writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

Stoverij

door remy

Kookboeken zijn eigenlijk overbodig. Ik bedoel de kookboeken van deze tijd. Nu gaat het om de plaatjes. De foto's worden ontegenzeggelijk steeds mooier, waarbij meestal animaties zijn toegevoegd of zo zijn bewerkt dat jouw eigen resultaat schril afsteekt bij de kunsten van de vakman.
Ik heb zeshonderd kookboeken in mijn bezit waar ik best trots op ben. Maar het receptuur van bijvoorbeeld; kletskoppen, bechamelsaus, het braden van gevogelte of het koken van doperwten, is al honderden jaren niet veranderd.
Het is ook geen geheim, dat de Franse keuken eigenlijk van Italiaanse herkomst is. Het was immers een zekere mevrouw De Medici, die zonodig een Franse koning moest/wilde trouwen, maar er op stond haar hofhouding mee te nemen.

In Frankrijk had men nimmer zo smaakvol gegeten. In het hele land werden de kookkunsten van de hofhouding overgenomen door grote chefkoks in de grote steden, op kastelen en later op het platteland, tot en met de onderkant van wat toen Holland heette, maar nu dus België. Eeuwen heeft het geduurd dat Frankrijk met de eer bleef strijken, en later België trouw volgde, en terecht.
Godenmalen werden me voor heel veel geld aangeboden. In Brugge bijvoorbeeld, bij 'De Karmeliet,' of in Brussel bij 'Comme Chez Soi.' Weet je wat dan opviel? Altijd waren Italianen in de bediening in de meerderheid.
Italianen hebben van nature een charme waar ik als noorderling met verbazing van kan genieten, zelfs als hetero. De uitbater was dat uiteraard ook opgevallen en moest en zou enkele goed gecoiffeerde, slanke, licht gebruinde kelners in dienst zien te krijgen. Het zit de Italianen in de genen. En dat is waar het om draait, het gevoel. Bij het koken maken alle zintuigen overuren. Wanneer je eenmaal na dertig jaar, enig gevoel en inzicht hebt in het tot stand komen van een gerecht waar je kippenvel van krijgt en het daarna door een Italiaan op tafel laat zetten, dan...tja.

Het heeft tot dit jaar 2007 moeten duren, voordat Nederland een 'eigen' Michelin-gids kreeg toebedeeld, eindelijk. Hier in het vlakke, kille noorden zijn nu ook eindelijk restaurants waar men na een slordige zevenhonderd jaar -na de introductie van De Medici- kan genieten waar het nu eigenlijk om gaat, lekker eten.
Daarom... ben ik blij om Antwerpen op 1 april te mogen bezoeken. Om weer eens een echte patat met stoverij te eten. Eten zoals eten is bedoeld.

(ik hoop wel dat er een Italiaan in het frietkot staat)

 

feedback van andere lezers

  • ivo
    in het ecocafe zit een spanjaard of italiaan, ik wil het kwijt zijn, en koken dat die kan.
    En als je komt voor de Belgische keuken, frituur of bakker (ons gebak is overheerlijk) dan zit je goed in Borgerhout .. het is daar goed vertoeven.
    remy: Spanjaard is ook prima, ben benieuwd, thx.
  • Gaya
    leest lekker en informatief tesamen. Passie voor eten en alles wat er mee te maken heeft. Enne..... veel plezier straks in Antwerpen, onthou je wel dat het 1 april is! Als die Italiaan er al staat, kan het toch zomaar toch een donkerharige slanke Belg zijn.
    remy: Als tie maar kan koken, thx.
  • RolandBergeys
    leuk en leerzaam
    remy: Dank Roland.
  • ERWEE
    Daar drinken we d'r eentje op.
    remy: Doen we zeker en vast.
  • fenk
    Dit is prachtig om lezen, waarschijnlijk omdat je liefde voor de keuken er als het ware afdruipt.
    Nu weet ik ook hoe mijn familienaam in deze contreiren is terechtgekomen; waarschijnlijk was een verre voorouder als schandknaap meegereisd met de hofhouding van De Medici.
    remy: Ja, penne, heerlijk vooral met room, knoflook, spekjes en ui. Carbonara! thx
  • drebddronefish
    Mooi, verhalend en informatief tegelijkertijd, zonder ergens ook maar één seconde te vervelen
    remy: Veel dank, ook van vis zijn vele overheerlijke recepten.
  • SabineLuypaert
    heb jij zoveel kookboeken??? Dan ben jij vast lid van de lekkerbekkengeneratie (smile) en groooooooooooot gelijk, ik ga opletten, van nu af aan heb ik het gevoeld dat het mij nog beter gaat smaken als het door een Italjaan opgebracht is (smile) hoog tijd om een test door te voeren hahaah, heerlijk stukje (krijg er wel zwaar lekkere honger van)
    remy: Ja, ik heb een wandje vol en ben inderdaad een lekkerbek, ook beroepshalve.
  • Ghislaine
    Deel niet helemaal die mening. Italianen behoren pasta's en pizza te bakken naar hun aloude tradities. Geef mij maar liefst een lekkere stoverij zonder stoverij. Ik lust als slechte Belg geen friet.
    remy: De Italiaanse keuken is zoveel meer dan pasta's en pizza's.
  • Linda
    Leest heel vlot en is daarenboven informatief met daarbij heden en verleden door mekaar geweven. Heel goed !
    remy: heel hartelijk dank, L
Er zijn bezoekers online, waarvan leden: .