writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

Fantasmagorie

door Joop_Eters

Fantasmagorie

Stilaan vormde er zich een beeld van de belevingswereld van mijn gesprekspartner .
Haar leven was bevolkt met schimmige figuren zoals een overleden grootvader die naar zuidamerikaans model in huis ronddwaalde en waarvan ze met pertinente zekerheid staande hield dat ze hem dan wel niet zag maar wel duidelijk zijn aanwezigheid voelde .
Dat "voelde " sprak ze heel nadrukkelijk uit om mij er op te wijzen dat " voelen " veel meer inhoud dan puur lichamelijke sensaties , wat ze lardeerde met voorbeelden als : mediums , telepaten , handopleggers , toekomstvoorspellers , bij name van onze vriend Nostradamus , paardenfluisteraars en parapsychologen .

Ik keek vluchtig in haar ogen om mij ervan te vergewissen dat er geen tekenen waren van verwijdde pupillen met een starende donkere blik als symptoom van het gebruik van hallucinogenen .

Dat was niet zo , bovendien dronk ze groene thee .

" Denk je niet " zei ik " Dat je op zoek bent naar een vervangmiddel voor religie , omdat je je niet kan verzoenen met de sterfelijkheid , met het besef van het niets ".

Ze was gedoopt zoals iedereen vertelde ze maar het Christendom was haar te saai en te vrouwonvriendelijk en ze voelde er niets voor om als een pinguin door het leven te hobbelen in welke religie dan ook .

De Dalai Lama vond ze een heerlijke man , terecht - maar dat vind ik van Tom Boonen ook - en ze had ook nog wel een tijdje met het Boeddisme gedweept waar ze nog een huisaltaartje aan over gehouden had en waar ze nog steeds kaarsen brandde .
"Al was dat dan eerder voor de gezelligheid dan als godsdienstig ritueel" gaf ze toe .

Het gesprek dwaalde behoorlijk af , vond ik .

"Gezelligheid is niet vol te houden" probeerde ik met een welgemikte one-liner .

Ze glimlachte wat verveeld , stond op , ontdeed zich zwierig van haar jas en excuseerde zich voor een sanitair bezoek .
Toen ze terugkwam zei ze dat ze wel dieper op dat onderwerp wou ingaan en om haar
intenties wat kracht bij te zetten leunde ze voorover , waarbij ik duidelijk merkte dat haar blouse een knoopje verder openstond dan daarstraks én hierbij een veelbelovende portie vrouwelijkheid suggererend , zodat ik even niet wist of ze nu gezelligheid dan wel reïncarnatie bedoelde .

Ze haalde mijn blik uit haar décolleté en verklaarde dat ze er ten stelligst van overtuigd was dat ze na haar dood zou terugkomen in één of andere vorm . Of herboren worden als een ander mens of als dier : als kat , als adelaar of als meeuw , of zo .

"Dat is wel een heel romantische veronderstelling " repliceerde ik : "Waarom niet als bladluis , of oorworm of hangbuikzwijn ?"

Ze keek me aan met schitterende ogen en zei : " Ik denk dat iedereen krijgt wat hij of zij verdient !"
"Godsamme" zei ik : " Ik heb gevogeld als een konijn , gezopen als een Zwitser , geleefd als een varken en ik ijsbeer nogal vaak . Enig idee waar ik postuum én geografisch én als wat terecht zal komen ?"

"Je lacht me uit " zei ze enigzins verontwaardigd ,"Je neemt me niet au serieux !"

"Kijk" zei ik :"Dat je bang bent voor de dood , dat kan ik begrijpen , dat is een reflex dat elk leven wezen bezit en daar is niks mis mee. Maar alleen de mensen , en dat slechts sinds een paar duizend jaar , zijn erin geslaagd zichzelf een imaginaire tweede kans toe te bedelen , in zoverre zelfs dat ze hun eerste leven in functie van het tweede gaan stellen . Ik vind dat op zijn minst nogal kras , om niet te zeggen ongelooflijk !"

"Geloof jij dan nergens in ?" vroeg ze :"Je kan toch zo maar niet in het niets verdwijnen , bovendien weegt de ziel éénentwintig gram , dat is wetenschappelijk bewezen ."

" Ik heb er geen idee wat de som van het gewicht van een laatste ademtocht en een terminale scheet betekent" merkte ik concies op : "Maar wat bewijst dat ? Dat de ziel gasvormig is ?
En heeft men diezelfde metingen ook verricht op dode dieren , als tegenbewijs voor het bestaan van een hondenhemel of een kamelennirvana bijvoorbeeld ? "
"Het lijkt me nogal wiedes dat een organisme dat afsterft , waarbij alle lichaamprocessen ophouden met werken , gewicht verliest . .... Dát lijkt mij wetenschappelijk te bewijzen !"

Ze keek me wat teleurgesteld aan omdat ik weigerde welk esoterisch pad dan ook te bewandelen .

"Vind je dan niet dat de magie van het leven compleet zinloos wordt als je niet gelooft in een vervolg , in één of andere vorm ?" zei ze wat geagiteerd en sloeg bevallig haar ene been over het andere .

"Eerst en vooral vind ik het leven nu niet bepaald magisch dan wel een biologisch proces dat zich voltrekt , met aanvankelijk de conceptie en uiteindelijk de dood , punt ." "Mens , mier , mot , meeuw , mol , het maakt niet uit ."
"En nee , ik geloof niet in engelen of duivels of hoeri's of in welke hemelse bevolking dan ook . Het zijn slechts religieuze metaforen voor goed en kwaad en beloning , maar je hoeft geen gelovige te zijn om dat te herkennen ."

Ze zette haar ellebogen op tafel , verstrengelde haar vingers horizontaal en bekeek me met fonkelende ogen . " Dus jij bent atheïst !" opperde ze , : "Of agnosticus ?"
"Ja en nee !" antwoordde ik .
"Atheïst , omdat er zulke verscheidenheid bestaat in godsdiensten die duidelijk geografisch -cultureel verbonden zijn en die tesamen met de imperialistische tendenzen in golven over de menselijke geschiedenis waaien en dus net dáárom op menselijke conterfeitselen wijzen .
Om nog maar te zwijgen over het paradoxale feit dat elke godsdienst dan ook nog eens verklaart dat hun "God" de enige echte is , en alle anderen dus dwalen .
Die arrogantie lijkt mij eerder menselijk dan te getuigen van goddelijk inzicht !"

"Nee , ik ben geen agnosticus , want dat zou een stagnatie in het wetenschappelijk inzicht
veronderstellen , en dat is in dit tijdsgewricht , tussen paard en kar en ruimtereizen , niet echt aan de orde , zou ik zo denken ." " We zullen het nooit weten ", " is een twijfelachtige stelling en als dusdanig niet aan mij besteed ."
Ze verschuifelde op haar stoel en haar voet gleed langs mijn kuit waarvoor ze zich glimlachend excuseerde .

"Dus , jij denkt dat alle religies verzinsels zijn en Jezus en z'n kornuiten , of de profeet , of Mozes of Boedha niet hebben bestaan of slecht een legende zouden zijn ?"
"Geloof je dan in iets ? vroeg ze ,:" In lotsbestemming , in geluk , in toeval , misschien ? "
Ze tikte speels tegen mijn hand en blijkbaar waren we nog een knoopje verder . Dat had ik gemist !

"Ach , allicht hebben er een aantal charismatische figuren , die dringend wat orde in de chaos wilden scheppen , rondgelopen , maar die kom je doorheen de hele geschiedenis tegen: Hitler, Ghandi , Stalin , Mao , Khomeini , en zelfs nu , denk maar aan Filip Dewinter of koningin Fabiola !"

Ik probeerde de conversatie in navolging van haar kleding wat luchtiger te maken .

" Je kan mensen nu éénmaal alles wijsmaken , vergeet niet dat er hopen mensen rondlopen die geloven dat King Arthur ooit bestaan heeft en dat Sherlock Holmes daadwerkelijk in Bakerstreet woonde ."
En dan hebben we het over hedendaagse perceptie , nota bene !"
De president van het machtigste land ter wereld is een creationist . Beangstigend en lachwekkend is het , en dat tegelijkertijd !"

"Lotsbestemming ? In de sterren geschreven ? Tarot , I-Tjing , handlijnen ,horoscopen , sterrenwichelarij ?
Leuke hobby allicht als je niets anders te doen hebt ."

"En wat is geluk , als je geen verdriet gekend hebt . Dat is niet meer of minder dan de realiteit en die ís nu éénmaal gruwelijk banaal ."


"En toeval , geloof je in toeval ? Geloof je dat het toevallig is dat wij elkaar hier ontmoeten ?"
Onder tafel wreef ze met haar been even over het mijne , als was het toevallig .

"Wat is toeval anders dan de samenloop van omstandigheden " begon ik ,:"En het is nog maar de vraag of je in zoiets kán geloven of dat het doodgewoon gebeurt zonder daar één of ander voorteken of predestinatie achter te moeten zoeken ."

"Wil je met me slapen ? " vroeg ze abrupt , ze had een lichte blos op haar wangen als was ze wat beschaamd over haar directe vraag ,maar , .. het kon net zo goed opwinding geweest zijn .

"Nee " , zei ik :"Ten eerste heb ik een vriendin die op me wacht en ten tweede moet ik
dringend nog één en ander opschrijven ."

"Schrijf jij ? " vroeg ze , en :"Wat schrijf je dan ?"

"Poëzie of fictie , ... wat er komt " zei ik : " Of een verslag over gesprekken zoals deze " .

"Wil je dan mijn naam niet weten , als ik dan toch in je stuk voorkom ? "

"Nee dat is niet nodig want jijzelf bent fictie , ontsproten aan mijn fantasie , je hoeft geen naam , een naam zou niets bijdragen aan de inhoud van dit stuk ."

"Heb je al een titel ? " het klonk wat uitdagend , ik had haar per slot van rekening zonet afgewezen .

"Ja hoor " zei ik "Fantasmagorie ". "Over geestenverschijningen , begoocheling , mirakels en goedgelovigheid ."

"Succes" zei ze en ze gaf me een warme hand .

"Jij ook " zei ik , : " Het ga je goed ."

Op weg naar huis slopen twee satanisten om een kerk en kwam een djinn pardoes de hoek omgewaaid . De straatengelen keken me vragend aan en in de verte gromde Cerberus , de hellehond , ...of waren het de leeuwen in de zoo ?
 

feedback van andere lezers

 • ivo
  je weet het wel te zeggen hoor, ook al volg ik je niet in je verhaal (maar dat doe ik in vele verhalen niet, ook al vind ik ze goed geschreven) je schrijft het wel
  Joop_Eters: Bedoel je dan ideologisch ?
 • Ghislaine
  Lijkt me karakterprofiel. Je legt haar op de rooster en jij geraakt licht aangebrand. Leuke onconventionele manier van werken.
  Joop_Eters: Ik denk dat uw professionele kijk dwars staat op mijn intenties!
 • drebddronefish
  Je weet het interessant te brengen, maar ik mis steeds die draaikolk van coherentie, maar volgens mij ben je meer een dramaturg dan een verteller, of een poëtische prozaspuiter
  Joop_Eters: Ik zal het aan mijn grote broer vertellen !
 • nutswritingkate
  Awel hé... ik heb hier van genoten, en begrijp volledig wat je bedoelt... maar wat ik zojuist hier heb geschreven dan weer niet; ben je misschien ook een beetje gestoord? Dat zo het makkelijker maken zie je... :D
  Joop_Eters: Ik gestoord ? Hoe komt u erbij ?
 • feniks
  Hou er ook meer van om dergelijke overpeinzingen door te spoelen met een goed gals bier of wijn. Zo op een maandagmorgend met de paling die me op de maag is blijven liggen van de dag ervoor, is me dit net iets te zwaar te verteren.
  Maar dat het goed geschreven is, daar bestaat geen twijfel over!
  Joop_Eters: Ik ga dan ook niet vissen 's nachts !
 • erinneke
  Wel Jo, op jouw aanraden heb ik dit gelezen en ik vind het behalve goed geschreven ook inhoudelijk een juweeltje. Los van het feit of ik me al dan niet in de geopperde stellingen kan vinden, smelt ik zondermeer voor de subtiele dans tussen filosofisch denken en fleselijkheid die doorheen het verhaal spelen. Het verhaal zet aan tot denken en grenzen aftasten binnen een eigen overtuiging en zorgt anderzijds voor een gezonde rode blos op de wangen. De personnages zijn zo beschreven dat je je makkelijk met één van beiden kan identificeren en de vlotheid van de pen doet ademloos in één maal uitlezen. Bon, genoeg ophemeling, ik wil je niet doen zweven... Einneke
  Joop_Eters: Sorry dat ik zo laat reageer op je fb, maar als ik alles moet bekijken en lezen wat er verschijnt dan heb ik daar al een dagtaak aan, laat staan dat ik nog tijd zou vinden om proza te schrijven. Gedichten af en toe dat lukt nog. Als je zin hebt 10 mei
  in Bazilikum, breng wat gedichten mee en spring eens op een podium!! Adres e.d. staan op de mailing van "Vers geschild" die je normaal gesproken in je mailbox zou moeten vinden.
 • thijl
  Wat een filosofische overdenkingen. En dan die uismijter op het einde ;-)

  Graag en aandachtig gelezen.

  Vrijblijvende tipjes:
  - Ik zie veel overbodige spaties voor leestekens als aanhalingstekens, vraagtekens, komma's en punten. Dat vind ik niet prettig tijdens het lezen.
  -Een citaat dat gevolgd wordt door verduidelijking dmv de persoon wie het zei, sluit je best af met een komma: "Denk je niet", zei ik, "Dat je op zoek (...)
  -grootvader die naar Zuid-Amerikaans (hoofletters en liggend streepje)
  -dat " voelen" veel meer inhoudt (+t)
  -"Dat was niet zo , bovendien dronk ze groene thee ." --> Deze zin snap ik niet in de gegeven context. Of is het werkelijk zo dat wanneer iemand groene thee drinkt dan automatisch geen hallucinerende middeltjes gebruikt(e)?
  -Ze was gedoopt zoals iedereen, vertelde ze, maar (+komma's)
  -huisaltaartje aan overgehouden (aaneen)
  -met het Boeddhisme gedweept (+h)
  -een welgemikte oneliner . (min het liggend streepje)
  -Die arrogantie lijkt mij eerder menselijk dan te getuigen van goddelijk inzicht !"

  "Nee , ik ben geen agnosticus , (...) --> Doordat je het citaat afsluit en een nieuw begint met aanhalingstekens, en het nieuwe citaat ook nog op een nieuwe alinea laat beginnen suggereer je dat er een andere spreker aan het woord komt, dat is niet zo.
  -of Mozes of Boeddha (+d)
  -"Dus , jij denkt dat alle religies verzinsels zijn en Jezus en z'n kornuiten , of de profeet , of Mozes of Boedha niet hebben bestaan of slecht een legende zouden zijn ?"
  "Geloof je dan in iets ? (...) --> weer aanhalingstekens en een nieuwe alinea die een nieuwe spreker suggereren.
  -En dan hebben we het over hedendaagse perceptie , nota bene!(- de aanhalingstekens, dezelfde spreker blijft aan het woord.)
  -Beangstigend en lachwekkend is het , en dat tegelijkertijd !"

  "Lotsbestemming ? In de sterren geschreven ? Tarot , I-Tjing , handlijnen ,horoscopen , sterrenwichelarij ?
  Leuke hobby allicht als je niets anders te doen hebt ."

  "En wat is geluk , als je geen verdriet gekend hebt . Dat is niet meer of minder dan de realiteit en die ís nu éénmaal gruwelijk banaal ." --> Alle aanhalingstekens mogen weg, behalve de laatste.
  -samenloop van omstandigheden", begon ik :"En (de komma achter de dubbele punt staat verkeerd)
  -haar directe vraag ,maar..., (drie puntjes om een pauze aan te geven, geen twee, en voor de komma, de pauze hoort bij de hoofdzin.)
  -"Poëzie of fictie..., wat er komt", (drie puntjes om een pauze aan te geven en voor de komma, de pauze hoort bij de hoofdzin.)
  -gromde Cerberus , de hellehond..., of (drie puntjes om een pauze aan te geven en voor de komma, de pauze hoort bij de hoofdzin.)

  Groet,
  Joop_Eters: Je hebt volkomen gelijk wat betreft die foute interpuncties, dat is iets waar ik veelvuldig ?n terecht kritiek op kreeg en krijg, ik tracht dan ook daar wat aan te doen. Bedankt voor je minutieuze commentaar!
 • Vansion
  met gl/roeiende pret gelezen
  (wel een foeipunt voor de afwijzing natuurlijk)

  Joop_Eters: Kom ik toch wel jouw fb tegen zeker , daaaagen na Pasen! In ieder geval bedankt en als het een troost mag betekenen- hoewel ik dacht dat dat duidelijk was- de afwijzing was fictief.
 • Francesco
  Ezn woord schitterend
Er zijn 6 bezoekers online, waarvan 0 leden: .