writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

EEN RONDJE GELUK Creatief met kastjes

door puk

Heerlijk die zon op deze lentedag. Ik ben in de wilde hoek klimop aan het opbinden, die moet de buren en de schutting verbergen. Dat onding, vervanger van mijn prachtige heg, biedt geen bescherming voor mij en mijn tuinvrienden. Niet tegen rook, inkijk, roddelgesprekken, of de geur van het wekelijkse dode-dier-verbranden en vooral niet tegen de sperwer, slechtvalk en katten. Ook biedt dat zielige stukje hout geen nestruimte. Dus ben ik in de weer met draad, hechters en klimplanten. Plotseling vliegt er iets tegen mijn pet, een winterkoninkje fladdert weg, net een opwindvogeltje, prrrrt. Dan komt ze terug en zet een nieuwe aanval in. Toch niet zo gek die pet. Ik ben kennelijk op verboden terrein. Tussen de volgroeide klimop zie ik een vergeten hanging-basket. Een keurig gat in de kokosbodem verraadt het ingenieurschap van de winterkoningman. Mijn mandje is omgetoverd tot een kogelrond nest op maat, waterdicht aan alle kanten en de vliegopening op strategische hoogte.
Ik moet maar een andere klimoprank verplaatsen. Nu zoeft een merel op me af, zodra ik aan de door mij gewenste rank trek. Ik ontwaar haar nest, gedeeltelijk steunend op de beugel die bedoeld is om het raam van mijn broeikasje tegen aan te zetten. Slimme merel, maar ik kan mijn kas voorlopig niet openzetten. Aan die kant mag dus ook niet, dan maar een rank van de grond lostrekken. Een flinke sliert kan ik zorgvuldig over de draad leiden. Nog wat er bij en er kan in een jaar weer een nestplek bijgroeien. Alweer fout gedacht. Nu vliegt er een heggenmus op. Oké, ik snap het, hier is voor mij geen plaats. Voor ik me op eigen terrein kan terugtrekken steekt een egel zijn snuitje uit de hoop takken en bladeren achter de kas. Hij kijkt niet vriendelijk, hij houdt er niet van midden op de dag gestoord te worden.
Ik beteugel mijn doedrift en besluit een nestinventarisatie te houden. Al gauw weet ik dat mijn tuinplan volkomen nutteloos is. Wat weten wij mensen nu ook van nesten bouwen? We maken of kopen mooie nestkastjes, speciaal voor de soort geschikt, hangen die zorgvuldig op de juiste plek, maar denk je dat het gevederde volkje zich aan die mensenorde houdt? Nee, dat gaat daar heel creatief mee aan de slag:
De mussenkast is bewoond door pimpelmezen. Een vliegenvangerskast herbergt een lijsternest. Mussen prefereren de laurierstruik. De zwaluwnesten zijn door de ringmussen gekraakt. Vlinders trokken in de vleermuiskast. De vlinderpot is het kasteel van de lieveheersbeestjes. Voor een stel koolmezen is de boomkruiperskast een riant optrekje. Een ander stel koolmezen heeft een roodborstpot ingepikt. In de heg nestelt een roodborst, verbazend genoeg komt er uit de andere roodborstpot een roodborst. In de uilenkast vertoeft een eekhoorn. De steenuil roest in een den. Op de mezenkast zit een tortelnest. In een andere mezenkast zetelt een winterkoning. De houtduiven weten nog niet waar ze hun nest moeten maken. De twintig meter hoge abeel, waar zij en de uil in huisden is met de laatste storm omgegaan. Ze bouwen steeds een stukje nest, om dan weer te verkassen. Het plantenbakje waar vorig jaar vliegenvangers broedden is nog leeg, de huurders zijn nog niet terug. De klimopflat in de wilg biedt huisvesting aan vinken, zwartkoppen en heggenmussen. Ook vliegt er een fitis in en uit.
Waar de door de buren vergiftigde iep heeft gestaan ligt een bijna vergaan nestkastje.
Onderweg naar binnen raap ik het op. Pas na tien stappen merk ik dat het piept. Ik ben een bosmuizenfamilie aan het verhuizen. Mijn hoopje veegsel is door een merel verspreid. In de vogeldrinkbak ontkiemt een kastanje, de waterbak voor de katten dient als vogelbad. Goed, goed ik heb het begrepen, mijn bemoeizucht wordt niet op prijs gesteld, ik ben overbodig, ik mag genieten en schrijven, anders niet.

 

feedback van andere lezers

  • Ghislaine
    Zolang je geen dispuut met je kat krijgt, over je auto lukt het nog wel. Mijn poezemie wilde absoluut jongen in de dienstwagen, die ik mee naar huis genomen had.
    puk: Geestig bedacht van die kat. Die van mij zijn ook goed in dat soort dingen.
  • ivo
    de natuur wringt zich in uw habitat en niet omgekeerd, waardoor je bewegingsruimte uit respect voor die natuur weer wat kleiner wordt ..
    mooi geschreven btw ..

    Kom je op 1 april ook naar de samenkomst in Borgerhout?
    puk: Bedankt. Helaas is de reis te ver. Ik ben heel beprekt in mijn energie.(ik ben chronisch ziek)Een dergelijke onderneming zit er niet voor mij in.
  • harmandi
    De tuin die je hier beschrijft, zou ik best eens willen zien! Maar ach, mijn tuin grenst aan een park, daar is het nu ook een drukte van belang, en zeker niet alleen door jongens met een voetbal.

    Leuk beschreven. Soms een beetje teveel opsomming naar mijn zin, maar je weet er wel een mooi beeld mee neer te zetten.

    Ik zag één foutjes: 'de steenuil roest in een den'. Moet dat niet gewoon 'rust' zijn?
    puk: Je bent van harte welkom in mijn tuin en huis.
    Enne een uil rust niet maar roest.
  • Draakje
    Prachtig!
    puk: Bedankt
  • SabineLuypaert
    jee jij woont temidden van vogelparadijs en andere geneuten (smile) ik smelt gewoon bij dit bverhaal, een mussenpot, een itis ken ik niet, nestinventarisatie is een heerlijk woord en jee zeg, moest ik in een nestje raken ik kwam geheid daar logeren (smile)
    puk: Je bent welkom.
Er zijn bezoekers online, waarvan leden: .