ... Deze modieuze vorm van gallicisme, uit onderzoek is gebleken dat het om een vorm van verzuiling ging, is na acht jaar paarse regering volledig gedemodeerd geraakt. De oplossing bestaat er dan weer in gewoon die 'van' te schrappen.
    feniks: Ik heb je feedback aan een wetenschappelijk onderzoek onderworpen om hem daar door middel van twee bijzonder ingewikkelde sleutels te laten omzetten naar gewone lekentaal.
    Eens dit stadium voorbij moet ik toegeven dat je overschot van gelijk hebt!
    Tnx.
Er zijn bezoekers online, waarvan leden: .